Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 6. 2012,
7.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 27. 6. 2012, 7.12

7 let, 2 meseca

Nadzorniki Darsa razrešili upravo družbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nadzorni svet Darsa je zaradi hujših kršitev obveznosti, ki izhajajo iz zakona in pravnih aktov družbe, razrešil predsednico in članico uprave družbe Matejo Duhovnik in Gordano Bošković.

Kot je novinarjem povedal predsednik nadzornega sveta Družbe za avtoceste v RS (Dars) Dušan Hočevar, se je nadzorni svet za razrešitev Mateje Duhovnik in Gordane Bošković odločil po temeljiti razpravi o poročilih, ki jih je na zahtevo nadzornikov pripravila uprava družbe. Odločitev za razrešitev je bila soglasna.

"Z opustitvijo skrbnosti vestnega in poštenega gospodarja huje kršili obveznosti" Nadzorni svet je pri Duhovnikovi in Boškovićevi ugotovil, da sta z opustitvijo skrbnosti vestnega in poštenega gospodarja huje kršili obveznosti, ki izhajajo iz njune poslovodne funkcije, je pojasnil Hočevar.

Hujše kršitve obveznosti dobrega poslovanja so bile ugotovljene predvsem v primeru neučinkovitega reševanja problematike podizvajalcev in poplačila podizvajalca v znesku slabih 74.000 evrov, ki ga je postavilo v neenak položaj v razmerju do ostalih podizvajalcev.

Poleg tega je uprava pod vodstvom Duhovnikove kršila obveznosti v primeru podpisa protokola z družbo Alpine Bau za izgradnjo predora Markovec na hitri cesti Koper - Izola. V tem primeru je uprava po Hočevarjevih pojasnilih ravnala v nasprotju z veljavnimi predpisi, s čimer je Dars omejil pravice podizvajalcev.

Obveznosti so bile kršene tudi v primeru sklenitve pogodbe o izvajanju storitev nadzornega centra semaforizacije Mestne občine Ljubljana za vodenje in kontrolo delovanja in vzdrževanja sistema na območju krožišča Tomačevo.

Kršitve so bile tudi v primeru izplačila odškodnine fizični osebi in dogovora o gradnji nadvoza nad dolenjskim avtocestnim odsekom Pluska - Ponikve. V tem primeru je negospodarno ravnanje decembra 2010 ugotovilo že računsko sodišče in lani aprila pozvalo k razrešitvi uprave, kar pa se takrat ni zgodilo.

"Kazenska in odškodninska odgovornost Duhovnikove in Boškovićeve ni izključena" Kot je dejal Hočevar, kazenska in odškodninska odgovornost Duhovnikove in Boškovićeve zaradi naštetega ni izključena. "Verjetno se bo marsikaj pokazalo tekom dogodkov," je dejal.

Za začasnega predsednika uprave je nadzorni svet imenoval Matjaža Kneza Do izvedbe javnega razpisa za predsednika in člana uprave Darsa - razpis bo pripravljen in objavljen v roku meseca dni - bosta družbo vodila Matjaž Knez in Tine Svoljšak. Hočevar ocenjuje, da sta oba primerna za vodenje Darsa.

Plača Kneza in Svoljšaka bo določena v skladu s prihodnjimi spremembami zakona o gospodarskih družbah. "Prilagodili se bomo trenutnim razmeram in trenutni finančni situaciji. Vsekakor bo plača nižja od plače dosedanje uprave," je zatrdil Hočevar. Duhovnikova in Boškovićeva bosta primopredajo z novo začasno upravo opravili v četrtek ob 9. uri.

Duhovnikova je Dars vodila od septembra leta 2009, sprva kot v.d. predsednice uprave, nato pa je oktobra nastopila petletni mandat na čelu družbe. Pred tem je bila članica nadzornega sveta, ki mu je nekaj časa tudi predsedovala.

Matjaž Knez je direktor mariborskega gradbenega podjetja Zim in nekdanji predstavnik avstrijskega gradbinca PORR. V preteklosti je bil direktor ene izmed hčerinskih družb SCT. Trenutno je tudi direktor Gradisa Nove v stečaju. V času, ko je ministrstvo za promet vodil Jakob Presečnik, je bil državni sekretar za železnice. Po navedbah spletnih Financ velja za Kanglerjevega človeka in je blizu svetovalcu ministra za infrastrukturo in prostor Zvonka Černača Emanuelu Čerčku.

Ne spreglejte