Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Petek,
27. 5. 2016,
4.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

28

Natisni članek

SCT osebni stečaj stečaj Ivan Zidar

Petek, 27. 5. 2016, 4.30

6 let, 6 mesecev

Razkrito premoženje padlega gradbenega barona Ivana Zidarja

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

28

Ivan Zidar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Z najdenim premoženjem Ivana Zidarja bo mogoče pokriti le delček 16-milijonskih dolgov, ki jih je nekdanji prvi mož SCT zapustil upnikom. Sledi dolg in zahteven proces iskanja bančnih računov in drugega premoženja, ki se skriva v tujini ali pa ga je Zidar prepisal na najbližje.

Zdaj je tudi uradno. Za Ivanom Zidarjem, lastnikom propadlega SCT in nekdanjim vladarjem slovenskega gradbeništva, ki so ga upniki v začetku letošnjega leta spravili v osebni stečaj, je ostalo premoženje v vrednosti vsega nekaj sto tisoč evrov.

Stanovanje v središču Ljubljane, velika hiša s posestvom v njenem predmestju in vila na prestižni lokaciji v Portorožu, dragoceni kosi pohištva in slike, na sto tisoče evrov na bančnih računih doma in v tujini, mreža podjetij, ki dobiva milijonske posle, in drugi znaki razkošnega življenja so očitno stvar preteklosti. A le na papirju.

Na črno grajena vila, orožje in zaseženi predmeti

Pregled Zidarjevega premoženja, ki je bil opravljen v okviru njegovega osebnega stečaja, je potrdil, da je nekdanji prvi mož SCT v zadnjih nekaj letih praktično vse premoženje, ki ni bilo obremenjeno s hipotekami, prenesel na sorodnike in prijatelje ali pa se je za njim izgubila vsakršna sled.

V stečajni masi sta tako le polovici družinske hiše na Zelenovi ulici v Ljubljani in na črno grajene in nedokončane vile na Obali ter terjatve, orožje, zasežen denar na bančnem računu in drugo manjše premoženje, vredno po nekaj deset tisoč evrov. Lep kupček denarja bi lahko zbrali tudi s prodajo množice predmetov, ki so jih Zidarju pred več kot letom dni zasegli ob rubežu premičnin v hiši.

Nekdanji ženi nepremičnine, hčeri podjetja

Po prvem preverjanju so že znane tudi nekatere sporne Zidarjeve poteze, ki bi jih lahko stečajni upravitelj Boštjan Jurkošek izpodbijal in s tem polnil stečajno maso. Tako je Zidar februarja 2012, vsega pol leta po začetku stečaja SCT, na hčer Doro Zidar Strojko z darilno pogodbo prenesel manjše stanovanje z garažo na Linhartovi cesti v Ljubljani.

V istem obdobju se je Zidar ločil in z dotedanjo soprogo Vincencijo Zidar razdelil premoženje. Ona je dobila na okoli milijon evrov ocenjene družinske nepremičnine in pripadajočo opremo, on pa precej manj vredne lastniške deleže v SCT Holdingu in svetovalnem podjetju Gradinal

Toda Gradinal, ki letno ustvari 300 tisoč evrov prihodkov in predstavlja eno redkih še delujočih Zidarjevih podjetij, je že kmalu zatem v vprašljivih okoliščinah zamenjal lastnika. Najprej je zastavno pravico na lastniškem deležu na podlagi domnevnega sto tisoč evrov visokega dolga vpisal njegov brat Stanislav Zidar. Zadnji se je avgusta 2013 tudi vpisal kot lastnik Gradinala, po vsega nekaj tednih pa ga je že prevzela Zidarjeva hči.

