Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 1. 2017,
10.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

21

Natisni članek

Ach Adria Mobil Sonja Gole Trigano Protej

Četrtek, 5. 1. 2017, 10.44

6 let, 6 mesecev

Prodaja Adrie Mobil ogledalo zgrešeni sanaciji bank

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,13

21

Adria Mobil

Adria Mobil, ki je ključna naložba skupine ACH, je tik pred prodajo francoski družbi Trigano. Ta se tako kot novomeška družba ukvarja z izdelavo počitniških prikolic in je ena največjih v Evropi.

Po naših informacijah so se Francozi z ACH oziroma njegovimi lastniki, združenimi v podjetju Protej, dogovorili za ekskluzivna pogajanja, v katerih bi se dokončno uskladili o pogojih nakupa Adrie Mobil. Novico so potrdili tudi v Triganu.

Koliko bi lahko znašala kupnina za Adrio Mobil, še ni znano. Skupina sicer letno ustvari več kot 300 milijonov evrov in kar okoli 23 milijonov evrov denarnega toka iz poslovanja (EBITDA).


Preberite tudi:

Sonja Gole začenja nov napad na ACH in tabor Hermana Rigelnika

Herman Rigelnik premagal Sonjo Gole. Švedi so obupali nad ACH.

Še en poskus Sonje Gole, da zavzame ACH in Adrio Mobil

NPU zaradi spornega prenosa Adrie Mobil ovadil Sonjo Gole

Hišne preiskave končane, Sonja Gole zanika očitke


Že leta 2014 so se zanimali za nakup

Trigano, nekoč družinsko podjetje v lasti družine Trigano, ki je pozneje prešlo v last več francoskih bank, od leta 1998 pa kotira na borzi, ima 4.500 zaposlenih, deluje pa v devetih državah. Za nakup Adrie Mobil se je zanimalo že leta 2014, a družbe takrat niso bili pripravljeni prodati v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). 

Za nakup Adrie Mobil se je podjetje Trigano zanimalo že leta 2014. | Foto: Jure Gregorčič Za nakup Adrie Mobil se je podjetje Trigano zanimalo že leta 2014. Foto: Jure Gregorčič

Na ravni skupine Trigano letno ustvari dobro milijardo evrov prihodkov od prodaje, od tega dobrih 40 odstotkov v Franciji, približno 16 odstotkov pa v Nemčiji, in okrog 60 milijona evrov dobička.

V zadnjih petnajstih letih je Trigano izpeljal številne prevzeme v Franciji, Veliki Britaniji, Španiji in Nemčiji. Nazadnje je leta 2013 kupil italijansko družbo SEA.

Na čelu upravnega odbora Trigana je že od leta 1981 njegov večinski lastnik François Feuillet.

Predsednica uprave Adrie Mobil Sonja Gole je v začetku oktobra poskušala prevzeti nadzor nad ACH, vendar ji ni uspelo. | Foto: Bor Slana Predsednica uprave Adrie Mobil Sonja Gole je v začetku oktobra poskušala prevzeti nadzor nad ACH, vendar ji ni uspelo. Foto: Bor Slana

Tabor Goletove s svojim favoritom

Sonja Gole, predsednica uprave Adrie Mobil, je v začetku oktobra poskušala prevzeti nadzor nad ACH, vendar ji ni uspelo. Takrat je skupaj z 18 družbeniki Proteja, ki imajo v rokah okoli 40 odstotkov družbe, poslala ponudbo za odkup njihovih deležev. To je bil že drug poskus v letu dni. Kot smo že spomladi razkrili na Siol.net, so družbeniki spomladi sprejeli ponudbo švedske družbe Kabe, ki na skandinavskih trgih prodaja prikolice novomeške družbe. 

Končni cilj Goletove je bil zavladati v lastništvu Adrie Mobil, ki je najbolj dragoceno premoženje ACH, vendar je večinsko soglasje družbenikov, da se Adrio Mobil proda najboljšemu ponudniku. Toda v prodajnem postopku, ki se je začel jeseni, je ponudbo za odkup oddal tudi konzorcij, ki ga je pomagala oblikovati prav Goletova in v katerem so Kabe in nekateri drugi dobavitelji.

Terjatve prenašali pod ceno

Skorajšnja prodaja Adrie Mobil je nov in hkrati kronski dokaz, da so slovenske banke v začetku leta 2014 premoženje na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) prenesle krepko pod njegovo realno ceno. 

Poglejmo številke v primeru ACH, ki ga je do jeseni 2012 vodil Herman Rigelnik, nato pa Sonje Gole.

Prvi korak: poceni prenos na DUTB

ACH je leta 2013 bankam, ki so prešle v izključno last države, skupaj dolgoval približno 97 milijonov evrov, od tega samo NLB okrog 63 milijonov evrov. 

Te terjatve je nato od NLB in drugih bank odkupila DUTB, ki jim je zanje skupaj plačala 38 milijonov evrov. 

Tako visok, 60-odstotni popust je slaba banka dobila, čeprav je ACH tudi v času sanacije bank redno servisiral obveznosti. Vrednotenje premoženja so opravili mednarodni cenilci, ki jih je najela Banka Slovenije, DUTB pa je nekaj časa razmišljala celo o tem, da poslovni sistem ACH pošlje v stečaju. 

Drugi korak: prodaja novim lastnikom

Konec marca 2015, na zadnji dan mandata starega upravnega odbora, v katerem sta ob Larsu Nybergu sedela še dva Šveda, je DUTB terjatve do ACH prodala skupaj v paketu s terjatvami do Adrie Airways, Elana in Polzele. Kupila sta jih ameriška investicijska banka Bank of America Merrill Lynch International (BAMLI) in ruska družba VR Capital. 

Cena: 83 milijonov evrov. DUTB je torej samo pri tem poslu ustvarila 45 milijonov evrov dobička. Ponovimo, s tem denarjem so novi lastniki v roke dobili terjatve do celotnega ACH. Slabi dve leti pozneje se bo izkazalo, da je samo Adria Mobil vredna sto milijonov evrov več.

Tretji korak: nauki zgodbe

V ACH so v vmesnem času del premoženja prodali in zadolženost znižali na 70 milijonov evrov. Dolg, ostalo ga je za 70 milijonov evrov, so februarja lani reprogramirali pri ruski banki VTB. 

ACH je torej terjatve, ki so jih banke v prvem koraku prodale DUTB s 60-odstotnim popustom, v celoti poplačal, BAMLI in VR Capital pa sta samo v devetih mesecih skupaj z obrestmi zaslužila 20 milijonov evrov. Zdaj bo s 180 milijoni evrov kupnine v celoti poplačal tudi ruski VTB, ki mu je ob koncu lanskega leta dolgoval le še 50 milijonov evrov. 

Kaj so torej nauki zgodbe o ACH?

  • Če bi država terjatve do ACH pustila v bilancah NLB in drugih bank, bi dobiček ostal njim, ne pa DUTB in tujim investicijskim družbam.
  • Za tako visoke popuste pri prenašanju terjatve ni bilo ekonomskega razloga. Nikoli namreč ni bilo dvoma, da je premoženja ACH dovolj za poplačilo njegovih obveznosti.
Ne spreglejte