Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 1. 2017,
16.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

6

Natisni članek

DZS Bojan Petan York Capital Management Bank of America Merrill Lynch International Terme Čatež Aleš Rojs VR Capital

Sreda, 18. 1. 2017, 16.05

6 let, 6 mesecev

Rusi z vsemi topovi nad Američane in Bojana Petana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

6

Bojan Petan, DZS | Foto STA

Foto: STA

Prvim upnikom DZS, ki ima na ravni skupine za 164 milijonov evrov finančnih dolgov, je očitno začelo zmanjkovati potrpljenja. Začeli so unovčevati menice, v ozadju pa že teče tudi nov spopad za obvladovanje DZS.

Čeprav je Bojanu Petanu, dolgoletnemu prvemu možu skupine DZS, v zadnjih dneh lanskega leta svoj imperij navidez uspelo rešiti pred rubežem bank upnic, je njegov zadnji manever – uvedba postopka preventivnega prestrukturiranja dolgov v DZS in Termah Čatež – spet pod vprašajem.

Po podatkih okrožnega sodišča v Ljubljani se je namreč ciprsko podjetje Wiltan Enterprises, ki je v lasti ruske investicijske skupine VR Capital, pritožilo zoper uvedbo preventivnega prestrukturiranja dolgov v DZS. Isto podjetje je že pred tem, kažejo podatki okrožnega sodišča v Krškem, vložilo ugovor zoper enak postopek v Termah Čatež, ki so v lasti DZS. Obe družbi vodi Bojan Petan.

V DZS so si kupili dodaten čas za nov krog pogovorov z upniki glede poplačila finančnih obveznosti in morebitne prodaje premoženja. | Foto: STA , V DZS so si kupili dodaten čas za nov krog pogovorov z upniki glede poplačila finančnih obveznosti in morebitne prodaje premoženja. Foto: STA ,

Kot smo že poročali, so v DZS in Termah Čatež zahtevo za uvedbo preventivnega prestrukturiranja na sodišče vložili v zadnjih dneh lanskega leta. Gre za postopek, ki ga družba sproži, ko obstaja verjetnost, da bo v letu dni postala insolventna, torej plačilno nesposobna. 

Računi Term Čatež blokirani

Na ta način so si v DZS in Termah Čatež kupili dodaten čas za nov krog pogovorov z upniki glede poplačila finančnih obveznosti in morebitne prodaje premoženja. Z novim letom se je namreč obema družbama iztekel sporazum o reprogramu finančnih obveznosti, ki sta ga sklenili z bankami. 

Kar je najpomembneje, z uvedbo prej omenjenega postopka je Petan premoženje obeh družb začasno zavaroval pred izvršbami, ki so jih banke že sprožile: 

  • Že prvi dan novega leta je osem menic skušala unovčiti družba HETA Asset Resolution (HAR), slaba banka nekdanjega Hypa, a je njeno namero ustavilo sodišče. Po naših podatkih ima do DZS lizinško terjatev, zavarovano z nepremičnino v BTC, ki je tudi predmet kazenske preiskave proti Petanu in več sodelavcem.
  • Skoraj hkrati je eden od upnikov želel unovčiti tudi za 2,5 milijona evrov menic Term Čatež. Na več računov v lasti družbe mu je uspelo vpisati rezervacijo, kar de facto pomeni njihovo blokado.

Morda vas na Siol.net zanima tudi:

-> Sindikati za dvig "minimalca", bo Kopač Mrakova sledila?
-> Todorićev Agrokor: začetek konca balkanskega imperija?


Rusi očitno jezni zaradi prodaje terjatev

Petanove namere očitno niso pogodu eni najmočnejših mednarodnih finančnih skupin. Največji lastnik VR Capitala, ustanovitelja podjetja Wiltan Enterprises, je namreč ameriški milijarder Richard Deitz, ki živi med Moskvo in Londonom, upravlja pa približno tri milijarde ameriških dolarjev slabih terjatev po vsem svetu. Kriza, ki je v zadnjem letu dni zamajala številne hedge sklade po svetu, ga ni prizadela. Največ je po pisanju mednarodnih medijev zaslužil s trgovanjem z dolgom v Ukrajini in Grčiji. 

Terme Čatež, ena največjih turističnih družb v državi, imajo že več kot teden dni blokiranih več računov. | Foto: STA , Terme Čatež, ena največjih turističnih družb v državi, imajo že več kot teden dni blokiranih več računov. Foto: STA , Podjetje Wiltan Enterprises, ki ga Deitz obvladuje prek Cipra, v Sloveniji že nekaj časa deluje z roko v roki z ameriško investicijsko banko Bank of America Merrill Lynch International (BAMLI). Od leta 2015 je lastnik Elana, v zadnjih mesecih pa je kupil za 8,4 milijona evrov terjatev do Term Čatež, kar predstavlja skoraj tretjino dolga družbe.

