Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
15. 9. 2020,
19.41

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,69

7

Natisni članek

digizgodbe Facebook

Torek, 15. 9. 2020, 19.41

3 leta, 7 mesecev

Udarna izpoved zaposlene pri Facebooku: "Po rokah imam kri"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,69

7

Facebook | Facebook je že nekaj časa deležen kritik, da ne stori dovolj za širjenje lažne politične propagande. Interno sporočilo podatkovne analitičarke to dodatno potrjuje. | Foto Getty Images

Facebook je že nekaj časa deležen kritik, da ne stori dovolj za širjenje lažne politične propagande. Interno sporočilo podatkovne analitičarke to dodatno potrjuje.

Foto: Getty Images

Tik preden so jo odpustili, je podatkovna analitičarka v podjetju Facebook vsem zaposlenim poslala interno sporočilo, v katerem je razkrila nezanimanje svojih nadrejenih za skrb vzbujajočo zlorabo družbenega omrežja za namen politike, ki Facebook v nekaterih državah izkorišča za prevzeme oziroma ohranitev oblasti. 

6.600 besed dolgo sporočilo, do katerega je uspelo priti ameriškemu mediju Buzzfeed News, je na svoj zadnji dan v podjetju vsem zaposlenim pri Facebooku poslala podatkovna analitičarka Sophie Zhang.

Zhangova je bila pri Facebooku zadolžena za odkrivanje lažnih uporabniških računov, ki se v nekaterih državah uporabljajo za politično manipulacijo in poskuse vplivanja na izide volitev. 

Novice To bo kmalu najnevarnejši človek na svetu. Ujeli ga ne bodo nikoli.

Takšna odgovornost ne bi smela sloneti na plečih enega človeka

Čeprav v hierarhiji zaposlenih pri Facebooku ni bila visoko, je imela Zhangova neizmerno moč. Brez nadzora ali pomoči nadrejenih se je namreč morala odločati, pri katerih poskusih političnih zlorab Facebooka bo posredovala in pri katerih ne.

Predsednik Hondurasa Juan Orlando Hernández naj bi se leta 2017 na oblasti obdržal tudi po zaslugi masivne kampanje lažnih objav in všečkov na Facebooku, je razkrila Zhangova. | Foto: Getty Images Predsednik Hondurasa Juan Orlando Hernández naj bi se leta 2017 na oblasti obdržal tudi po zaslugi masivne kampanje lažnih objav in všečkov na Facebooku, je razkrila Zhangova. Foto: Getty Images

Celotna omrežja lažnih profilov, katerih edini cilj je bil največkrat blatenje političnih nasprotnikov vladajočih režimov oziroma nasprotnikov tistih, ki so želeli prevzeti oblast, je Zhangova odkrila v Azerbajdžanu, Hondurasu, Braziliji, Iraku, Indoneziji, Boliviji, Indiji. 

"Te države šefov niso zanimale. Ukvarjali so se z ZDA, EU."

Pogosto je šlo predvsem za države, ki vodstva Facebooka na čelu z Markom Zuckerbergom niso zanimale. Raje so se osredotočali na razviti zahod, torej na ZDA in države Evropske unije, je Zhangova zapisala v sporočilu.

Mark Zuckerberg naj bi bil veliko bolj kot z dogajanjem v naštetih državah obremenjen tudi z gradnjo oziroma vzdrževanjem Facebookovega ugleda v javnosti. Facebook ga je v zadnjih letih glede varovanja zasebnosti uporabnikov oziroma zlorabe platforme v propagandne namene namreč polomil kar nekajkrat. | Foto: Reuters Mark Zuckerberg naj bi bil veliko bolj kot z dogajanjem v naštetih državah obremenjen tudi z gradnjo oziroma vzdrževanjem Facebookovega ugleda v javnosti. Facebook ga je v zadnjih letih glede varovanja zasebnosti uporabnikov oziroma zlorabe platforme v propagandne namene namreč polomil kar nekajkrat. Foto: Reuters

Tudi ko je opozorila na poskuse političnih zlorab Facebooka, je trajalo zelo dolgo, da so v podjetju ukrepali, če sploh so. V primeru Azerbajdžana, kjer je kampanja lažnih objav promovirala predsednika Ilhama Alijeva, je trajalo eno leto, v državah Latinske Amerike devet mesecev.

Novice Svarilo pred človekom, ki lahko nastavlja vlade: "Pijan je od moči"

 

"Po rokah imam kri"

Facebook je bil zaradi počasnega ukrepanja zato posredno odgovoren za smrti v državah, kjer so tudi zaradi širjenja dezinformacij prek družbenega omrežja izbruhnili izgredi, na primer lani v Boliviji, ko je na demonstracijah zaradi domnevnega goljufanja na volitvah umrlo 33 protestnikov.

Zhangova je v svojem pismu Facebookovim zaposlenim razkrila tudi, da jim je spodletelo pri odkritju, ob vmešavanju Rusije v politične dejavnosti, "določene zelo vplivne osebe v ameriški politiki". Na to jih je opozoril šele analitik zveze Nato, ki je bil tik pred tem, da bi svoje odkritje delil s kongresom ZDA. | Foto: Reuters Zhangova je v svojem pismu Facebookovim zaposlenim razkrila tudi, da jim je spodletelo pri odkritju, ob vmešavanju Rusije v politične dejavnosti, "določene zelo vplivne osebe v ameriški politiki". Na to jih je opozoril šele analitik zveze Nato, ki je bil tik pred tem, da bi svoje odkritje delil s kongresom ZDA. Foto: Reuters

"Na rokah imam kri," je del svoje odgovornosti za dogajanje v nekaterih državah ponazorila Sophie Zhang, ki je med drugim tudi zapisala, da sta jo dve leti in pol dela pri Facebooku povsem izmučili in iz nje naredili živčno razvalino.

Facebook se na zapis Zhangove še ni uradno odzval. 

Toshiba
Novice Vsi so poznali njihove računalnike, zdaj se dokončno poslavljajo
Novice Racija vseh racij: razbili evropsko zločinsko supermrežo #video
Mark Zuckerberg
Novice Težave superbogatih: koliko kreme za sončenje je še "normalno"?
Ne spreglejte