Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 11. 2016,
4.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,30

11

Natisni članek

Adria Airways 4K Invest letalska družba

Četrtek, 17. 11. 2016, 4.17

6 let, 6 mesecev

Izpuhteli državni milijoni za reševanje Adrie Airways pred stečajem. Kaj sledi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,30

11

Adria Airways | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Državne injekcije za reševanje Adrie Airways pred stečajem so izpuhtele. Družba nima več premoženja, ki bi ga lahko prodala. Zdaj se očitno pripravlja še na prodajo blagovne znamke prevoznika s 55 let dolgo zgodovino. Bo Adria končala enako kot podjetji na Finskem in v Nemčiji, ki jih je 4K Invest že poslal v stečaj?

Ko je država v začetku leta Adrio Airways prodala nemškemu podjetju 4K Invest, ki se ukvarja z reševanjem podjetij v težavah, je nacionalnega letalskega prevoznika pred stečajem rešila z vplačilom 3,1 milijona evrov svežih sredstev. Dobrega pol leta pozneje je denar že izpuhtel iz družbe, ta pa je spet tik pred bankrotom.


Preberite še:

Udarec za Adrio Airways: estonski partner izbral Poljake


Dokumenti, ki smo jih pridobili na Siol.net, razkrivajo, da je novi lastnik Adrie Airways po njenem preoblikovanju iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo konec oktobra krepko znižal osnovni kapital družbe – s 7,6 milijona evrov na zgolj milijon evrov. S tem so Nemci pokrili izgubo iz lanskega in tekočega leta.

 

Toda z računovodskim manevrom so storili dvoje:

  • v celoti so porabili injekcijo svežega denarja, ki jo je država v Adrio Airways vbrizgala ob januarski prodaji družbe. Spomnimo, država je svoj 91,6-odstotni delež v nacionalnem letalskem prevozniku prodala za 100 tisoč evrov kupnine, a je hkrati v njegov kapital vložila dobre tri milijone evrov. Brez tega vložka, uradno namenjenega "razvoju in ohranitvi nacionalnega prevoznika", bi šla Adria že takrat v stečaj.
     
  • V Adrii so dokončno porabili vso zalogo, s katero bi se lahko ubranili bankrota. Družba je tako rekoč brez kapitala in ima velike težave s poravnavanjem obveznosti ob dospetju računov. Že najmanjša izguba v prihodnjih mesecih bo Adrio pahnila v insolventnost, reši pa jo lahko le nova kapitalska injekcija.

Na SDH nam na vprašanje, ali poslovno odločitev o dokapitalizacije Adrie ob njeni prodaji še vedno ocenjujejo za dobro glede na dejstvo, da je družba spet pred insolventnostjo, včeraj niso odgovorili.

V Adrii na naša vprašanja, povezana s poslovanjem, že nekaj mesecev ne odgovarjajo.

Adria bi prodala lastno blagovno znamko

Kronično pomanjkanje kapitala še zdaleč ni edina slaba novica za družbo. 

Po neuradnih informacijah bodo konec novembra v Adrii Airways prodali blagovno znamko in jo nato najemali, torej bodo plačevali njeno uporabnino. Šlo naj bi za posel med podjetji, ki jih obvladuje 4K Invest. Tako bi Nemci računovodsko izboljšali bilanco družbe.

Po neuradnih informacijah bodo konec novembra v Adrii Airways prodali blagovno znamko in jo nato najemali. | Foto: Matjaž Rušt Po neuradnih informacijah bodo konec novembra v Adrii Airways prodali blagovno znamko in jo nato najemali. Foto: Matjaž Rušt

Na Adrii nam na vprašanja o prodaji blagovne znamke skoraj mesec dni niso odgovorili. Včeraj so nam dejali le, da jih ne želijo komentirati. Na Javni agenciji za civilno letalstvo so nam pojasnili, da o prodaji blagovne znamke niso bili obveščeni in da o tem niso prejeli nikakršnega verodostojnega dokazila.

Po podatkih Urada za intelektualno lastnino je Adria Airways še vedno lastnik svoje blagovne znamke, a so nas tam opozorili, da vpisi sprememb pri pravicah industrijske lastnine niso obvezni, ampak le priporočljivi, če učinkujejo zoper tretje osebe.  

Neuradno: Adria s tremi milijoni evrov tekoče izgube

Po naših podatkih je imela Adria Airways konec septembra okoli tri milijone evrov tekoče izgube, kar je sicer manj kot v istem obdobju lani. To ji je "uspelo" kljub zgodovinsko nizkim cenam goriva. Samo v letu dni je Adria privarčevala osem milijonov evrov zaradi upada cen kerozina, ta je bil nazadnje tako poceni leta 2004.

