Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
25. 10. 2017,
4.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

Natisni članek

digizgodbe Snapchat Snap, Inc. Evan Spiegel Spectacles

Sreda, 25. 10. 2017, 4.06

6 let, 6 mesecev

Spektakularna polomija mladih superbogatašev

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

Spectacles, pametna očala podjetja Snap, Inc., ki razvija znano aplikacijo za pametne telefone Snapchat ter ki ga vodita še ne 30-letna milijarderja Evan Spiegel in Bobby Murphy, so veljala za najbolj vročo novo tehnologijo zadnjega leta. A navdušenje nad očali je hitro pojenjalo, zadnje informacije pa razkrivajo, da so pri Snapu zelo slabo ocenili, koliko jih bodo zares prodali. 

Očala Spectacles je v Evropi mogoče kupiti od junija letos, zanje je treba odšteti 149,90 evra. Na tej strani Atlantika so dražje kot v ZDA, kjer stanejo 130 dolarjev oziroma okrog 110 evrov. | Foto: Reuters Očala Spectacles je v Evropi mogoče kupiti od junija letos, zanje je treba odšteti 149,90 evra. Na tej strani Atlantika so dražje kot v ZDA, kjer stanejo 130 dolarjev oziroma okrog 110 evrov. Foto: Reuters

Snapchat, podjetje v ozadju izredno priljubljenega družbenega omrežja in istoimenske mobilne aplikacije Snapchat, se je lani jeseni reorganiziralo v družbo Snap, Inc. in ob tej priložnosti predstavilo svojo prvo napravo, pametna očala Spectacles.

Opremljena so s kamero, ki uporabniku omogoča snemanje objav za Snapchat (tako imenovanih "snapov") kar z očali namesto s pametnim telefonom.

Zanimanje sta napihnili nenavadna prodaja in ekskluzivnost

Začetno zanimanje za očala Spectacles je bilo izjemno, željo potrošnikov po lastništvu očal pa je dodatno napihnil Snap, Inc. Sprva jih je novembra lani prodajal izključno v nenavadnih avtomatih, ki so se pojavljali po naključnih mestih v ZDA, kupci pa so očala iz njih vzeli kot pločevinko osvežilne pijače. 

Avtomat Snapbot, na katerem je bilo mogoče najprej kupiti očala Spectacles.  | Foto: Snapchat Avtomat Snapbot, na katerem je bilo mogoče najprej kupiti očala Spectacles. Foto: Snapchat

Ko je Snap, Inc. očala Spectacles ponudil tudi v spletni trgovini in prodajo letos razširil še v Evropo, je ekskluzivnost pojenjala in povpraševanje po tehnološkem modnem dodatku se je posušilo. Ne le to - medij The Information je v začetku tega tedna poročal, da so očala Spectacles pravzaprav velika prodajna polomija.

V skladiščih je podjetju Snap, Inc. po navedbah medija ostalo več sto tisoč neprodanih očal, s tistimi, ki so jih prodali, pa so morda ustvarili celo izgubo. 

Podjetje Vergence Labs, ki ga je Snap, Inc. najelo za razvoj in proizvodnjo očal Spectacles, svoja lastna (in zelo podobna) pametna očala prodaja za okrog 400 evrov. Spectacles je bilo v redni prodaji medtem mogoče kupiti za 130 dolarjev oziroma 110 evrov (v Evropi za 150 evrov). 

Evan Spiegel, prvi mož Snap, Inc., je pred kratkim dejal, da so prodali 150 tisoč očal in s tem dosegli zadani cilj za prvo leto, a poročilo The Information razkriva, da so se v podjetju pripravili na veliko uspešnejšo prodajo.  | Foto: Reuters Evan Spiegel, prvi mož Snap, Inc., je pred kratkim dejal, da so prodali 150 tisoč očal in s tem dosegli zadani cilj za prvo leto, a poročilo The Information razkriva, da so se v podjetju pripravili na veliko uspešnejšo prodajo. Foto: Reuters

Snap, Inc. oziroma Snapchat ne bo prvi tehnološki velikan, ki ga je polomil z napravico

Očala Spectacles jo bodo v primerjavi s tremi velikimi polomijami tehnoloških gigantov, ki so svoj položaj na trgu želeli utrditi tudi na področju mobilnih naprav, odnesla še dobro.