Zidar je v zadnjih nekaj letih praktično vse premoženje, ki ni bilo obremenjeno s hipotekami, prenesel na sorodnike in prijatelje ali pa se je za njim izgubila vsakršna sled. | Foto: Matej Leskovšek Zidar je v zadnjih nekaj letih praktično vse premoženje, ki ni bilo obremenjeno s hipotekami, prenesel na sorodnike in prijatelje ali pa se je za njim izgubila vsakršna sled. Foto: Matej Leskovšek

Neznano kam več kot 225 tisoč evrov

Stečajni upravitelj se bo lotil tudi preverjanja, kje so končala denarna sredstva, s katerimi je Zidar v letih 2012 in 2013 razpolagal na računu pri SKB in za katera ni našel ustreznih pojasnil. Tako je Zidar v manj kot letu dni in pol z bančnega računa dvignil 117 tisoč evrov, drugam nakazal 88 tisoč evrov, hkrati pa opravil še za okoli 22 tisoč evrov plačil.

Zaradi vsega tega se upravičeno zastavlja tudi vprašanje, koliko bančnih računov še ima Zidar v tujini in kaj se je v zadnjih letih dogajalo na njih. Ne nazadnje je padli gradbeni baron v letih 2013 in 2014, ko je imel uradno hude zdravstvene težave in ni mogel na prestajanje zaporne kazni, po ugotovitvah slovenske policije in Interpola najmanj desetkrat letel v Zürich, finančno središče Švice, in po dostopnih podatkih razpolagal z večjimi vsotami gotovine. Njegov odvetnik Boštjan Podgoršek je tedaj za RTV povedal, da njegov varovanec hodi tja "na zdravniške preglede, dogovarjanja za novo operacijo in po zdravniška mnenja".

Iskanje morebitnega Zidarjevega premoženja doma in v tujini je močno oteženo tudi zaradi omejitev insolvenčne zakonodaje. Izpodbojni so le posli, ki bi jih Zidar storil v obdobju zadnjih treh let. Če je pred tem karkoli podaril ali prodal pod ceno, pa tega upniki ne morejo več izpodbijati.

Gotovina in izginuli milijoni

Pred stečajno maso in Zidarjevimi upniki je varno več milijonov evrov vredno premoženje.

Nekdanji prvi mož SCT, ki je procesno nesposoben za sodišče, tako še danes prek povezanih oseb in družinskih članov obvladuje dele nekdanjega SCT. Med njimi je najpomembnejša Tovarna kovinske opreme (TKO) iz Murske Sobote, ki letno ustvari 15 milijonov evrov prihodkov. To je Zidar iz stečajne mase SCT prenesel novembra 2010, trenutno pa je v lasti dubajskega podjetja Dunes Limited, ki je iz Murske Sobote v zadnjih letih prejelo za skoraj pol milijona evrov dividend. Zidar naj bi podjetje iz Dubaja, ki je registrirano v tamkajšnjem poštnem nabiralniku, obvladoval prek "offshore" družbe z Britanskih Deviških otokov.

Ne gre pozabiti niti, da je Zidar še ne tako davno obračal ogromne količine gotovine. Preiskovalci so ga zasledili v več shemah za črpanje denarja prek tako imenovanih "missing traderjev" (podjetij, namenjenih utajevanju DDV) in domnevno fiktivnih svetovanj. Po naših podatkih sta tako samo v letih 2006 in 2007, ko je bil SCT še glavni izvajalec del na domačem avtocestnem križu, s soprogo na račune v Sloveniji skupaj položila za skoraj 850 tisoč evrov gotovine. Ta denar naj bi po ugotovitvah tožilstva zakonca Zidar prejela iz Avstrije.

Propadli SCT je Zidarjev največji upnik. Zahteva kar 8,7 milijona evrov na podlagi premoženjskopravnih zahtevkov v dveh kazenskih postopkih. | Foto: Bojan Puhek Propadli SCT je Zidarjev največji upnik. Zahteva kar 8,7 milijona evrov na podlagi premoženjskopravnih zahtevkov v dveh kazenskih postopkih. Foto: Bojan Puhek

16 milijonov evrov dolgov

S prodajo do zdaj najdenega Zidarjevega premoženja bodo pokrili le manjši del njegovih dolgov.

