Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 3. 2015,
12.02

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Apple televizija

Torek, 17. 3. 2015, 12.02

7 let, 2 meseca

Apple s spletno televizijo že jeseni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Teden dni po najavi partnerstva s HBO se Apple znova pojavlja v televizijskih zgodbah. Že jeseni naj bi namreč zagnali lastno spletno televizijsko storitev s 25 linearnimi kanali.

Po HBO prava linearna televizija Vse kaže, da bo letošnje leto tisto, ko bo Apple osvojil enega zadnjih ključnih delov storitveno-vsebinskega ekosistema, ki se mu je do zdaj uspešno izmikal - televizijo. Po večkratnem poročanju različnih medijev je že pokojni Steve Jobs malo pred smrtjo izjavil, da je "končno dojel televizijsko zgodbo", a razen omejenega nabora vsebin na zahtevo prek - v primerjavi s tablicami in pametnimi telefoni neuspešne naprave Apple TV, uporabnikom ni ponudil ničesar. Prejšnji teden se je klobčič začel odvijati z najavo ekskluzivnega partnerstva s HBO, prek katerega bodo vsebine prvič na voljo brez naročniškega razmerja s kabelskim ali satelitskim ponudnikom, včeraj pa je Wall Street Journal objavil vest, da bo Apple že jeseni ponudil tudi širši televizijski paket.

Dostopna naročnina, vsebine prek celotnega ekosistema Ta naj bi po navedbah časnika vseboval med 25 in 30 linearnih televizijskih kanalov, med katerimi so produkti vseh večjih ameriških medijskih hiš - ABC, CBS in FOX. Paket linearnih kanalov bo mogoče spremljati po Applovem ekosistemu naprav, prek pametnih mobilcev, tablic, osebnih računalnikov in Apple TV. Mesečna naročnina za dostop do omenjenega paketa naj bi po mnenju različnih analitikov znašala med 28 in 37 evri (30 in 40 dolarjev), kar je približno polovica povprečne naročnine na kabelsko oziroma satelitsko televizijo.

Izjema je Comcast Navzlic privlačnosti ogromne mase Applovih uporabnikov za ponudnike vsebin pa na sodelovanje še niso pristali vsi ameriški medijski velikani. Po navedbah spletnega portala The Verge naj bi bil izjema studio NBC Universal, ki je v lasti kabelskega operaterja Comcast. Ta naj bi si prizadeval za razvoj svoje ponudbe prek lastnih naprav. Apple pa je v pogovorih z vsemi drugimi večjimi studii - seveda tudi z Disneyjem, katerega prvi mož Bob Iger sedi v Applovi upravi.

Apple ni prvi na zabavi Glede na splošen trend odjavljanja kabelskih in satelitskih televizijskih naročnin (ta je posebej prisoten v ZDA) in tehnološke zadostnosti spleta za sprejemanje televizijskih kanalov je bil resen vstop Appla v televizijski posel le vprašanje časa. V ta segment je že vstopil tudi Sony ter sicer bolj tehnološko podjetje Sling, svojo storitev pa pripravlja tudi medijska hiša CBS.

Kaj pa slovenski uporabniki? Slovenski uporabniki Applovih naprav bodo vsaj na začetku bržkone ostali ob strani, deloma zaradi nerazčiščenih avtorskih pravic za teritorij ter pomanjkanja lokaliziranih vsebin, sčasoma pa je razumno pričakovati, da se bodo tudi te storitve (po vzoru iTunes in trgovine z aplikacijami Appstore) razširile tudi v našo regijo.

Ne spreglejte