Facebook je leta 2013 v sodelovanju s tajvanskim podjetjem HTC predstavil pametni telefon HTC First, ki je bil v prvi vrsti namenjen brskanju po družbenem omrežju Facebook, čemur je bila v celoti podrejena vsa programska oprema naprave.

HTC First je bil med kritiki in kupci sprejet negativno in velja za enega najslabših pametnih telefonov vseh časov. | Foto: Reuters HTC First je bil med kritiki in kupci sprejet negativno in velja za enega najslabših pametnih telefonov vseh časov. Foto: Reuters
Ameriški veletrgovec Amazon, ki se je na področju mobilnih naprav že dokazal z elektronskim bralnikom Kindle, je leta 2014 predstavil in izdal pametni telefon Fire Phone. Poganjale so ga eno leto stare komponente, Amazon je nanj namestil lasten operacijski sistem, za katerega ni bilo na voljo praktično nobene aplikacije, obenem pa je bil veliko predrag.

Po nekaterih ocenah je Amazon v prvih 20 dneh prodal samo 35 tisoč Fire Phonov, v skladiščih pa jih je tri mesece po izidu imel še več kot za 70 milijonov evrov.  | Foto: Reuters Po nekaterih ocenah je Amazon v prvih 20 dneh prodal samo 35 tisoč Fire Phonov, v skladiščih pa jih je tri mesece po izidu imel še več kot za 70 milijonov evrov.  Foto: Reuters
Google je razvoj svojih pametnih očal Google Glass januarja 2015 medtem ukinil, še preden so se znašla na prodajnih policah. Ne da številnih uporabnikov futuristična naprava ni zanimala, preveč je bilo tistih, ki so se bali, da bodo ljudje z očali, v katerih je skrita kamera, začeli množično vdirati v njihovo zasebnost.

Vprašanje je, ali bi se očala Google Glass sploh dobro prodajala, saj je Google zanje nameraval zahtevati poldrugi tisočak dolarjev. | Foto: Reuters Vprašanje je, ali bi se očala Google Glass sploh dobro prodajala, saj je Google zanje nameraval zahtevati poldrugi tisočak dolarjev. Foto: Reuters

Na borzo na vrat na nos

Očala Spectacles pa niso edina stvar, ki gre letos narobe v podjetju Snap, Inc. Po marčevskem debiju na newyorški borzi se podjetje Evana Spiegla in Bobbyja Murphyja, ki sta Snap(chat) ustanovila leta 2011, spopada z očitki o neprofitabilnosti.

Cena delnice Snap, Inc. se že od konca julija letos ni povzpela nad 17 ameriških dolarjev, kolikor je bilo zanjo treba odšteti ob vstopu podjetja na newyorško borzo.

Nekateri borzni analitiki so Spiegla (na sredini) in Murphyja (desno) v začetku tega leta opozarjali, naj njuno podjetje pred odhodom po denar na Wall Street najprej postane profitabilno, in napovedali scenarij, ki se pravkar uresničuje - cena delnice Snap, Inc. stagnira oziroma celo malce pada.  | Foto: Reuters Nekateri borzni analitiki so Spiegla (na sredini) in Murphyja (desno) v začetku tega leta opozarjali, naj njuno podjetje pred odhodom po denar na Wall Street najprej postane profitabilno, in napovedali scenarij, ki se pravkar uresničuje - cena delnice Snap, Inc. stagnira oziroma celo malce pada.  Foto: Reuters

Preberite tudi:

Prijatelj prijatelju: "Tukaj imaš denar in da te ne vidim več!"

Ne spreglejte