Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
5. 11. 2016,
14.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,08

2

Natisni članek

LOT Adria Airways

Sobota, 5. 11. 2016, 14.29

6 let, 6 mesecev

Udarec za Adrio Airways: estonski partner izbral Poljake

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,08

2

Estonski letalski prevoznik Nordica se po enem letu sodelovanja z Adrio Airways, ta je Estoncem lani dobesedno zagotovila začetek poslovanja in povezavo države z Evropo, ni odločil za podaljšanje pogodbe. Novega partnerja so našli v poljski družbi LOT.

Estonski letalski prevoznik Nordica ne bo podaljšal pogodbe z Adrio Airways, temveč bo začel sodelovati s poljsko družbo LOT.  Ta dnevno opravi okrog 200 poletov, med katerimi so tudi medcelinski. Na teh potnike prevažajo z modernim boeingom 787 dreamliner. | Foto: Reuters Estonski letalski prevoznik Nordica ne bo podaljšal pogodbe z Adrio Airways, temveč bo začel sodelovati s poljsko družbo LOT. Ta dnevno opravi okrog 200 poletov, med katerimi so tudi medcelinski. Na teh potnike prevažajo z modernim boeingom 787 dreamliner. Foto: Reuters

Pred slabim letom je Adria Airways začela sodelovanje z novoustanovljeno družbo Nordic Aviation Group. Ta je nastala po stečaju nacionalnega prevoznika Estonian Air, ki mu je Evropska komisija očitala nedovoljeno finančno pomoč države. Slovenski letalski prevoznik je Estoncem ponudil svoja letala, posadke in tudi potrebno spričevalo za letalsko povezavo Estonije z Evropo.

Lastniki Adrie Airways so v poslu z Estonci videli dobre temelje za svoje poslovanje

Dodatni poleti so prišli kot nalašč za Adrio Airways, ki se ubada s finančnimi težavami in likvidnostjo. Sodelovanje so optimistično sprejeli tudi nemški lastniki 4K Invest. Pomenilo naj bi dobre temelje nadaljnjega poslovanja družbe, je poudaril predsednik nemškega podjetja in novi predsednik uprave Adrie Airways Arno Schuster. Pogodba med slovensko in estonsko družbo je bila enoletna z možnostjo podaljšanja še za eno leto. Poznavalci letalske industrije so pričakovali, da bo sodelovanje trajalo vsaj do konca leta 2017.

Adria Airways je pred zimsko sezono, ki je manj dobičkonosna od poletne, ostala brez pomembnega poslovnega patnerja. | Foto: Klemen Korenjak Adria Airways je pred zimsko sezono, ki je manj dobičkonosna od poletne, ostala brez pomembnega poslovnega patnerja. Foto: Klemen Korenjak

Adria Airways proti hitro rastoči poljski družbi LOT brez možnosti

Včeraj pa so predstavniki estonske letalske družbe, ki zdaj že posluje pod imenom Nordica, zavrnili možnost podaljšanje pogodbe. Zahvalili so se upravi Adrie Airways in raje podpisali nadaljnjo partnersko pogodbo s poljsko letalsko družbo LOT. Po prestrukturiranju velja za zelo hitro rastoče letalsko podjetje. Samo letos so odprli 25 novih destinacij. Dnevno opravijo okrog 200 poletov na 60 destinacij na štirih različnih celinah in letno prepeljejo okrog pet milijonov potnikov. Zelo zanimivi so tudi zaradi svojih medcelinskih povezav z New Yorkom, Chicagom, Torontom, Seulom, Tokiom in Pekingom. Prihodnje leto bodo začeli leteti tudi v Los Angeles in Newark. Te polete izvajajo z najmodernejšim boeingom 787 dreamliner.

Letala Nordice bodo pod oznako JP, torej oznako Adrie Airways, letela še do 19. novembra. To je prav zagotovo slaba novica za slovensko družbo, ki pozimi še toliko težje zagotavlja likvidnost in pozitivno poslovanje. Adria Airways bo konec meseca tudi prodala še svoje zadnje lastniško letalo, vsa preostala ima namreč že v najemu.

Ne spreglejte