Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 1. 2017,
4.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

4

Natisni članek

Energetika SMC Aleksander Mervar Peter Gašperšič vlada eles

Petek, 13. 1. 2017, 4.44

6 let, 6 mesecev

Kaj je vlada naredila za to, da bo imel skrbnik državnega omrežja še službo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

4

Aleksander Mervar | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Nadzorni svet Elesa bo po informacijah iz vladnih vrst že danes odločal o imenovanju dosedanjega direktorja Aleksandra Mervarja za nov štiriletni mandat. 

Za to ima največ zaslug vlada, natančneje minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki je prav za to, da omogoči vnovično Mervarjevo imenovanje, v zadnjih dneh lanskega leta spremenil Elesov statut kot temeljni akt delovanja podjetja.

Že v začetku decembra smo razkrili, da si Aleksander Mervar, nekdanji član LDS in Zares, ki je zdaj precej blizu vladajoči SMC in DeSUS, močno prizadeva za nov mandat na čelu Elesa, ki ga vodi od leta 2013.

Ko vezana trgovina ni bila uspešna …

Toda pri tem je trčil ob določbe statuta iz leta 2014. Krovni dokument Elesa, ki je v izključni državni lasti, je določal, da je lahko direktor imenovan zgolj z javnim razpisom. Tega bi moral nadzorni svet objaviti najpozneje šest mesecev pred iztekom mandata. V Mervarjevem primeru torej do aprila.

Andrej Prebil, predsednik nadzornega sveta Elesa, si je vzel sedem dni časa za odgovor na vprašanje, ali bo danes nadzornikom predlagal, da Mervar dobi nov mandat.  | Foto: STA , Andrej Prebil, predsednik nadzornega sveta Elesa, si je vzel sedem dni časa za odgovor na vprašanje, ali bo danes nadzornikom predlagal, da Mervar dobi nov mandat. Foto: STA ,

Toda aktualni direktor očitno ni želel čakati tako dolgo. Krovni akt je poskušal obiti na več načinov. Na Elesu so najprej pridobili pravno mnenje, da se lahko nadzorniki pri ponovnem Mervarjevem imenovanju izognejo razpisu.

Že novembra smo poročali o sumu vezane trgovine med Mervarjem in predsednikom nadzornega sveta Andrejem Prebilom. Zadnji si je želel postati član uprave državne Kapitalske družbe (Kad), kjer je eden od članov nadzornega sveta Mervar.

Vprašanja, ali gre pri njunem vzajemnem nadzorovanju za konflikt interesov, Mervar takrat ni želel komentirati. 

… je prišel na pomoč Gašperšič

Zdaj je na pomoč Mervarju prišel Gašperšič. Prav v obdobju največjih Mervarjevih prizadevanj za vnovično imenovanje je ministrstvo za infrastrukturo začutilo potrebo sprejeti nov krovni akt Elesa, vlada ga je sprejela tik pred božično-novoletnimi prazniki.

Spremembe temeljnega akta, ki omogočajo Mervarjevo vnovično imenovanje brez razpisa, je vladi predlagalo ministrstvo za infrastrukturo, ki ga vodi Peter Gašperšič. | Foto: Bor Slana Spremembe temeljnega akta, ki omogočajo Mervarjevo vnovično imenovanje brez razpisa, je vladi predlagalo ministrstvo za infrastrukturo, ki ga vodi Peter Gašperšič. Foto: Bor Slana Eles tako po novem ni več javno podjetje, čeprav je še vedno upravljavec državnega elektroenergetskega omrežja, ki se v pomembni meri financira z omrežninami.

Da Eles ni več javno podjetje, so na ministrstvu utemeljili z razlago, da mu je vlada že septembra podelila koncesijo za izvajanje dejavnosti prenosa električne energije. "Ker se gospodarska javna služba lahko izvaja samo v eni izmed oblik gospodarske javne službe, je bilo smiselno, da družbi Eles obliko javnega podjetja odvzamemo," so pojasnili.
 

Objava razpisa ni več zahtevana

A pri tem so na ministrstvu zamolčali še eno bistveno spremembo krovnega akta, ki so jo vanj potihoma vnesli. Nadzorni svet lahko aktualnega direktorja znova imenuje že leto dni pred potekom mandata, in to brez javnega razpisa. Gre za določilo, ki so ga na ministrstvu očitno spisali prav za Mervarja.

Formalnih ovir za Mervarjevo vnovično imenovanje na čelo družbe, ki je lani načrtovala ustvariti dobrih 166 milijonov evrov prihodkov in skoraj 17 milijonov evrov dobička, tako ni več. Štirje predstavniki države v nadzornem svetu Elesa so ob Andreju Prebilu še Janja Hojnik (oba prihajata iz kvote SMC), Milan Krajnik (DeSUS) in Matevž Marc (SD).


Morda vas na Siol.net zanima tudi:

Največji kupec slabih posojil v težavah, kaj bo s Savo in DZS 

Škrabec, Dimnik, Baraga, Mermal ... zakaj gredo diplomatski-aristokraciji v nos?


Ko smo na Prebila naslovili vprašanje, ali namerava Mervarja na današnji seji predlagati za nov mandat, so nam z Elesa sporočili, da "predsednik nadzornega sveta vse odgovore na vprašanja novinarjev pred seznanitvijo javnosti posreduje v seznanitev in potrditev vsem članom nadzornega sveta, zato boste odgovor na svoje vprašanje prejeli najpozneje v skladu z zakonom o medijih".
Ne spreglejte