Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 12. 2016,
8.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mediana

Natisni članek

Mediana advertorial

Ponedeljek, 12. 12. 2016, 8.00

2 meseca, 1 teden

Z raziskavami se bolje spoznavamo ter soustvarjamo boljše izdelke in storitve

Že skoraj tretjina Slovencev kupuje prek spleta – ali ste med njimi?

Vsebino omogoča Mediana
spletno nakupovanje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Vedno več je Slovenk in Slovencev, ki se namesto v pravo trgovino – ali poleg nje – odpravi (tudi) v spletno trgovino. Leta 2012 nas je v spletu nakupovalo zgolj sedem odstotkov, danes pa že več kot 29.

Prednosti in udobje spletnega nakupovanja prepričujejo vedno več zadovoljnih kupcev po vsem svetu, tudi v Sloveniji. Dostopnost trgovine v kateremkoli trenutku, preproste možnosti iskanja in pregledovanja ponudbe in razne možnosti plačila so le nekateri razlogi, zakaj se odločamo za spletno nakupovanje tako pri domačih kakor tudi pri tujih trgovcih in ponudnikih.

Največ slovenskih spletnih kupcev je občasnih, vsak deseti pa je že redni

Večina slovenskih spletnih kupcev, natančneje štirje od desetih, se za spletni nakup odloči manj kot enkrat na dva ali tri mesece, a vendarle vsak deseti slovenski kupec opravi nakup v kakšni spletni trgovini najmanj dvakrat na mesec.

V Sloveniji nas je vedno več, ki nakupujemo (tudi) prek spleta. | Foto: Mediana V Sloveniji nas je vedno več, ki nakupujemo (tudi) prek spleta. Foto: Mediana

Prek spleta najpogosteje kupujemo v vrednosti pod deset evrov po posameznem nakupu, a je tretjina vseh slovenskih nakupovalcev v prejšnjem mesecu pri spletnem nakupovanju porabila vsaj 50 evrov. Tako kot v večini držav zahodne Evrope, tudi pri nas najpogosteje prek spleta kupujemo oblačila, vstopnice za razne dogodke, letalske vozovnice ter računalniško opremo in dodatke.

Pri nas je za plačevanje spletnih nakupov še vedno najbolj priljubljeno plačilo po povzetju (to nakazuje tudi na izjemno priljubljenost domačih spletnih trgovin), sledi pa mu plačevanje prek specializiranega ponudnika PayPal (predvsem pri nakupih iz tujih spletnih trgovin), ki ga pri nas za plačilo uporablja kar vsak peti spletni nakupovalec.

Spletno nakupovanje ruši delitve po spolu

Spletno nakupovanje kljubuje tradicionalnem prepričanju, da je nakupovanje predvsem ženska domena. Na slovenskem spletu prevladujejo moški nakupovalci, njihov delež je 55 odstotkov (tudi zato, ker so najbrž prav moški najpogostejši spletni nakupovalci računalniških in preostalih tehnoloških izdelkov).

Ali ste tudi vi spletni nakupovalec? Se ujemate s profilom značilnega slovenskega spletnega nakupovalca? | Foto: Mediana Ali ste tudi vi spletni nakupovalec? Se ujemate s profilom značilnega slovenskega spletnega nakupovalca? Foto: Mediana

Preberite še:
Spoznajmo, kdo je značilen slovenski planinec!
Ali se Slovenci zavedamo, kako veliko nam pomeni avtomobil?

Kakšne so vaše spletne nakupovalne navade?

Želite povedati svoje mnenje in pomagati temu, da bolje spoznamo navade in značilnosti našega vsakdana? Želite dejavno vplivati na razvoj izdelkov in storitev, ki bodo bližji nam in našem načinu življenja? Imate pomembno izkušnjo, ki bi jo želeli deliti z drugimi, poznate nekoga ali nekaj, kar si zasluži pohvalo, želite opozoriti na nekoga ali nekaj, ki si je zaslužil kritiko?

Sodelujte v naših raziskavah, za kar boste tudi finančno nagrajeni. Sodelovanje v vsaki raziskavi prinaša točke, ki se po prestopu točkovnega praga preoblikujejo v denarno nagrado!

Povejte, kaj si res mislite, sooblikujte boljše izdelke in storitve. Prvi korak k temu je vpis vašega e-poštnega naslova v spodnji kontaktni obrazec.

Ne spreglejte