Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
16. 2. 2019,
17.59

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

3

Natisni članek

nasvet aplikacije pametni telefon Outfit7

Sobota, 16. 2. 2019, 17.59

5 let, 2 meseca

Uspešnica najbogatejših Slovencev se je znašla na seznamu grešnikov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

3

Talking Tom | Na seznamu aplikacij, ki so našle način, kako zaobiti mehanizem za izboljšanje zasebnosti, se je znašla tudi "slovenska" uspešnica studia Outfit7.  | Foto Matic Tomšič

Na seznamu aplikacij, ki so našle način, kako zaobiti mehanizem za izboljšanje zasebnosti, se je znašla tudi "slovenska" uspešnica studia Outfit7.

Foto: Matic Tomšič

Uporabniki pametnih telefonov, ki jih še posebej skrbi zasebnost, imajo možnost, da v nastavitvah spremenijo svoj digitalni prstni odtis, prek katerega jim sledijo oglaševalci. To bi načeloma moralo odpraviti težavo s preveč vsiljivimi ali strašljivo osebnimi oglasi. Težava je, da mnogo razvijalcev številnih zelo znanih aplikacij, med njimi je tudi "slovenski" Outfit7, z oglaševalci deli tudi druge podatke o uporabnikih, zaradi česar se je pred njimi skoraj nemogoče zares skriti. 

Vsak uporabnik pametnega telefona ima svoj edinstven tako imenovani oglaševalski identifikator (v nadaljevanju oglaševalski ID). Gre za orodje za razvijalce aplikacij in oglaševalce. Prvi z identifikatorjem zbirajo analitične podatke o uporabniku ter o njegovem pametnem telefonu in jih nato prodajo oglaševalcem, ki iz podatkov ustvarijo uporabnikov profil in mu v aplikacijah nato postrežejo z oglasi, ki so prilagojeni njegovim zanimanjem. 

Oglaševalski ID | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Če uporabnik meni, da oglasi v aplikacijah (ki jih vidi, če uporablja brezplačne različice aplikacij, v plačljivih jih praviloma ni) postajajo malce preveč osebni, lahko ponastavi oziroma resetira svoj oglaševalski ID.

Ko to stori, njegov oglaševalski ID postane nepopisan list oziroma ga nadomesti druga naključna številka, kar pomeni, da oglaševalci in razvijalci aplikacij izgubijo vse podatke, ki so jih do takrat zbrali o uporabniku. Ves proces se nato začne znova. 

Kako ponastavimo oglaševalski ID na pametnem telefonu z operacijskim sistemom Android:

Kako ponastavimo oglaševalski ID na pametnem telefonu iPhone:

V teoriji bi uporabnik po tem, ko ponastavi oglaševalski ID, moral prenehati prejemati njemu prilagojene oglase, saj oglaševalci o njem ne bi več vedeli ničesar.

A pogosto ni tako, v raziskavi, izdani pred kratkim, opozarja Mednarodni računalniški inštitut z ameriške univerze Berkeley.

Številni razvijalci aplikacij z oglaševalci namreč delijo še druge ključne podatke o uporabnikovi napravi, ki pravo identiteto uporabnika izdajo kljub temu, da je spremenil svoj oglaševalski ID. Googlova pravila za razvijalce aplikacij takšno početje brez uporabnikovega izrecnega privoljenja prepovedujejo

Razvijalci aplikacij bi morali upoštevati tudi to nastavitev, ki jo lahko vključijo uporabniki pametnih telefonov in ki prepoveduje zbiranje podatkov o njih oziroma prikazovanje prilagojenih oglasov z uporabo oglaševalskega ID. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Razvijalci aplikacij bi morali upoštevati tudi to nastavitev, ki jo lahko vključijo uporabniki pametnih telefonov in ki prepoveduje zbiranje podatkov o njih oziroma prikazovanje prilagojenih oglasov z uporabo oglaševalskega ID. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

V ozadju spornega početja so nekatera največja imena mobilne industrije

Nekateri razvijalci zelo znanih aplikacij, ki jih je na svoje naprave namestilo več sto milijonov ljudi, oglaševalcem ob oglaševalskem ID posredujejo tudi ključne podatke o pametnem telefonu ali tablici, na podlagi katerih lahko oglaševalci naprej nemoteno gradijo uporabnikov profil, pa čeprav nima več enakega oglaševalskega ID, ugotavljajo na Mednarodnem računalniškem inštitutu.

