Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2012,
12.24

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2012, 12.24

7 let, 2 meseca

Recesija v evroobmočju vsaj do polovice 2014

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tako napovedujejo analitiki ameriške bančne multinacionalke Citigroup z Manhattna.

Finančni analitiki Citigrupa napovedujejo, da bo zaradi nemoči evropskih politikov, da rešijo zelo težko dolžniško krizo znotraj 27-terice, prezadolžena Grčija izstopila iz evrskega monetarnega bloka. Kot pišejo ameriški mediji, analitiki omenjene bančne velikanke predvidevajo, da bodo tudi v prihodnjih letih obrestne mere v članicah evroobmočja ostale nizke, vloga Evropske centralne banke pri vzdrževanju likvidnosti ogroženih bank Evropske unije pa se bo samo še povečevala.

Grčija bo do leta 2017 izstopila iz Evropske unije? Evropska centralna banka bo poskušala vzdrževati likvidnost najbolj zadolženih bank in držav evroobmočja, menijo analitiki Citigroupa, ki napovedujejo, da bo Grčija najverjetneje do leta 2017 izstopila iz evroobmočja, v istem obdobju pa bo prestrukturiran tudi velikanski dolg drugih "obrobnih" članic evroobmočja.

Grčija zunanjim posojilodajalcem dolguje več kot 350 milijard evrov Izstop Grčije iz evrskega območja je najboljša rešitev za vse, poudarjajo finančni analitiki Citigroupa. Odpis grškega dolga pa je neizogiben, vse dokler je ta prezadolžena država članica evrskega območja. Grčija zdaj zunanjim posojilodajalcem dolguje več kot 350 milijard evrov, prihodnji mesec pa naj bi dobila novo, skoraj 11 (10,6) milijard evrov težko posojilo za financiranje državnega proračuna in še 23,8 milijarde za rekapitalizacijo prezadolženih grških bank.

Poleg Španije in Italije problematična še Irska zaradi visokega proračunskega deficita V Citigroupu izjemno težka leta napovedujejo tudi ogroženima Španiji in Italiji, ki bosta morali prihodnje leto zaprositi za dodatno zunanjo pomoč, če bosta hoteli pokriti zelo hitro rastoči dolg. Analitiki Citigroupa opozarjajo tudi na Portugalsko, ki je v globoki recesiji, nekdanji evropski tehnološki tiger – Irska pa ima že kronično visok proračunski deficit, ki se giblje med sedmimi in osmimi odstotki BDP-ja, kar je izrazito nad maksimalno dovoljeno triodstotno mejo, ki velja za druge članice Evropske unije.

Ne spreglejte