Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 11. 2016,
11.42

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Mastercard

Natisni članek

advertorial WFP Mastercard dobrodelnost

Petek, 18. 11. 2016, 11.42

2 meseca

Brezgotovinsko poslovanje gradi svet brez lakote

Vsebino omogoča Mastercard

Sodobne tehnologije spreminjajo tudi način, kako v najrevnejše predele sveta dostavljamo pomoč.

digitalna hrana wfp | Foto: WFP Foto: WFP

Tehnologija za dober namen

Sodobne tehnologije spreminjajo tudi način, kako v najrevnejše predele sveta dostavljamo pomoč.

Tudi pri Svetovnem programu za hrano (World Food Programme – WFP), ki deluje pod okriljem Združenih narodov, se zavedajo vedno večjega pomena sodobne tehnologije v boju proti lakoti.

Zato je WFP leta 2012 v sodelovanju z družbo Mastercard začel dostavljati digitalno hrano, in sicer v obliki elektronskih kartic, tako da imajo begunci oziroma predstavniki drugih ranljivih skupin boljši dostop do hrane, ki jo lahko dobijo v lokalnih prodajalnah.

mastercard kartica | Foto: Neprecenljiv cilj: ustvariti svet brez lakote

Leta 2012 sta se družba Mastercard in organizacija Združeni narodi (United Nations) v okviru Svetovnega programa za hrano (World Food Programme – WFP) povezali z željo po iskanju inovativnih rešitev, kako ustvariti svet brez lakote.

Največja humanitarna kampanja na svetu svetovni program za hrano wfp | Foto:

WFP velja za največjo svetovno humanitarno kampanjo, katere cilj je boj proti lakoti v t. i. tretjem svetu in na ogroženih območjih. Financira se izključno s prostovoljnimi prispevki.

Kampanja tako s pomočjo družbe Mastercard zagotavlja šolske malice na tisoče šolskim otrokom v vzhodni Afriki. V številnih državah v razvoju so šolske malice pogosto edini redni in hranljivi obrok, ki ga dobijo otroci.

Več izbire in boljša hrana za najrevnejše

digitalna hrana wfp | Foto: WFP Foto: WFP

Na območja s stabilnim trgom tako WFP dostavlja kupone oziroma vavčerje, ki jih lahko prebivalci zamenjajo za hrano ali druge življenjske potrebščine.

digitalna hrana wfp | Foto: WFP Foto: WFP

S kuponi WFP pripomore tudi h krepitvi lokalnega gospodarstva, revnejše prebivalstvo pa pomoč prejme z večjim dostojanstvom, saj jim za hrano ni več treba stati v vrstah. Tako dobijo tudi dostop do sveže hrane, ki je v paketih za pomoč ponavadi ni.

Leta 2012 so projekt predstavili v Siriji, kjer je bilo približno 300 prodajaln opremljenih za trgovanje z digitalno hrano.

Prvo leto je WFP v okviru projekta digitalne hrane v Libanon, Jordanijo, Turčijo, Irak in Egipt investiral skoraj 192 milijonov evrov pomoči.

Zdaj z digitalno hrano oskrbujejo 38 držav, med drugim tudi Afganistan, Pakistan in Zambijo.

November je čas za pomoč afriškim otrokom

svetovni program za hrano wfp | Foto: Za vse imetnike kartice Mastercard imamo čudovito sporočilo: vsaka njihova novembrska trasakcija bo enega afriškega otroka razveselila s šolskim obrokom. Vsaka transakcija s kartico Mastercard pomeni en obrok za afriškega otroka.

Sliši se zapleteno, vendar je izjemno preprosto, saj so pri družbi Mastercard v okviru Svetovnega programa za hrano pripravili posebno kampanjo Ena transakcija. En šolski obrok.

Preberite nekaj zgodb o otrocih, ki so s programom WFP lahko zaživeli svoje sanje.

Preberite še:

Neprecenljivi november: vsaka transakcija pomeni en obrok

Skupaj v uresničevanju otroških želja

Ne spreglejte