Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 11. 2023,
9.00

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

avto gume

Torek, 21. 11. 2023, 9.00

4 mesece, 2 tedna

Vodnik za nakup avtomobilskih gum

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zima gume zimske | Za avtomobil so ravno tako pomembne, kot so za noge pomembni čevlji. Izbirati bi jih morali na podlagi temperature, podlage in načina vožnje. Pa jih? | Foto Goodyear

Za avtomobil so ravno tako pomembne, kot so za noge pomembni čevlji. Izbirati bi jih morali na podlagi temperature, podlage in načina vožnje. Pa jih?

Foto: Goodyear

O novih gumah pogosteje razmišljamo dvakrat letno. Novembra in marca, ko smo zakonsko zavezani, da jih zamenjamo. Pravzaprav še najbolj intenzivno jeseni, kajti spomladi že komaj čakamo, da avtomobil preobujemo v letne, saj so pogoste boljše, dovolijo večje hitrosti in manj tresejo. Dejansko pa bi morali o novih razmišljati pogosteje. Razlogov za zamenjavo je veliko. Od obrabe tekalne površine in poškodb do starosti, kajti starejše so gume, slabše se obnese material, kar je lahko v skrajnem primeru celo nevarno.

Največji sovražnik gum je obraba. Odvisna je od različnih dejavnikov, toda med drugim je znano, da se ožje (takšne so pogosto zimske, saj nudijo boljši oprijem na zasneženi površini) obrabljajo hitreje. V tem grmu tiče razlog, zakaj jih moramo pogosteje preverjati. Zakon sicer dovoli globino tri milimetre, a boste za lastno varnost storili največ, če kupite nove, ko globina profila doseže štiri milimetre. Enako nevarno je staranje materiala. Ko ni več dovolj prožen, guma ne more več zagotavljati varnega oprijema. Zato jo je smiselno zamenjati najpozneje po šestih letih od izdelave (ne nakupa). Starati se namreč začnejo z dnevom izdelave. Kako preverite datum? Poda ga številčni del oznake DOT, ki je vtisnjena na boku vsake gume. Prvi dve številki pomenita teden in drugi dve letnico izdelave. Gume z oznako 4018 so bile izdelane v 40. tednu leta 2018.

test zimske gume
Avtomoto S temi predpisi se ne gre šaliti: zagrožene so take globe

Kaj je pametno upoštevati ob nakupu?

Ko se odločate za nove gume, si najprej odgovorite na zelo preprosti vprašanji: v kakšnih voznih razmerah se najpogosteje znajdete in kakšen je vaš slog vožnje. Če vozite veliko ne glede na vozne razmere in obenem radi močneje pritiskate na plin, potem pozornost namenite njihovim zmogljivostim. Upoštevajte tudi, da so boljše gume pogosto tudi dražje.Pomembna je še vrsta avtomobila. Sile, ki na primer delujejo na gume, v katere je obut športni križanec z višjim težiščem, so večje od sil pri nižjih avtomobilih. V takšnem primeru izberite model, ki zagotavlja večjo nosilnost in je čvrsteje grajen.

Ko ste izbor ustrezno zožili, upoštevajte, katere gume so primerne za avtomobil, ki ga imate. Primerne velikosti in širine so zapisane v navodilih za uporabo in na homologacijskem kartončku. Nakup ožjih, širših, manjših ali večjih gum nima nikakršnega smisla, saj bi to slabo vplivalo na vozne lastnosti. Smiselno pa je, iz razloga, ki sem ga že omenil, da so zimske ožje od letnih gum.Ker kakovost in zanesljivost gum vplivata na vašo varnost, se raje ne odločajte za nepreverjene znamke zgolj zaradi morebitne nižje cene. Če znamke ne poznate, na spletu preverite, kako se je odrezala na testih zanesljivih organizacij, kot sta pri nas AMZS ali Zveza potrošnikov ZPS.

Jan Zobec
Novice Pravna mreža po odločitvi ESČP o RTV: Argumentacija Jana Zobca ne le zmotna, ampak skrb vzbujajoča za pravno državo

Kaj povedo oznake na platišču?

Zapis na boku gume, na primer 235/55 R 17 99V, pomeni naslednje:

  • 235: širina gume v mm
  • 55: presek gume v odstotkih (razmerje med višino in širino gume)
  • R: konstrukcijska izvedba gume
  • 17: premer platišča v palcih (en palec je 2,54 cm)
  • 99: indeks nosilnosti
  • V: indeks hitrosti (v konkretnem primeru do 240 km/h)

Nekaj besed velja nameniti indeksu nosilnosti, kajti avtomobili postajajo vse težji. Izračunate ga na podlagi mase avtomobila skupaj s potniki in prtljago ob upoštevanju, da ima štiri gume. V primeru teže 1.500 kilogramov so torej primerne gume z indeksom 74 ali več, saj ta dovoli obtežitev do 375 kilogramov. Oznaka 99 v zgornjem primeru dovoli obremenitev ene gume do 775 kilogramov.

volkswagen-zimski-kompleti-koles
Avtomoto Odlična novica za voznike vozil znamk Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda in CUPRA: zimski kompleti koles, akcija 3 + 1

Ko jih menjate, upoštevajte tudi:

  • Gume na vozilu moramo biti enake velikosti, vrste (letne, zimske, terenske …) in enakega materiala oziroma zgradbe.
  • Gume na osi vozila morajo biti iste nosilnosti, hitrostnega razreda ter proizvajalca in z enako tekalne površine.
  • Zakonsko določena globina profila (žlebov) je 1,6 mm pri letnih in 3 mm pri zimskih gumah.
  • Za optimalno delovanje in obstojnost gum je ključnega pomena primeren zračni tlak (podatek je zapisan tudi na boku gume). Vožnja s prenizkim tlakom povzroči slabšo vodljivost in zaviranje, večjo obrabo in višjo porabo goriva.
  • Raven obrabe tekalne površine je odvisna tudi od prevoženih kilometrov. Če se vozite veliko, boste gume zamenjali prej kot v šestih letih.
  • Letne gume imajo mnogo boljši oprijem. To je pomembno za stabilnost vozila tudi med vožnjo naravnost, a še posebej med zaviranjem in vožnjo v ovinkih.
  • Zimske gume je smiselno uporabljati do sedem stopinj Celzija, saj so materiali in zgradba prilagojeni nižjim temperaturam.
  • Celoletne gume so primerne za vse letne čase, vendar zato nikoli niso posebej zmogljive. Načeloma so primerne, če na cesti ne preživite veliko časa in niste pogosto izpostavljeni slabim vremenskim pogojem.
Ne spreglejte