Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 8. 2016,
10.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

6

Natisni članek

DARS Telekom Slovenije

Torek, 2. 8. 2016, 10.46

6 let, 7 mesecev

Stomilijonski posel dokončno Telekomu Slovenije in Q-Free

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

6

Tovornjak avtocesta gneča | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Državna revizijska komisija je zavrnila vse tri pritožbe neizbranih ponudnikov na izbiro izvajalca elektronskega sistema cestninjenja. Naročilo je tako dokončno dobil konzorcij Telekoma Slovenije in norveške družbe Q-Free. 

Na državni revizijski komisiji so potrdili, da je bila odločitev v zvezi z revizijo izvedbe elektronskega cestninjenja sprejeta, v ponedeljek pa so jo poslali vsem vpletenim. Odločitve do vročitve ne komentirajo.

Telekom Slovenije: Odločitev je pričakovana

"V Telekomu Slovenije smo seznanjeni z odločitvijo Državne revizijske komisije za revizijo postopkov oddaje javnih naročil. Odločitev revizijske komisije je bila za nas pričakovana, saj verjamemo, da smo skupaj s partnerjem Q-Free na razpisu za elektronsko cestninjenje v prostem prometnem toku oddali najboljšo ponudbo. Razpisa do podpisa pogodbe ne komentiramo," so sporočili iz Telekoma Slovenije.

Dars sklepa še ni prejel. Po njihovih informacijah je državna revizijska komisija s sklepom na 72 straneh zavrnila vse zahtevke neizbranih ponudnikov ter potrdila pravilnost odločitve Darsa, ki je za vzpostavitev in delovanje večsteznega elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku na avtocestah in hitrih cestah izbral konzorcij Telekoma in Q-Free kot najugodnejšega ponudnika.

Preberite še:
Igre in igrice z elektronskim cestninjenjem za tovornjake, ki nas drago stanejo

Telekom Slovenija in Q-Free sta na razpisu za izvedbo elektronskega sistema cestninjenja oddala najnižjo ponudbo, vredno 99,99 milijona evrov oz. 121,99 milijona evrov z DDV.

Za posel so se potegovali tudi:

Cetis skupaj z Autostrado in družbo Inženiring Informatika (114,60 milijona evrov brez DDV),

- konzorcij družb Iskratel in Skytoll (110,11 milijona evrov brez DDV) ter

- družba Kapsch TrafficCom (114,96 milijona evrov).

Vsi trije so se pritožili na izbiro Telekoma Slovenije in Q-Free.

V Iskratelu bodo zaščitili svoj pravni in poslovni položaj

V družbah Kapsch TrafficCom in Cetis odločbe državne revizijske komisije še niso prejeli. "Odločitve državne revizijske komisije zaradi letnih dopustov še nismo prejeli oziroma prevzeli, zato je ne moremo komentirati," je dejal direktor družbe Jože Hebar. Podoben odgovor je bilo mogoče dobiti iz Cetisa: "Uradne odločbe še nismo prejeli, tako da je tudi ne moremo komentirati."

Zato pa so jasno stališče do odločitve državne revizijske komisije poslali iz Iskratela. Poudarili so, da so bile kršitve v postopku očitne. Kljub temu da je odločitev komisije dokončna in zoper njo ni pravnega sredstva, bodo tudi zato v naslednjih dneh proučili vse možnosti, da zaščitijo svoj pravni in poslovni položaj.

Koliko izgubimo, ker prometa ne cestninimo po prevoženih kilometrih?

Študija Inštituta za strateške rešitve kaže, da je na kar 70 odstotkih naših avtocest tovorni promet lahko brezplačen, zato naj bi izgubljali tudi do 150 milijonov evrov letno. Na Darsu sicer ocenjujejo, da letno izgubljajo okoli 15 milijonov evrov. 

V družbi Q-Free sklenitev pogodbe z Darsom za izvedbo posla napovedujejo v kratkem. Rok za vzpostavitev sistema elektronskega cestninjenja je eno leto po podpisu pogodbe. V Darsu načrtujejo, da bo elektronsko cestninjenje za tovornjake vzpostavljeno predvidoma jeseni 2017.

Za vsa vozila, lažja kot 3,5 tone, bo še vedno veljal sistem z vinjetami

Cestninska shema bo zajemala vsa vozila, težja od 3,5 tone, vključno z avtobusi, pri čemer bodo opredeljene določene izjeme. Za vsa preostala vozila, lažja od 3,5 tone, bo še vedno veljal dozdajšnji sistem z vinjetami. Dars si z elektronskim cestninjenjem obeta 13 milijonov evrov več prihodkov letno.

Ne spreglejte