Največji upnik je propadli SCT. Njegov stečajni upravitelj Leon Benigar Tošič od Zidarja zahteva kar 8,7 milijona evrov na podlagi premoženjskopravnih zahtevkov v dveh kazenskih postopkih. Visoko na seznamu upnikov je tudi država oziroma finančna uprava RS (Furs). Zidar bi že moral poravnati 427 tisoč evrov davčnih obveznosti, od razpleta tožbe v enem od kazenskih postopkov pa je odvisno, ali bo od Fursa dobil dodaten račun v višini 667 tisoč evrov.

Zidar okoli 140 tisoč evrov dolguje še podjetju Adriaing iz Kopra, ki je gradilo njegovo vilo v Fiesi, in okoli 107 tisoč evrov ljubljanskemu odvetniku Zoranu Hartmanu. Ob tem velja spomniti, da je zadnji svetoval vodstvu SCT v sicer neuspešnem postopku prisilne poravnave. Pogojno terjatev sta v Zidarjevo stečajno maso prijavila tudi Jožica Blaž Jamnik in Brina Elizabeta Blaž. Če bo sodni spor odločen v njuno korist, bosta upravičeni do 6,2 milijona evrov.

Dobavitelji SCT zaman čakali na Zidarjev denar

Ob prodaji nepremičnin bi lahko poplačal edino Furs, ne pa tudi SCT, ki je klonil zaradi visokih bančnih posojil, s seboj pa potegnil na desetine manjših podizvajalcev in dobaviteljev. Ker je bilo premoženje SCT že zastavljeno in namenjeno poplačilu bank, so se po tihem nadejali izrednih prilivov, kot je na primer zaseg Zidarjevega premoženja. A za zdaj ne kaže dobro.

V stečajni masi Ivana Zidarja je za zdaj naslednje premoženje:

- polovica družinske hiše na Zelenovi ulici 32 v Ljubljani; po podatkih Gursa njena skupna vrednost znaša več kot 230 tisoč evrov

- polovica napol zgrajene vile ob jezeru v Fiesi skupaj s posestvom; čeprav gre za črno gradnjo, njena skupna vrednost po podatkih Gursa dosega skoraj pol milijona evrov

- pokrito parkirišče na Štihovi ulici v Ljubljani; po podatkih Gursa vredno blizu deset tisoč evrov

- terjatve do podjetij Elsa (8.789 evrov) in Renderspace (74 evrov)

- orožje (revolver agent, kombinirana puška Č.7.BRNO, puška z gladko cevjo SUHL. polavtomatska pištola walther in polavtomatska pištola margolin)

- 20 tisoč evrov na bančnem računu pri NLB

- za zdaj neznana količina denarja na bančnih računih pri Commerzbank AG v Münchnu

- 126 različnih kosov opreme za stanovanje, športno-rekreacijskih naprav, kipcev, slik, ki so jih rubežniki marca 2015 zasegli na njegovem domačem naslovu 

- 76-odstotni delež v podjetju SCT Holding, ki je po dostopnih podatkih brez vrednosti

Ve kdo kaj o Zidarjevem skritem premoženju?

Da bi lahko imel Ivan Zidar še veliko drugega premoženja v tujini ali v Sloveniji, se očitno zaveda tudi upravitelj njegovega osebnega stečaja Boštjan Jurkošek. Zaradi "morebitne neažurnosti nekaterih javnih evidenc v Sloveniji in javno znanega mednarodnega delovanja Zidarja kot direktorja nekoč največjega gradbenega podjetja v Sloveniji", bo v kratkem pozval upnike k posredovanju informacij in dokazil, ki bi mu pomagali to premoženje najti. Pričakuje tudi, da mu bodo pomagali pri iskanju premoženja, ki ga je Zidar v zadnjih treh letih prodal ali podaril.

586,8 milijona evrov
terjatev je več tisoč upnikov propadlega SCT prijavilo v stečajno maso

9,17 milijona evrov
prednostnih terjatev imajo nekdanji zaposleni

190 milijonov evrov
nezavarovanih terjatev terjajo podizvajalci, dobavitelji in drugi upniki SCT

 

Ne spreglejte