Tega so med drugim krivi razvijalci:

Cheetah Mobile, ki razvija aplikacije za optimizacijo delovanja naprave, kot sta z milijardo prenosov noro priljubljeni CleanMaster in Battery Doctor. Ko že ravno omenjamo Cheetah Mobile, preberite še tole:

Aplikacije
Novice Skrb zbujajoče razkritje meče zelo slabo luč na svetovno znane aplikacije

- Rovio, ki je izdal prepoznavno mobilno igro Angry Birds.

- Razvijalci izredno uspešnih iger Subway Surfers, Temple Run 2, 8 Ball Pool, 3D Bowling.

- Medijski velikan Flipboard.

- Outfit7, ki sta ga ustanovila najbogatejša Slovenca Samo in Iza Login

Slovenski oziroma po prodaji podjetja od leta 2017 kitajski Outfit7 prek priljubljene aplikacije My Talking Tom oglaševalcem, natančneje prejemniku m2m1.inner-active.mobi, ne posreduje zgolj oglaševalskega ID, temveč tudi Android ID, identifikator telefona, ki ga je mogoče spremeniti le tako, da ga ponastavimo na tovarniške nastavitve, in serijsko številko naprave, ki je ni mogoče spremeniti. 

Aplikacija My Talking Tom je izšla novembra 2013 in je največja uspešnica studia Outfit7. Na pametne telefone so jo uporabniki namreč prenesli že več kot 500-milijonkrat. Vse aplikacije Outfit7 so sicer zbrale že več kot 8 milijard prenosov. | Foto: Matic Tomšič Aplikacija My Talking Tom je izšla novembra 2013 in je največja uspešnica studia Outfit7. Na pametne telefone so jo uporabniki namreč prenesli že več kot 500-milijonkrat. Vse aplikacije Outfit7 so sicer zbrale že več kot 8 milijard prenosov. Foto: Matic Tomšič

Oba podatka, tako Android ID kot serijsko številko, lahko oglaševalci povežejo z uporabnikom, pa čeprav je izbrisal svoj prejšnji oglaševalski ID, opozarja Mednarodni računalniški inštitut.

PNG, Android
Novice Na ogromno telefonih odkrili kritično napako: česa nikar ne odpirajte

Kar 70 odstotkov od približno 24 tisoč aplikacij za operacijski sistem Android, ki so jih na Mednarodnem računalniškem inštitutu analizirali za potrebe raziskave, sicer ni upoštevalo priporočil razvijalca operacijskega sistema, torej Googla, za upravljanje identifikatorjev uporabnikov oziroma njihovih pametnih telefonov. 

Google lahko vsaj za zdaj na tem področju stori bore malo. Dokler razvijalci aplikacij, ki naprej pošiljajo identifikatorje naprav, ne le oglaševalskega ID, teh podatkov ne posredujejo Googlovim lastnim oglaševalskim strojem, ima namreč tako rekoč zvezane roke. 

Preberite tudi:

Fitnes, telefon
Novice Stranke slovenskih fitnesov delajo napako, ki jim lahko uniči življenje
Lidl, Lidl Slovenija
Novice Slovenski Lidl opozarja na goljufijo, v ozadju stari znanci iz Avstrije
Preverjanje v dveh korakih, Google
Novice Reši vam lahko kožo, mnogi Slovenci pa ga še kar ne uporabljajo #video
Prevara bolha
Novice Prodajali smo robotski sesalnik, kupec pa je imel z nami drugačne načrte
Lažne trgovine
Novice Seznam trgovin, kjer kljub popustom ne naročajte ničesar
Phishing, ribarjenje
Novice Če kdaj prejmete eno od teh sporočil, ga takoj izbrišite
Hiberfil
Novice Kaj lahko storijo vsi tisti, ki jih skrbi prihajajoči ukrep Microsofta
Ne spreglejte