Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Torek,
6. 9. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,10

5

Natisni članek

osebni stečaj SCT Ivan Zidar

Torek, 6. 9. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Nekdanja žena Ivana Zidarja bo morala vračati denar v stečajno maso

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,10

5

Vincencija in Ivan Zidar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Iskanje premoženja, ki ga je nekdanji prvi mož SCT prepisal na najbližje in poskril v tujini, je dalo prve rezultate. Vložene so bile štiri tožbe v vrednosti več kot milijon evrov.

Vincencija Zidar, nekdanja žena nekdaj najvplivnejšega gradbinca v državi Ivana Zidarja, bo, kot za zdaj kaže, največja osmoljenka v postopku njegovega osebnega stečaja.

Proti njej je namreč upravitelj Boštjan Jurkošek, ki je v zadnjih tednih pregledoval domnevno sporne Zidarjeve posle, že vložil več izpodbojnih tožb. Z njimi zahteva vračilo več kot milijon evrov vrednega premoženja v Zidarjevo stečajno maso.

Dodatno izpodbija še sklop poslov, s katerimi je v rokah Zidarjevih sorodnikov končalo svetovalno podjetje Gradinal. To ustvari 300 tisoč evrov letnih prihodkov in predstavlja eno redkih še delujočih Zidarjevih podjetij.

Izpodbija tudi mesečno preživnino

Posli, ki jih izpodbija upravitelj Jurkošek, so naslednji:

  • delna ureditev premoženjskih razmerij med zakoncema, na podlagi katere je Vincencija Zidar dobila na milijon evrov ocenjene družinske nepremičnine in pripadajočo opremo, Ivan Zidar pa znatno manj vredne deleže v podjetjih SCT Holding in Gradinal,
  • nakazila denarnih sredstev v višini 88 tisoč evrov v obdobju od aprila do julija 2013 z Zidarjevega računa na račun žene,
  • dogovor o preživljanju, po katerem ženi pripada mesečna preživnina v višini 1.600 evrov,
  • zastavna pravica, ki jo je na lastništvu podjetja Gradinal zaradi 96.500 evrov visokega dolga vpisal Zidarjev brat Stanislav Zidar. Na tej podlagi se je pozneje vpisal kot lastnik Gradinala, po vsega nekaj tednih pa je podjetje prodal Zidarjevi hčeri.

SCT | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Družina Zidar gluha za pozive

"Nihče, niti dolžnik niti prejemniki koristi iz opravljenih izpodbojnih dejanj, se na pozive upravitelja ni javil in podal dodatnih pojasnil ali dokazil, da predmetna dejanja niso izpodbojna," je Jurkošek pojasnil v dopisu sodišču. Za vložitev izpodbojnih tožb je pooblastil celjskega odvetnika Boruta Sokliča. Hkrati je sodišču predlagal, naj odobri plačilo sodnih taks.

O tem, koliko premoženja je ostalo v Zidarjevi stečajni masi in kolikšne dolgove je padli gradbeni baron pustil upnikom, smo že pisali.

Ne spreglejte