Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
19. 11. 2015,
13.42

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

robot kmetijstvo Bosch Matic Tomšič

Četrtek, 19. 11. 2015, 13.42

5 let, 6 mesecev

Robot za revolucijo kmetijstva

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Podjetje Bosch želi z robotom Bonirob, ki zna s poljščin pametno odstranjevati plevel, povečati učinkovitost pridelave in zmanjšati vpliv sodobnega kmetovanja na okolje.

Bonirob, ki ga razvija Boschev start-up Bosch Deepfield Robotics, bo kmetovalcem prihodnosti poskusil olajšati vzgajanje pridelka. Robot v velikosti manjšega avtomobila bo znal samodejno spremljati rast različnih (novih) vrst rastlin, njihove potrebe po zalivanju in gnojenju ter odpornost proti zajedavcem. To je nekaj, kar botaniki danes pogosto počnejo v laboratoriju, Bonirob pa bo to lahko opravil kar na njivi, so prepričani v podjetju Deepfield Robotics.

Prototip robota je opremljen tudi s sistemom za zatiranje plevela. Ob vožnji čez pridelek, pri čemer tega ne bo poškodoval, bo robotov računalnik s pomočjo kamere plevel ločil od poljščin in ga s posebnim mehanizmom potisnil v tla. S tem bo Bonirob izničil potrebo po škropljenju rastlin s pogosto neekološkimi herbicidi.

Več ko mu bodo naložili dela, bolje in učinkoviteje ga bo opravljal Inženirji Boscheve podružnice Deepfield Robotics pri razvoju agrikulturnega robota uporabljajo strojno učenje. Gre za tehnologijo, s katero se robotov računalnik na podlagi prejetih vzorcev in že opravljenega dela na svojem področju sproti uči, kako postati bolj učinkovit.

Kot poudarjajo pri Deepfield Robotics, si bo Bonirob, ki je že opremljen z obširno bazo podatkov o rastlinah in njihovimi fotografijami, sproti zapomnil dodatne parametre, kot so oblika, barva in velikost listov plevela. S tem bo znal učinkoviteje razlikovati med rastlinami, ki jih kmetovalec na polju želi, in škodljivim plevelom.

Kako se Bonirob loti dela na njivi:

Deepfield Robotics samodejno delovanje robota trenutno preizkuša na več obdelovalnih površinah po svetu, kdaj in ali bo Bonirob postal serijska oprema sodobne kmetije, pa še ni znano.

Ne spreglejte