Ni naključje, da manevri ciprskega podjetja v ruski lasti časovno sovpadajo z nedavno odločitvijo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), da terjatve do DZS proda ameriški finančni skupini York Capital Management. Na razpisu za prodajo paketa terjatev v bruto vrednosti 79 milijonov evrov je York premagal BAMLI in srbskega poslovneža Miodraga Kostića, tretjega igralca, ki se že nekaj časa zanima za DZS. 

York dobil ponudbo za Petanove terjatve

Toda v zadnjih tednih se je položaj na bojišču spremenil. Vse več je informacij, da se York Capital Management umika iz Slovenije, kar smo na Siol.net razkrili prejšnji teden.

Kot smo neuradno izvedeli, je BAMLI na naslov York Capital Management že poslal uradno ponudbo za odkup terjatev do skupine DZS. Nova, že druga zaporedna prodaja teh terjatev bi lahko pomenila dvoje.

Prvič, v pomembni meri bi spremenila razmerja znotraj DZS. Po neuradnih informacijah gre za manevre, ki jih BAMLI ni uskladil s Petanom.

Razkosali bi skupino DZS

Čeprav se je za nakup terjatev do DZS zanimalo večje število ponudnikov, na DUTB niso opravili dražbe. | Foto: Bor Slana Čeprav se je za nakup terjatev do DZS zanimalo večje število ponudnikov, na DUTB niso opravili dražbe. Foto: Bor Slana Prav tako ni skrivnost, da glavni cilj Američanov ni dolgoročni obstoj skupine, ampak najvrednejši deli premoženja DZS, torej Marina Portorož in Terme Čatež. Sploh ker BAMLI v posle s terjatvami v Sloveniji običajno vstopa tudi s partnerjem, za katerega kupuje premoženje in mu ga pozneje proda. To se je zgodilo v primeru terjatev do ACH in Elana, ki so pristale v lasti Wiltan Enterprises oziroma Rusov.

Ob prevladi BAMLI v DZS utegne biti najverjetnejši scenarij prisilna poravnava. 

Nevarnost ponovitve zgodbe ACH

In drugič, nova prodaja bi skoraj zagotovo dokazovala, da DUTB premoženja tudi v tem primeru ni prodala po najvišji mogoči ceni. Ne gre namreč dvomiti, da bo York iz DZS odšel s premijo, torej da bo terjatve prodal dražje, kot jih bo kupil. 

Dobiček bi v tem primeru ustvaril v le nekaj mesecih. Podobna zgodba je bila pri prodaji terjatev do ACH.

Čeprav se je za terjatve zanimalo večje število ponudnikov, na DUTB niso opravili dražbe. Zakaj ne? "Izbrani način prodaje zagotavlja največje mogoče poplačilo terjatev," so pojasnili na slabi banki. 

Na preostala vprašanja, povezana s prodajo terjatev do DZS, niso želeli odgovoriti. Tako še vedno ne želijo razkriti, po kakšni ceni so prodali terjatve, kdo je bil dejanski kupec, kakšen dobiček so ustvarili s prodajo in ali so kupnino že prejeli.

DZS za poplačilo dolgov potrebuje 12 let

V luči boja za DZS ni naključje, da je DZS pred nekaj urami na borzi prvič objavila rezultate za celotno skupino. V sporočilu se je pohvalila z večjo dobičkonosnostjo. Podoben manever so v DZS uprizorili že pred dnevi, ko so Terme Čatež objavile rezultate o rekordno dobrem poslovnem letu 2016, le nekaj ur zatem pa je družba sporočila, da gre v postopek preventivnega prestrukturiranja.

Skupina DZS, v katero poleg krovne družbe med drugim spadajo Terme Čatež, Delo Prodaja in Dnevnik, je v prvih devetih mesecih lani ustvarila skoraj 97 milijonov evrov poslovnih prihodkov in 9,8 milijona evrov dobička iz poslovanja ter 14,4 milijona evrov denarnega toka iz poslovanja (EBITDA). Zadnji kaže, koliko denarja ostane za poplačilo dolgov. Glede na to, da je bilo konec leta 2015 za več kot 164 milijonov finančnih obveznosti, bi družba ob takšnem denarnem toku za poplačilo dolga potrebovala skoraj dvanajst let.

V DZS so sicer zaveze do upnikov kršili že vse od prvega sporazuma z bankami, podpisanega leta 2014.

Ne spreglejte