Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
16. 10. 2015,
18.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zaposlovanje

Petek, 16. 10. 2015, 18.02

8 let

Učitelji, starejši od 30 let, opozarjajo na "zgrešeno potezo" ministrstva

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na ministrstvu za izobraževanje pripravljajo razpis za spodbujanje zaposlovanja mladih učiteljev, ki je že na noge dvignil tiste brezposelne učitelje, ki bodo zaradi starosti spet ostali praznih rok.

Ker veliko mladih pedagoških delavcev ne dobi priložnosti za zaposlitev, na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pripravljajo razpis Prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja. Kdaj bo razpis objavljen, še ni znano, so pa na ministrstvu organizirali že dva posveta za ravnatelje, diplomante in druge zainteresirane.

Cilj: zaposlitev 300 učiteljev – začetnikov Cilj razpisa, ki ga bodo izvajali v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020, je zaposliti 300 učiteljev – začetnikov, in sicer 174 v zahodni in 126 v vzhodni kohezijski regiji. Za ta namen je v naslednji finančni perspektivi do leta 2020 namenjenih 5,4 milijona evrov, od tega 80 odstotkov iz Evropskega socialnega sklada.

Razpis je namenjen javnim vzgojno-izobraževalnim zavodom. Ti bodo morali najprej objaviti prosto delovno mesto učitelja – začetnika in šele z izbranim kandidatom se bodo lahko prijavili na razpis, so nam sporočili z ministrstva. Omejitev mest po zavodih ne bo.

Rezervirano za mlajše od 30 let. Kaj pa starejši? Z njim želijo na ministrstvu zaposlitev omogočiti iskalcem prve zaposlitve, starim do 29 let. Prve izkušnje, ki so še kako pomembne za pridobitev strokovnega izpita, so mladi učitelji doslej lahko pridobivali prek volonterskih pripravništev, ki pa jih z letošnjim letom po sklepu vlade ne razpisujejo več. To naj bi zdaj nadomestil ta program.

Več podrobnosti nam na ministrstvu niso razkrili, saj je razpis še v postopku priprave. Kljub temu pa je po omenjenih posvetih na noge spravil mlade učitelje in iskalce zaposlitve, ki se v projekt ne bodo mogli vključiti – ker so ali prestari ali ker že imajo izkušnje v šolstvu.

Kot navajajo na forumu Mladi učitelj, je poteza ministrstva "zgrešena", projekt pa zasnovan diskriminatorno, saj "bodo do zaposlitev za nedoločen čas v šolah na lahek način prišli mladi brez izkušenj, medtem ko so sami morali opravljati volontersko pripravništvo, prostovoljsko delo, delo za določen čas, da so pridobili ustrezne pedagoške izkušnje, za katere so očitno zmotno verjeli, da jim bodo prinesle dodatne prednosti pri zaposlovanju v šolstvu".

Razpisu ustreza 384 evidentiranih brezposelnih učiteljev Med 1.383 trenutno brezposelnimi pedagogi, ki so prijavljeni v evidenco na zavodu za zaposlovanje, jih je namreč kar 999 starih 30 let ali več, od tega 64 iskalcev prve zaposlitve. Razpisu tako glede na starost ustreza 384 kandidatov.

Na očitke kritikov na ministrstvu odgovarjajo, da je razpis del načel in ciljev programa Jamstvo za mlade v obdobju 2014–2015, ki kot mlade definira kandidate, stare do vključno 29 let.

Ne spreglejte