Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
1. 6. 2016,
9.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,18

1

Natisni članek

Bellabeat Urška Sršen

Sreda, 1. 6. 2016, 9.14

6 let, 7 mesecev

Slovenka na čelu startupa z 80 zaposlenimi

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,18

1

urška sršen | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Bellabeat je startup, ki proizvaja pametne izdelke za nosečnice in nakit, ki beleži telesno aktivnost. Podjetje, katerega soustanoviteljica je Slovenka Urška Sršen, po približno štirih letih od ustanovitve zaposluje že več kot 80 ljudi, največ računalniških inženirjev.

Proizvodnjo imajo na Kitajskem, razvoj na Hrvaškem – tam dela večina njihove ekipe, okrog 65 zaposlenih –, prodajni oddelek pa v ZDA, ki so njihov največji prodajni trg. Podatka o višini lanskih prihodkov Sršenova ne razkriva. 

Njihova rast je za startup skoraj prehitra in naporna, priznava. "V letu dni smo narasli s 30 na 80 zaposlenih. To s seboj prinaša krizne situacije. Ljudje dajejo odpoved ali pa moraš ti nekoga odpustiti. To je vedno stresno. Mi smo šli pred kratkim čez eno tako obdobje. Pomembno je poznati in razumeti svoje šibke točke," je povedala na današnjem dogodku Startup Cafe v Ljubljani.

Odločilen vstop v ameriški pospeševalnik

Podjetniška pot Sršenove se je, tako je razumeti iz njenih besed, začela po naključju. Študirala je kiparstvo, potem je spoznala Hrvata Sandra Mura, ki je danes njen zasebni in poslovni partner, in začela sta iskati ideje, kaj bi lahko počela. Zdravstvo ju je pritegnilo, ker je njena mama ginekologinja, hkrati pa se jima je zdelo to področje zanimivo predvsem zaradi nabora podatkov, ki je po njenem mnenju precej neizkoriščen.

Tako sta leta 2012 začela z izdelkom baby watch, ki nosečnicam omogoča, da s pomočjo ultrazvočne slušalke, priključene na pametni telefon, poslušajo plodov utrip srca. Prejela sta več nagrad na startup tekmovanjih, na platformi za množično financiranje Indiegogo sta presegla zastavljeni cilj in zbrala okrog 12 tisoč dolarjev, konec leta 2013 pa vstopila v pospeševalnik Y Combinator v Silicijevi dolini. Leta 2014 se je podjetje nato preimenovalo v Bellabeat.

Preskok iz Evrope in ZDA jima je omogočil vstop v ameriški inkubator Y Combinator, s pomočjo katerega sta zbrala 3,5 milijona dolarjev svežega kapitala, še pomembnejša pa je po besedah Sršenove nefinančna pomoč. "Pomagali so nama z nasveti, s svojo veliko bazo. Še najmanj, kar sva od tega dobila, je denar," pravi.

"Celoten naš tim, ki je v zgodbi od začetka, se je precej spremenil. Največja težava, ki jo imajo lahko ljudje v startupu, je ego. To je namreč čustveno in fizično nabita izkušnja, saj vlagaš svoje ideje in imaš občutek, da moraš nadzirati celoten proces. Ko začne tim rasti, moraš znati nadzirati ego." | Foto: Klemen Korenjak "Celoten naš tim, ki je v zgodbi od začetka, se je precej spremenil. Največja težava, ki jo imajo lahko ljudje v startupu, je ego. To je namreč čustveno in fizično nabita izkušnja, saj vlagaš svoje ideje in imaš občutek, da moraš nadzirati celoten proces. Ko začne tim rasti, moraš znati nadzirati ego." Foto: Klemen Korenjak

"Znati moraš nadzirati ego"

Kako jo je ta izkušnja spremenila? "Celoten naš tim, ki je v zgodbi od začetka, se je precej spremenil. Največja težava, ki jo imajo lahko ljudje v startupu, je ego. To je namreč čustveno in fizično nabita izkušnja, saj vlagaš svoje ideje in imaš občutek, da moraš nadzirati celoten proces. Ko začne tim rasti, moraš znati nadzirati ego, da se ne dogajajo nepotrebni spori. Seveda pa vsak ego izvira iz strahu. Ta dva dejavnika moraš znati nadzirati," pravi sogovornica.

Dizajnu prednost pred tehnologijo

"Naša tehnologija sloni na dizajnu," o trenutni usmeritvi Bellabeata pravi Sršenova. "V pametni nakit Leaf na primer nismo vključili merilca srčnega utripa – ne samo zato, ker se nam zdi ta tehnologija manj pomembna oz. je v tej fazi razvoja tudi manj točna, ampak ker smo želeli doseči določen videz in uporabnost izdelka."

Uporabnik ob pogledu na izdelek – gre za majhno napravico v obliki lista – ne pričakuje, da je zadaj taka tehnologija, meni Sršenova. "V tem trenutku je po našem mnenju dizajn pomembnejši, saj lahko tehnologijo bolj približa uporabniku."

Brez strahu pred velikani

Zdravstvena panoga je v zadnjih letih privlačna za tehnološke velikane, kot je recimo Apple. A Sršenova se tega konkurenta ne boji. "To so velika podjetja z veliko zmogljivostmi, kar pa na drugi strani prinaša ovire, saj niso tako prilagodljivi. Mi stavimo na to – da smo agilni," pravi.

Ne spreglejte