Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
10. 8. 2016,
11.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,18

3

Natisni članek

Avstralija Tasmanija veganstvo aktivisti pravice živali zdrava prehrana jajca slanina

Sreda, 10. 8. 2016, 11.36

6 let, 7 mesecev

Aktivisti hočejo "bolj zdravo" ime zaliva Jajca in slanina

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,18

3

Jajca s slanino | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Zaliv Eggs and Bacon na otoku Tasmanija je tarča avstralskih borcev za živalske pravice, ki menijo, da bi ta moral imeti primernejše in zdravo vegansko ime. Krajevni prebivalci so ogorčeni ali se jim smejijo – a ne tudi tamkajšnji župan.

Avstralska skupina za pravice živali PETA meni, da je ime zaliva Eggs and Bacon Bay (Jajca in slanina) na jugu avstralskega otoka Tasmanija neprimerno in so sprožili aktivnosti, da bi mu dali, kot oni menijo, primernejše vegansko ime, poroča avstralska medijska hiša ABC. Njihov predlog: Apple and Cherry Bay (Zaliv jabolk in češenj). 

Aktivisti: Jajca in slanina kot infarkt

V svojem zagovoru skupina PETA poudarja, da bi zaradi visokih količin holesterola in nasičenih maščob tako v jajcih kot v slanini namesto imena Eggs and Bacon Bay lahko enakovredno uporabili ime Heart Attack Bay (Zaliv infarkta) in se ne zmenijo za pojasnila jezikoslovcev in antropologov, ki pojasnjuje, da so jajca in slanina pravzaprav prispodoba za rumeno in rdeče cvetje, ki raste na obalah tega zaliva novembra in decembra, ko je na južni polobli Zemlje pozna pomlad.

Aktivisti predlagajo, da bi zaliv poimenovali z jabolki in češnjami, ki jih proizvajajo v znatnih količinah prav na tem delu otoka. Ob tem se sklicujejo na razširjeno prepričanje, ki ga strokovnjaki sicer zavračajo, da zdajšnje ime zaliva vendarle izvira prav iz jajc in slanine, ki naj bi jih enkrat v 18. stoletju Jane Franklin, žena takratnega guvernerja Johna Franklina, pomalicala prav tam.

Koordinatorka kampanje Claire Fryer je v uradnem predlogu krajevnim oblastem med drugim še zapisala, da bi sprememba imena "spomnila ljudi, da se izogibajo živilom, ki so nabita z maščobo in holesterolom, in da se raje usmerijo na sveže sadje, ki ga to območje ponuja".

Domačini: A se šalijo?!? Naj gredo težit drugam!

Odzivi krajevnega prebivalstva so predlogu, za katerega aktivisti menijo, da bi bil "majhna gesta z velikim učinkom", vse prej kot naklonjeni, še poroča avstralski ABC. Domačini so z zdajšnjim imenom zelo zadovoljni in se niso pripravljeni odpovedati nečemu, kar je del njihove identitete.

Pobudo za spremembo imena opisujejo milo rečeno kot neke vrste (slabo) šalo. "Te enostransko misleče skupine naj raje gredo v tujino in tam nagajajo tako imenovani Islamski državi, nas pa naj pustijo pri miru," je za omenjeni medij povedal domačin Doug. "Moja nečakinja je veganka, pa je zdajšnje ime zaliva nikoli ni zmotilo," je povedal drug domačin.

PETA: Ne bomo se ustavili samo pri jajcih in slanini!

Verjetno eden redkih domačinov, ki predloga za preimenovanje ni takoj ovrgel, je župan tamkajšnjega okraja Huan Valley Peter Coad. "Nekaj je na tem, in to je treba obravnavati resno," je povedal.

Fryerjeva in njeni somišljeniki niso zaskrbljeni zaradi kritik in posmehovanja, ki bi jih njihov predlog lahko sprožil. Še več, pripravljeni so pisati vsem lokalnim oblastem, kjer so naselja z, kot jim pravijo, "mogoče neprimernimi imeni".

Pri nas je že zdaj več veganskih kot "mesnih" imen

Na redakciji Siol.net ne razpolagamo s podatki, da bi v Sloveniji kdo nasprotoval imenom naselij, kot so Goveji dol (občina Sevnica), Špeharji (občina Črnomelj), Svinjsko (občina Sevnica) ali Šinkov Turn (občina Vodice),

Smo pa avstralske aktiviste že prehiteli, saj med drugim že imamo naselja Sadni Hrib (občina Kočevje), Borovnica (občina Borovnica), Robidnica (občina Gorenja vas-Poljane), Robidišče (občina Kobarid) in kar devet Češnjic – sedem v množinski obliki Češnjice in dve v edninski obliki Češnjica.

Ne spreglejte