Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
17. 10. 2014,
13.11

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Facebook naravne nesreče javna varnost

Petek, 17. 10. 2014, 13.11

3 leta, 7 mesecev

V izrednih razmerah je vsak trenutek negotovosti predolg

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z novo funkcijo družbenega omrežja Facebook bodo uporabniki tudi ob naravnih nesrečah in drugih izrednih razmerah lahko hitro sporočili, da so na varnem in da je z njimi vse v redu.

Funkcija Safety Check seveda deluje tudi v obratno smer, torej omogoča preverjanje statusa prijateljev na Facebooku, ki so na prizadetem območju.

Novo funkcijo so Facebookovi programerji začeli razvijati na Japonskem leto dni po velikem cunamiju, ki je leta 2011 zajel območje, kjer prebiva okrog 12,5 milijona ljudi. Takratna aplikacija Disaster Message Board je bila deležna veliko zanimanja in pozitivnih odzivov, zato so nadaljevali njen razvoj. Z novim imenom Safety Check jo zdaj ponujajo vsem registriranim uporabnikom Facebooka, tako na pametnih telefonih in drugih mobilnih napravah kakor tudi na namiznih in prenosnih računalnikih. Kako deluje? Funkcija Safety Check se samodejno sproži ob naravni nesreči. Sistem določi lokacijo uporabnika glede na njegov domači kraj ali na zadnjo lokacijo, kjer je uporabljal Facebook (odvisno od funkcij Facebooka in vrste omrežja za dostop). Če Facebook presodi, da bi bil uporabnik lahko na območju te nesreče, mu pošlje potisno sporočilo z vprašanjem, ali je na varnem.

Če uporabnika vendarle ni na prizadetem območju, lahko to sporoči z ustreznim ponujenim odgovorom, če pa je in je na varnem, lahko izbere temu primeren odgovor. Sistem nato poskrbi za posodobitev statusa, prav tako tudi za dostavo obvestil o varnem statusu preostalih prijateljev, ki so na tem območju. Uporabniki lahko odgovoru na potisno sporočilo pripišejo še kak komentar, v katerem, če to želijo, podrobneje opišejo, kaj se dogaja v njihovi bližini. Toda … Vse lepo in prav, a ta dobra ideja sloni na drzni predpostavki, da bodo ob naravni nesreči vsi komunikacijski kanali delovali nemoteno ter da bodo uporabniki imeli voljo in možnost dostopa do njih. Pojavljajo se tudi pomisleki, da je to še eno opravičilo za zbiranje in obdelavo podatkov o lokaciji uporabnika ter drugih osebnih podatkov, a kljub vsemu je treba priznati, da je vsaka možnost, ki v težkih trenutkih skrajša obdobje negotovosti glede tega, ali so naši najbližji v redu, (lahko) dobrodošla.

Ne spreglejte