Matic Tomšič

Četrtek,
22. 12. 2016,
8.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,23

3

Natisni članek

digizgodbe FBI

Četrtek, 22. 12. 2016, 8.40

6 let, 7 mesecev

Zaradi velike neumnosti si je v treh sekundah uničil življenje

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,23

3

Američan Barry Bowser se je septembra 2014 igral z laserjem in preizkušal, kako daleč lahko z njim posveti. Z laserjem je pomeril v nebo in s snopom svetlobe za nekaj sekund zadel policijski helikopter. Zaradi tega je za 11 mesecev pristal v zaporu. Izgubil je delo, dekle, dom in psa. 

Barry Bowser. Foto: Arstechnica/Cyrus Farivar | Foto: Barry Bowser. Foto: Arstechnica/Cyrus Farivar

"Danes nimam nikogar in ničesar razen oblačil, ki so mi jih dali ob odhodu iz zapora," je za tehnološki medij Arstechnica pred nekaj dnevi povedal Američan Barry Bowser.

Zadnjih 11 mesecev je preživel v zveznem zaporu, kjer je pristal zaradi merjenja z laserjem v policijski helikopter. Ameriški zvezni zakoni glede letalstva določajo, da "se z denarno kaznijo, zaporom do največ pet let ali obema kaznuje kdorkoli, ki laser na ozemlju ZDA zavestno nameri v letalo ali helikopter". 

Laser, ki je v zapor spravil Barryja Bowserja, lahko za prgišče kovancev kupimo v vsaki "kitajski" trgovini. | Foto: Thinkstock Laser, ki je v zapor spravil Barryja Bowserja, lahko za prgišče kovancev kupimo v vsaki "kitajski" trgovini. Foto: Thinkstock

Nisem vedel, kaj sem zadel

Barry Bowser se je pred prijateljevo hišo 11. septembra z lučko laserja igral s psom, ki ga je lovljenje rdeče pike hitro začelo dolgočasiti. Bowser je zato začel preizkušati, kako daleč zadeva "nese", je povedal za Arstechnico. Najprej je laser nameril v prometni znak, nato v oddaljeno zgradbo, na koncu pa v nebo. Nekaj se je močno zasvetilo – zadel je policijski helikopter. 

"Sploh ga nisem videl. Njegova kabina se je zasvetila kot lučka na božičnem drevescu," je na sojenju dejal Bowser.  | Foto: Thinkstock "Sploh ga nisem videl. Njegova kabina se je zasvetila kot lučka na božičnem drevescu," je na sojenju dejal Bowser.  Foto: Thinkstock

"Laser lahko povzroči hudo nesrečo"

Policijski helikopter je pilotiral namestnik lokalnega komandirja policije Kevin James. Na sojenju Barryju Bowserju je dejal, da je ta kabino helikopterja z laserjem zadel dvakrat, prvič za eno in drugič za dve sekundi.

"Laser lahko pilota za krajši čas oslepi, pa četudi ga ne zadane neposredno v oči. Poznam pa primere, ko se je to zgodilo – pilot ni dobro videl več ur. Laser lahko povzroči tudi strmoglavljenje," je za Arstechnica povedal policijski pilot Ken Schneider. | Foto: Thinkstock "Laser lahko pilota za krajši čas oslepi, pa četudi ga ne zadane neposredno v oči. Poznam pa primere, ko se je to zgodilo – pilot ni dobro videl več ur. Laser lahko povzroči tudi strmoglavljenje," je za Arstechnica povedal policijski pilot Ken Schneider. Foto: Thinkstock

Prvič so ga oprostili, drugič ne

Bowserja so takoj po incidentu aretirali, a je plačal varščino in se na sodišče vrnil nekaj dni pozneje. Ugotovil je, da so bile obtožbe zoper njega ovržene, ker ni bilo dovolj dokazov, da je v helikopter z laserjem res pomeril zanalašč. Sam je ob aretaciji in prvem zaslišanju namreč trdil, da je šlo za naključje in nesrečo. 

Ko so Bowserja marca 2015 med vožnjo z avtodomom, v katerem je tisti čas živel, med rutinskim preverjanjem prometa ustavili policisti, so ugotovili, da je izdan nalog za njegovo aretacijo. V preiskavo incidenta z laserjem se je nekaj mesecev prej namreč vmešala zvezna vlada ZDA. 

Lokalni policisti so Bowserja predali agentom FBI. | Foto: Thinkstock Lokalni policisti so Bowserja predali agentom FBI. Foto: Thinkstock

Nekaj mesecev je bil priprt, junija 2015 pa so mu ponovno sodili in ga spoznali za krivega. Na obsodbo je tokrat vplivala tudi poglobljena preiskava njegove preteklosti – ugotovili so namreč, da je pred dolgimi leti že prestajal kazni zaradi drog in kraje identitete. 

Obsojen je bil na 21-mesečno zaporno kazen, iz zveznega zapora so ga izpustili po enajstih mesecih. 

"Izgubil sem vse"

Danes 54-letni Barry Bowser še vedno vztraja, da v helikopter ni svetil namenoma, a se je za svoje dejanje tudi javno opravičil v pismu mestni skupnosti Bakersfielda, kjer se je incident zgodil.

"Vsem, ki imajo doma laser in jih mika, da bi z njim svetili v nebo, polagam na srce – učite se iz moje napake. Zanjo sem drago plačal. Ravnokar so me izpustili iz zapora, izgubil sem vse, dekle, psa, dom, vozilo. Vse, za kar sem delal 30 let, je šlo v nič."