Za nameček je Adria ravno včeraj prenehala sodelovati z estonsko družbo Nordic Aviation Group, ki jo je tamkajšnja država ustanovila za zagotavljanje nadaljnje letalske povezanosti Estonije s svetom po stečaju prevoznika Estonian Air.

Posel je Adrii letno prinesel okrog dva milijona evrov dodatnih prihodkov. Kako jih bodo nadomestili, ni znano.

Adria Airways, ki jo vodi Arno Schuster, je pred kratkim ostala še brez zadnjega lastniškega letala in ima odslej vso letalsko floto v najemu. | Foto: Adria Airways Adria Airways, ki jo vodi Arno Schuster, je pred kratkim ostala še brez zadnjega lastniškega letala in ima odslej vso letalsko floto v najemu. Foto: Adria Airways

Čeprav je Adria upala na dolgoročno sodelovanje z Estonci, se je to prenehalo že po letu dni. Sodelovanje so končali pred zimskimi meseci, ki so za poslovanje letalskega prevoznika tradicionalno neugodni. Gre za obdobje, v katerem je družba praviloma redno ustvarjala izgubo.

Kaj je ključna težava Adrie? 

Končno poročilo Adrie Airways za leto 2015 razkriva ključno težavo, ki jo ima družba: da ob večjem številu poletov, prepeljanih potnikov in potniških kilometrov ustvarja vedno manjši povprečni prihodek na potnika, prav tako pa upada zasedenost potniške kabine.

Z rednim poslovanjem tako Adria ne ustvarja dovolj denarja, da bi pokrila rastoče stroške servisiranja letal in financiranja. V družbi so še v obdobju, ko jo je vodila uprava Marka Anžurja, uro resnice odlagali s prodajo premoženja, tudi letal. Čeprav je Adria s tem zniževala zadolženost pri bankah (z 31 na sedem milijonov evrov), so ji v enem letu kar za 93 odstotkov zrasli stroški najemanja letal.

Kaj (še) obsega Adrijina flota

Adria Airways, ki jo zdaj vodi Arno Schuster, je pred kratkim ostala še brez zadnjega lastniškega letala in ima odslej vso letalsko floto v najemu. Prodala je namreč 18 let staro letalo canadair CRJ 200, ki je bilo zanjo dražje z vidika porabe goriva.

Čez zimo bo Adria Airways letela s skupno 12 letali, med katerimi so tri letala airbus A319, šest CRJ 900 in po novem tri letala CRJ 700. Do tretjega letala CRJ 700 naj bi Adria prišla v tem mesecu.

Premoženja je zmanjkalo, kaj zdaj?

A Adrii je premoženja že zmanjkalo, zato je začela stiskati dobavitelje in poslovne partnerje: Petrol, Aerodrom Ljubljana, Adrio Airways Tehniko .... Že lani je svoje delovanje večinoma financirala na njihovih plečih. Z zamikom plačilnih rokov je Adria dobila okrog deset milijonov evrov, a velik del tega denarja porabila za servisiranje najetih letal.

Lani, ko so evropski letalski prevozniki prihodke v povprečju povečali za pet odstotkov, je Adria končala celo z negativnim denarnim tokom. Tak podatek za gospodarsko družbo pomeni enega od zadnjih rdečih alarmov. 

Regulator: Finančni položaj Adrie je vzdržen

Na Javno agencijo za civilno letalstvo, zadolženo za ugotavljanje, ali ima letalski prevoznik Adria Airways težave in ali te vplivajo na varnost letenja, smo naslovili več vprašanj. Odgovore objavljamo v nadaljevanju.

  • Kakšen je po vašem vedenju trenutni finančni in likvidnostni položaj Adrie Airways? Je takšen, da omogoča stabilni obstoj družbe?

    Finančni položaj Adrie Airways je po zadnjih podatkih vzdržen in kratkoročno ne ogroža obstoja družbe. 
     
  • Ali vas je Adria Airways seznanila z ukrepi za izboljšanje kapitalske stabilnosti? 

    Da, Adria nam je v mesecu septembru 2016 predstavila nabor ukrepov (nekateri že izvedeni, nekateri so del strategije v prihodnosti), ki so se deloma že izkazali za učinkovite, če izhajamo iz podatkov o poslovanju, ki so jih predstavili na javni agenciji.

Kakšni so bili načrti Nemcev in kaj je realnost

Pri tem še vedno ni jasno, kakšni so v resnici načrti Nemcev, ki Adrio obvladujejo prek podjetja AA International Aviation Holdings, zadnjega člena mreže podjetij s sedežem v Nemčiji, Luksemburgu in na Malti. 

