David Kos

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
12.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Agencija za zavarovalni nadzor zavarovalnice zavarovanje

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 12.09

6 let, 7 mesecev

AZN ni zadovoljna z delom zavarovalnih zastopnikov

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Vodstvo agencije za zavarovalni nadzor. Od leve proti desni: namestnik direktorja Boštjan Vovk, direktor Sergej Simoniti in namestnica direktorja Mojca Piškurič. | Foto David Kos

Foto: David Kos

Agencija za zavarovalni nadzor še ni identificirala neustreznosti zavarovalnih pogodb, je pa zaznala več napak pri prodaji zavarovalnih produktov. Napoveduje zaostritev nadzora nad delom zavarovalnih zastopnikov.

Vodstvo Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) je napovedalo, da bo v prihodnje še ostreje nadziralo neposreden nadzor zavarovalnic in prodajnih agentov, osveščala potrošnike, spremljala pritožbe zavarovancev in spodbujala konkurenčnost.

"Če bi bili potrošniki bolje seznanjeni o vsebini zavarovanj, bi zavarovalnice bistveno bolj tekmovale med seboj, s tem pa dvignile kakovost produktov," je poudaril direktor agencije Sergej Simoniti.

Pri svojem delu AZN še ni zaznala neustreznosti zavarovalnih pogodb, je pa zaznala več napak pri prodaji zavarovalnih produktov. Ob tem je v luči novih predpisov Simoniti opozoril, da bodo morale odgovornost za slabe prodajne prakse in sistematične kršitve predpisov prevzeti uprave zavarovalnic.

Glede nemškega primera, ko je Evropsko sodišče razsodilo v prid zavarovancu, da je bil zaveden pri nakupu police življenjskega zavarovanja, na AZN zatrjujejo, da se nanje ni obrnil še noben zavarovanec. "Težko napovedujemo epilog nemškega primera. Pozorno spremljamo in proučujemo situacijo, a v Sloveniji ne pričakujemo sistemskega problema," je dejal Simoniti.

Zavarovalnice upravičile zahteve nove evropske direktive

Vseh 18 zavarovalnic na slovenskem trgu je kapitalsko ustreznih, njihov presežek pa v povprečju za 261 odstotkov presega minimalne kapitalske zahteve nove evropske direktive.

AZN je na današnjem srečanju z novinarji predstavila izsledke poslovanja zavarovalnic na slovenskem trgu po uvedbi nove evropske direktive Solventnost 2. Ta je začela veljati 1. januarja letos, ko je v Sloveniji v veljavo stopil nov zakon o zavarovalništvu. AZN med drugim nadzoruje vseh 18 zavarovalnic in okoli 10 tisoč zavarovalnih zastopnikov.

"Sistem Solventnost 2 prinaša popolnoma drugačen pogled na reguliranje zavarovalništva v celoti in posledično vlogo AZN. V procesu spreminjanja je zaradi tega tako kultura zavarovalnic kot AZN. Kljub zahtevnemu prehodu na nov regulatorni sistem slovenski zavarovalniški trg ostaja v dobri kondiciji," je dejal Simoniti in spomnil, da slovenske zavarovalnice v 25 letih od nastanka države še niso potrebovale državne pomoči.

Zavarovalnice so po novi zakonodaji kapitalsko ustreznejše kot po stari

Na podlagi poslovnih modelov vseh zavarovalnic na slovenskem trgu znaša zahtevani skupni minimalni kapital v slovenskem sistemu 225 milijonov evrov, celoten zahtevani skupni solventnostni kapital pa 913 milijonov evrov. Kapital celotnega slovenskega zavarovalniškega sistema je 1. januarja letos znašal 1,471 milijarde evrov, kar je 161 odstotkov zahtevanega skupnega solventnostnega kapitala.

"Na podlagi izračuna Solventnost 2 zavarovalnice izkazujejo 261 odstotkov presežka minimalne kapitalske ustreznosti," je pojasnil Simoniti. To je celo dve odstotni točki več kot po izračunu Solventnost 1. O kapitalski ustreznosti konkretnih zavarovalnic ni želel govoriti. Poudaril je le, da je tudi najmanj kapitalsko ustrezna zavarovalnica dvignila svojo kapitalsko ustreznost.

Kapitalsko ustrezne so vse zavarovalnice, njihov presežek pa se giblje od nekaj več kot 20 odstotkov do skoraj 600 odstotkov.

Prihodnost zavarovalništva bo krojila sodobna tehnologija

Simoniti vidi tri vzroke, ki bodo v prihodnosti spremenili odnos zavarovalnic s potrošniki. Zavarovalnice bodo lahko s pomočjo novih tehnologij natančno spoznale svojega potrošnika in mu prilagodile zavarovalno premijo.

Ob tem se bodo sicer pojavila nova tveganja, ki jih bodo potrošniki želeli zavarovati, nekatera pa bodo odpadla. Nove tehnologije bodo novim kategorijam potrošnikom omogočale tudi zavarovanja, ki so bile do zdaj zavarovalnicam zaradi visokih stroškov nedosegljivi.