Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 4. 2016,
10.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Zveza računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije Dnevi računovodij

Petek, 22. 4. 2016, 10.40

6 let, 7 mesecev

Na letnem srečanju Dnevi računovodij stroka in gospodarstveniki skeptični do predlogov davčne reforme

Oglasno sporočilo

Foto: Zveza računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije

Na tretjem letnem srečanju, ki ga je 14. in 15. aprila 2016 organizirala Zveza računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije, so svoje poglede na predlagano davčno reformo predstavili predstavniki gospodarstva in davčne stroke, ki so bili do predlogov izredno skeptični. Predstavnica vlade, državna sekretarka na ministrstvu za finance, Mateja Vraničar Erman je svojo prisotnost zadnji trenutek odpovedala, kar je pri sogovornikih in občinstvu poželo precej kritik.

Dvodnevni dogodek Dnevi računovodij, ki ga je letos že tretje leto zapored organizirala Zveza računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije, je že prvi dan poskrbel za izredno zanimivo okroglo mizo, na kateri so svoj pogled na trenutne predloge sprememb davčnega sistema predstavili predstavniki gospodarstva in stroke. Zadnji trenutek je udeležbo na srečanju odpovedalo ministrstvo za finance, kar je pri udeležencih dogodka vzbudilo precej neodobravanja. Sogovorniki so podali prve odzive na predlog reform, ki jih je le dan pred dogodkom predstavila slovenska vlada.

Okrogla miza, ki jo je vodila Vida Petrovčič, je gostila predsednika uprave družbe Postojnska jama Marjana Batagelja, predstavnico GZS Polono Fink Ružič in davčnega svetovalca svetovalnega podjetja Simič & partnerji Ivana Simiča. Svojo udeležbo ter s tem vabilo na odprt dialog s strokovno javnostjo in predstavniki gospodarstva pa je zadnji trenutek odpovedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar Erman. "Nesprejemljivo je, da na takšnem srečanju ni predstavnika države, ki bi moral sodelovati pri takšnih debatah," je ob tem povedal Ivan Simič, medtem ko je Marjan Batagelj dodal: "Prav predstavnik vlade bi moral vas, računovodje, vprašati, kje se srečujete s težavami, prav vi bi morali biti vključeni v pogovore in gotovo bi morala biti vaša stroka bolj cenjena." Sogovorniki so bili mnenja, da tudi zadnji vladni predlogi ne pomenijo reform, ki bi si jih želelo predvsem gospodarstvo. Ugotovili so, da v pogovore in usklajevanja reform tako stroka kot predstavniki gospodarstva niso bili povabljeni, zato je uspešnost predlaganih sprememb vprašljiva.

 | Foto: Zveza računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije Foto: Zveza računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije

V svojem uvodnem govoru je dr. Matjaž Prusnik, vodja organizacijskega odbora in direktor strokovne službe Zveze računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije, dejal: "Slovenija potrebuje popolno prenovo davčnega sistema, ne zgolj kozmetičnih popravkov. Potrebujemo reformo, ki bo enotno in predvsem jasno obravnavala vse davščine ter izkoristila konkurenčno prednost majhnega in odprtega gospodarskega prostora. Potrebujemo tudi dialog, ki pa ga nam tudi danes zaradi odpovedi ključnega sogovornika ni uspelo izpeljati."

Drugi dan konference je bil namenjen trem strokovnim temam, med drugim tudi aktualni problematiki sledenja davčnih obveznosti pri čezmejnem poslovanju. V prvem sklopu so se govorci osredotočili na novosti na področju sledenja davčnih obveznosti v mednarodnem poslovanju. Predstavnika ministrstva za finance in finančne uprave Slovenije sta predstavila nove ukrepe OECD in Evropske komisije, ki veljajo za prelomnico na področju mednarodne obdavčitve. Sprejetje in implementacija ukrepov bosta po mnenju strokovne javnosti pomembno vplivala na obračunavanje davka od dohodkov, ustvarjenih v mednarodnem prostoru. Predstavnica finančne uprave, pristojnega organa za izmenjavo informacij na področju obdavčevanja, je predstavila dodatna mednarodna sodelovanja, ki prihodnje leto prehajajo v avtomatizirano izmenjavo informacij o finančnih računih.

Vir fotografij: Jani Ugrin

Ne spreglejte