V 4K Investu so takoj ob prihodu napovedovali poslovni vzpon Adrie Airways. V zadnjem poročilu Adrie lahko preberemo, da "je družba ob menjavi lastništva prešla v intenzivno fazo poslovnega in finančnega prestrukturiranja tako na prihodkovni kot stroškovni strani, podprto s strokovnjaki z različnih področij".

Realnost je precej drugačna. Nemci so:

  • nadaljevali stiskanje dobaviteljev.
  • Adrio so preoblikovali v družbo z omejeno odgovornostjo, ki nima več nadzornega sveta. S tem so iz odločanja o usodi družbe izrinili tudi predstavnike zaposlenih. Na Slovenskem državnem holdingu (SDH) na vprašanja o tem, kakšne so nefinančne zaveze novega lastnika, ki so za javnost poslovna skrivnost, ne odgovarjajo. 
  • Pred letošnjo zimo so ukinili polete iz Tirane do Bruslja in Pariza ter zmanjšali število poletov med Ljubljano in Tirano. Ukinili so tudi linijo do Berlina in le po petih mesecih prenehali leteti na relacijah Rzeszow (Poljska)–Pariz in Olsztyn (Poljska)–München. Že od januarja so ukinjeni poleti med Ljubljano in Istanbulom.
  • Pojavili so se sumi izčrpavanja Adrie prek dragih računov za svetovanje, ki jih družbi izstavlja nov lastnik.

Bo Adria končala kot finska veriga veleblagovnic?

Tudi načrti za leto 2016, v katerem mednarodno združenje za zračni promet (IATA) napoveduje sedemodstotno rast svetovnega letalskega prometa, so daleč od ambicioznih. V Adrii so predvideli za 3,3 odstotka manj poletov, pet odstotkov manj naletenih ur, nadaljnji upad izkoristka potniške kabine na rednih linijah, četrtino manj čarterskih poletov in na njih za več kot 40 odstotkov manj prepeljanih potnikov.

Podatki, ki smo jih v zadnjih dneh pridobili na Siol.net, sicer kažejo, da je 4K Invest v zadnjih letih v različnih državah in panogah deloval kot špekulativen kupec, ki nima nobenih zadržkov do pošiljanja prevzetih podjetij v stečaj.

Dve od treh zadnjih naložb sta se končali s polomom:

  1. Marca 2015 so za milijon evrov kupili finsko podjetje Anttila, ki je imelo v lasti 23 veleblagovnic.

    Podobnosti z Adrio je kar nekaj. V obeh primerih so Nemci kupili podjetje, ki je ustvarjalo izgubo. Načrt sanacije je pri obeh podjetjih temeljil na zniževanju stroškov dela, stiskanju dobaviteljev in odpravljanju visokih stroškov najemnin. Junija letos, leto in tri mesece po nakupu, je šlo podjetje Anttila v stečaj. Brez dela je ostalo 1.300 ljudi. Še zanimivost, finsko podjetje je vodil zdajšnji prvi mož Adrie Arno Schuster.

     
  2. Junija 2014 je 4K Invest kupil nemško družbo Flextronics, ta je novembra 2015 končala v insolvenčnih postopkih, službo pa je izgubilo 330 ljudi. 

Na SDH na vprašanje, ali še vedno menijo, da so v postopku prodaje izbrali ustreznega kupca za Adrio Airways, ki naj bi družbo saniral in jo naredil dolgoročno finančno stabilno, niso odgovorili.

Vsa državna darila za Adrio Airways

Zakaj je vprašanje usode nacionalnega letalskega prevoznika tudi po njegovi prodaji še vedno v javnem interesu? Najbolj zato, ker mu je država v zadnjih letih pomagala na različne načine:

  • prvo povečanje kapitala leta 2011. Takrat je država v Adrio vložila 50 milijonov svežih sredstev.
  • Drugo povečanje kapitala leta 2016, ko je dala država novemu lastniku Adrie popotnico v vrednosti dobrih treh milijonov evrov.
  • Skupaj je država Adrii v zadnjem desetletju pomagala z 68 milijoni evrov.
  • Januarja letos, osem dni pred prodajo Nemcem, je minister za infrastrukturo Peter Gašperšič na prošnjo Adrie znižal osnovo za izračun terminalnih pristojbin, ki jih Kontroli zračnega prometa Slovenija plačujejo letalski prevozniki. Po podatkih iz letnega poročila so te pristojbine Adrio lani stale 1,8 milijona evrov.  
  • Le mesec dni po nakupu so Nemci dobili novo (po)božično darilo. Na račun Adrie je prišlo 1,7 milijona evrov iz sodnega spora iz osemdesetih let prejšnjega stoletja zaradi dveh dogodkov na beograjskem letališču. Sodba je že pravnomočna. To odpira vprašanje, ali je država pred prodajo vedela za sodbo, s katero je novemu lastniku Adrie omogočila stroškovni prihranek.
Ne spreglejte