Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 12. 2016,
9.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mediana

2

Natisni članek

Mediana advertorial

Ponedeljek, 5. 12. 2016, 9.00

2 meseca, 1 teden

Z raziskavami se bolje spoznavamo ter soustvarjamo boljše izdelke in storitve

Ali se Slovenci zavedamo, kako veliko nam pomeni avtomobil?

Vsebino omogoča Mediana

2

Foto: Matej Leskovšek

Naše navade in stališča nedvomno dokazujejo - Slovenci smo narod avtomobilov. Moramo ga imeti, o njih razpravljamo, o avtomobilih radi beremo, radi se v njih vozimo in mnogi se z njimi radi tudi pokažejo.

Avtomobil gotovo ni pri vrhu tistega, čemur bi se Slovenci odpovedali, če bi nas v to prisilile finančne razmere. Mobilnost očitno jemljemo zelo osebno, saj ima kar 86 odstotkov vseh Slovencev vsaj en avtomobil v svojem gospodinjstvu.

Skoraj polovica kupi novega, desetina pa preprosto uživa v menjavi avtomobilov

Tretjina slovenskih lastnikov avtomobilov uvršča svoje jeklene konjičke v srednji razred, skoraj polovica vseh Slovencev pa je svoj avtomobil kupila z nič prevoženimi kilometri, torej novega. Za nakup avtomobila se Slovenci najraje odpravimo k uradnemu prodajalcu, tam so ga kupili trije od petih slovenskih lastnikov avtomobilov. V iskanju ugodnejših nakupov se je tretjina slovenskih lastnikov avtomobilov odločila za nakup pri zasebnikih.

Kako zelo osebno je lastništvo avtomobila za Slovence, dokazuje tudi dejstvo, da na nakup avtomobila najbolj vpliva mnenje družine. Pomembno je tudi mnenje prijateljev in znancev, desetina vseh Slovencev pa avtomobile menjava preprosto zato, ker to počnejo radi.

Katere značilnosti avtomobila slovenske kupce najbolj prepričajo? | Foto: Mediana Katere značilnosti avtomobila slovenske kupce najbolj prepričajo? Foto: Mediana

Nakup avtomobila je družinski projekt

Najbolj na nakup avtomobila vpliva mnenje družine, sledijo prijatelji in znanci, 10 % vseh Slovencev pa preprosto radi menjajo avtomobile.

Pooblaščeni serviserji niso prva vzdrževalna izbira slovenskih lastnikov avtomobilov, saj jih okrog 40 odstotkov raje odpelje zasebnim avtomehanikom. Med redne obiskovalce pooblaščenih servisov se uvršča le tretjina slovenskih lastnikov avtomobilov.

Bencin je še vedno prevladujoče pogonsko gorivo pri avtomobilih v lasti Slovencev: medtem ko dizelsko gorivo uporablja približno tretjina vseh avtomobilov v Sloveniji, je delež "bencinarjev" skoraj dvakrat večji. Ostala pogonska goriva, kot sta plin ali elektrika, sta svoje mesto našla na manj kot dveh odstotkih avtomobilov v lasti Slovencev.

Kako na avtomobile gleda povprečna Slovenka, kako pa povprečen Slovenec? | Foto: Mediana Kako na avtomobile gleda povprečna Slovenka, kako pa povprečen Slovenec? Foto: Mediana

Ali ste pri tem del večine ali manjšine?

Sodelujte v spletnih raziskavah družbe Mediana in prispevali boste boljšem spoznavanju naših navad, želja, stališč, načrtov in vsega drugega, kar oblikuje naše vsakdanje življenje. Ta znanja so neprecenljiva tudi za ustvarjanje boljših in uporabnejših izdelkov in storitev, kar je dolgoročno želja in interes vsakogar od nas – da nam storitve in izdelki lajšajo in izboljšujejo življenje.

Spletne ankete so lahko tudi zabavne, a poleg tega, da vam omogočajo, da se sliši vaš glas, lahko z njimi tudi dobite nagrado. Vsaka izpolnjena anketa prinaša točke, določeno število točk pa je mogoče zamenjati za darilne bone pri izbranih trgovcih z najširšo ponudbo živilskih in drugih izdelkov. Vaše mnenje tako lahko soustvarja boljše življenjsko okolje in vam tudi kratkoročno prinaša otipljivo korist.

Ne spreglejte