Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 4. 2017,
15.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Daj Se Na Seznam Slovenija Donor

Četrtek, 13. 4. 2017, 15.43

6 let, 7 mesecev

Začetek kampanje Daj se na seznam

Zakaj je vpis v register darovalcev kostnega mozga tako pomemben?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Slovenija Donor | Foto STA

Foto: STA

Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo skupaj z Zavodom za transfuzijsko medicino danes začenja kampanjo s pozivom Daj se na seznam. Slovence, še posebej mlade, želijo z njo spodbuditi k vpisu v register nesorodnih darovalcev krvotvornih matičnih celic Slovenija Donor, s čimer lahko pomagajo reševati življenja bolnikov z levkemijo in drugimi krvnimi raki.

 

Na predstavitvi kampanje Daj se na seznam so njeni tvorci poudarili, da so nesorodni darovalci krvotvornih matičnih celic (KMC) za bolnike z najtežjimi oblikami krvnih rakov pogosto edina možnost za preživetje.

Iz 17 tisoč na 20 tisoč vpisov v register

S presaditvijo zdravijo tako odrasle kot otroke z različnimi oblikami krvnih rakov in nekaterih drugih bolezni. Cilj kampanje je 20 tisoč vpisanih v register (trenutno je v register vpisanih 17 tisoč potencialnih darovalcev), kar bi Sloveniji omogočilo, da ostane članica skupine srednje velikih evropskih registrov, s čimer bi lahko še naprej uživali prednosti in ugodnosti te zveze. S kampanjo pa želijo tudi izboljšati ozaveščenost javnosti o darovanju krvnotvornih matičnih celic.

Slovenija Donor | Foto: STA , Foto: STA ,

Zakaj je pomembno, da je register čim bolj poln?

Ker je tkivna skladnost med dvema naključno izbranima osebama izjemno redka, je zelo pomembno, da je v register vpisano čim večje število ljudi.

"Veliko število darovalcev močno poveča obseg registra, posledično pa tudi možnost, da bolniku poiščemo ustrezne darovalce KMC," je na današnji predstavitvi projekta Slovenija Donor povedal Samo Zver, vodja transplantacijskega centra Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana.

"Zavedati se je treba," je dodal, "da je za mnoge od njih ravno presaditev KMC edina možnost ozdravitve in posledično tudi preživetja. V Sloveniji danes okvirno 25 odstotkov bolnikom ne najdemo povsem skladnega darovalca KMC, tudi potem, ko iščemo po svetovnih registrih."

To je bil po besedah Kristine Modic, izvršne direktorice Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo (L&L), tudi razlog, da so se odločili za tako obsežno kampanjo.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnila izvršna direktorica združenja bolnikov z limfomom in levkemijo Kristina Modic, so kampanjo predvsem pripravili, da bi register povečali za 3000 novih potencialnih darovalcev in izboljšali ozaveščenost javnosti o darovanju krvnotvornih matičnih celic. | Foto: STA , Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnila izvršna direktorica združenja bolnikov z limfomom in levkemijo Kristina Modic, so kampanjo predvsem pripravili, da bi register povečali za 3000 novih potencialnih darovalcev in izboljšali ozaveščenost javnosti o darovanju krvnotvornih matičnih celic. Foto: STA ,

"Po 25 letih delovanja nacionalnega registra Slovenija Donor ta trenutno obsega skoraj 17 tisoč potencialnih darovalcev KMC. To je v primerjavi z velikostjo registrov v razvitih državah zahodnega sveta absolutno premalo. Znano je, da tkivno skladnega darovalca najlažje in najhitreje najdemo za bolnika zahodnoevropskega rodu, saj je tkivna skladnost nesorodnega darovalca in prejemnika pogojena tudi z geografsko in etnično povezanostjo," je povedala Blanka Vidan-Jeras, vodja registra Slovenija Donor.

Ujemanje dveh oseb v tkivnih znamenjih je zelo redko, zato samo vpis v register še ne pomeni, da bo vpisani tudi darovalec. "V zadnjih 25 letih, odkar imamo register, je v Sloveniji darovalo 58 prostovoljcev," je še povedala Vidan-Jerasova.

Slovenija Donor | Foto: STA , Foto: STA ,

Vpis v register je neboleč in preprost

S kampanjo se začenjata tudi nov poenostavljen način vpisa v register in nov način vzorčenja z odvzemom brisa ustne sluznice.

Na seznam se tako lahko vpiše vsaka zdrava oseba, stara od 18 do 40 let. Vpisi potekajo na Zavodu za transfuzijsko medicino in v transfuzijskih centrih po Sloveniji ali na organiziranih skupinskih vpisih in krvodajalskih akcijah. Postopek je zelo preprost. Oddati je treba le nekaj osebnih podatkov in bris ustne sluznice.

Kako poteka darovanje KMC?

Darovanje KMC je včasih veljalo za invaziven zdravstveni poseg, danes pa ni več tako. Darovalec pet dni pred odvzemom prejema zdravila, ki spodbudijo razmnoževanje krvotvornih matičnih celic v kostnem mozgu in njihovo prehajanje v kri. Sam odvzem KMC poteka ambulantno iz venske krvi in traja štiri ure, darovalec pa se med tem lahko sprošča ob gledanju televizije in v družbi svojih najbližjih, če želi.

Vanja Žulic, prejemnica KMC: Dobiti "brata ali sestro po krvi", je kot bi se ponovno rodil. | Foto: STA , Vanja Žulic, prejemnica KMC: Dobiti "brata ali sestro po krvi", je kot bi se ponovno rodil. Foto: STA ,

Ob predstavitvi kampanje Daj se na seznam je svojo osebno zgodbo poleg preostalih predstavila tudi prejemnica KMC Vanja Žulic. Poudarila je, da je dobiti "brata ali sestro po krvi", kot bi se ponovno rodil.

"Dokler nismo sami postavljeni v položaj, ko so nam ali našim bližnjim šteti dnevi, se minljivosti življenja pogosto ne zavedamo. Potem pa se nam svet podre v enem samem trenutku. Kako je dobiti drugo priložnost za življenje, je težko opisati z besedami. Jaz sem ves čas verjela, da se bo nekje na svetu našel darovalec zame, in ko se je to zares zgodilo, sem šele spoznala, kakšno srečo sem imela," je dejala.

Svojo izkušnjo darovanja je z javnostjo delil tudi Jani Breznik, ki je KMC daroval pred leti: "Ne vem, zakaj bi nekdo o vpisu v register sploh moral razmišljati. Še posebej zato, ker je darovanje KMC tako preprosto: usedeš se na stol kot večkrat vsak dan in daš kri. S tem pa rešiš življenje."

 

Ne spreglejte