Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 4. 2016,
11.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

4

Natisni članek

Evropska unija Rusija zemeljski plin ZDA

Sobota, 30. 4. 2016, 11.05

7 let, 2 meseca

V EU prispel prvi plin iz ZDA. Je to začetek konca ruske prevlade?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

4

Tanker utekočinjen zemeljski plin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ta teden je v EU prispela prva pošiljka plina iz ZDA, kar bi lahko vodilo do cenovnih vojn in prispevalo k zmanjšanju prevlade Rusije na energetskem trgu. Plin je v noči na sredo prispel v portugalsko pristanišče Sines, namenjen pa je bil portugalski družbi Galp Energia.

V družbi Galp Energia so pojasnili, da bo kupljeni plin, ki je prispel iz terminala v Louisiani, zadoščal za teravatno uro elektrike, kar zadostuje tedenski porabi Portugalske oz. dvema odstotkoma letne porabe te države.

Plin je dobavila družba Cheniere Energy s sedežem v Houstonu. "Pošiljka ameriškega plina, ki predstavlja približno odstotek letnega nakupa Galp Energie, je namenjena porabnikom na Pirenejskem polotoku," je za AFP povedal neimenovani tiskovni predstavnik portugalske družbe.

Je ogrožena prevlada Rusije?

Dobava ameriškega plina na staro celino je posledica razcveta izkoriščanja plina iz skrilavcev v ZDA, ki so postale največja proizvajalka plina na svetu, letos pa naj bi postale neto izvoznica.

V ZDA si obetajo, da bodo postale pomemben igralec na trgu EU, na katerem trenutno prevladuje Rusija, ki EU dobavi tretjino plina. ZDA so plin sicer že izvozile tudi v Argentino, Brazilijo in Indijo.

Privlačna cena ameriškega plina

Na pošiljke iz ZDA računajo tudi družbe iz Francije in Velike Britanije. Francoska družba Engie je z družbo Cheniere Energy že sklenila dogovor o nakupu 12 tankerjev utekočinjenega plina med letoma 2018 in 2023.

Proizvodnja plina v ZDA je med letoma 2010 in 2014 narasla za skoraj 43 odstotkov, cena pa je zelo privlačna. V Evropi stane proizvodnja plina okoli 4,18 dolarja (3,65 evra) na milijon britanskih termalnih enot, v ZDA pa okoli dva dolarja (1,74 evra). Transportni stroški so ocenjeni na 50 centov (43,66) na milijon britanskih termalnih enot.

Ne spreglejte