Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
5. 1. 2019,
17.58

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,74

2

Natisni članek

aplikacije pametni telefon nasvet

Sobota, 5. 1. 2019, 17.58

5 let, 3 mesece

Sneg, dež in denar: vremenska napoved na telefonih je dvorezen meč

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,74

2

Aplikacija, vreme | Aplikacije, ki prikazujejo vremensko napoved, delujejo najbolje, če jim uporabnik dovoli, da dostopajo do lokacije njegovega pametnega telefona. Težava je, da precej aplikacij to dovoljenje zlorablja v lastno korist. | Foto Matic Tomšič

Aplikacije, ki prikazujejo vremensko napoved, delujejo najbolje, če jim uporabnik dovoli, da dostopajo do lokacije njegovega pametnega telefona. Težava je, da precej aplikacij to dovoljenje zlorablja v lastno korist.

Foto: Matic Tomšič

Ta teden se je v središču pozornosti znašla ena najbolj priljubljenih vremenskih aplikacij za pametne telefone, ker naj bi podatke o lokaciji uporabnikov prodajala v oglaševalske namene. Ker ni edina, saj so pri podobnem početju že zalotili tudi druge znane vremenske aplikacije, se čedalje pogosteje pojavljajo pozivi, naj ljudje, če jim je mar za zasebnost, teh aplikacij ne uporabljajo več. Kakšna pa je potem alternativa?

Los Angeles, drugo največje mesto v Združenih državah Amerike, toži razvijalca znane vremenske aplikacije The Weather Channel, ker je podatke o lokaciji uporabnikov zlorabil v komercialne namene, ki niso na noben način povezani z vremenom, oziroma jih prodajal naprej, je v četrtek poročal ameriški medij The New York Times. 

Aplikacija The Weather Channel je med drugim podprta z umetno inteligenco Watson, ki jo razvija starševsko podjetje razvijalca aplikacije. To je ameriški računalniški velikan IBM.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Aplikacija The Weather Channel je med drugim podprta z umetno inteligenco Watson, ki jo razvija starševsko podjetje razvijalca aplikacije. To je ameriški računalniški velikan IBM. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona
Aplikacijo, ki jo je na svoje naprave preneslo že več kot sto milijonov ljudi, tudi številni Slovenci, upravlja podjetje The Weather Company, ki je med drugim lastnik najbolj obiskane spletne strani z vremenskimi napovedmi weather.com

Aplikacije
Novice Skrb zbujajoče razkritje meče zelo slabo luč na svetovno znane aplikacije

Grešili so tako rekoč vsi največji

The Weather Channel še zdaleč ni edina prepoznavna vremenska aplikacija, ki je dovoljenje za dostop do podatkov o lokaciji uporabnika izrabila za prodajo teh podatkov tretjim osebam, ki so jih nato uporabile v oglaševalske namene oziroma za analizo trga.

Tega početja so bili med drugim krivi tudi:

- Accuweather, ki so ga leta 2017 zasačili ne le pri prodaji osebnih podatkov uporabnikov, temveč celo pri sledenju lokaciji takrat, ko je imel uporabnik lokacijske storitve izključene;

- WeatherBug, ki je podatke uporabnikov posredoval več različnim oglaševalskim agencijam, med drugim platformi spletnega veletrgovca Amazon;

Weather Forecast - World Weather Accurate Radar, ena največkrat prenesenih vremenskih aplikacij za mobilni operacijski sistem Android, ki ni zbirala in naprej posredovala le podatkov o lokaciji, temveč tudi številke IMEI, ki služijo kot identifikatorji mobilnih naprav, je ta teden razkril medij The Wall Street Journal. 

Fitnes, telefon
Novice Stranke slovenskih fitnesov delajo napako, ki jim lahko uniči življenje

Nočem, da se moj dom znajde na enem od seznamov lokacij. Kaj lahko storim?

Najbolj zanesljiv in najcenejši način, da se to ne bo zgodilo, je, da za vremensko napoved ne prosite namenske aplikacije, temveč jo poiščete v spletnem brskalniku pametnega telefona ali tablice ali pa kar na osebnem računalniku.

Tako rekoč edina pomanjkljivost tega postopka je, da vzame deset sekund več od uporabe vremenske aplikacije, saj je treba odpreti brskalnik in v iskalnik, na primer Google ali Najdi.si, vpisati ime kraja, za katerega želite izvedeti, ali bo naslednji teden tam snežilo. 

Google informacije o vremenu pridobi z že omenjenega portala weather.si, Najdi.si pa pri Agenciji za okolje RS (Arso).  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Google informacije o vremenu pridobi z že omenjenega portala weather.si, Najdi.si pa pri Agenciji za okolje RS (Arso). Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Alternativa je tudi nakup ene od plačljivih vremenskih aplikacij. Njihovi razvijalci v nasprotju s tistimi, ki izdajajo brezplačne aplikacije, prihodka od prodaje podatkov o uporabnikih namreč ne potrebujejo krvavo, saj ga prejemajo že s prodajo aplikacije.

Vsak teden jih nekdo prosi, ali bi jim morda prodali podatke o uporabnikih

Ena najbolj znanih tovrstnih aplikacij je Dark Sky, ki stane približno tri evre. Razvijalci Dark Sky so v sporočilih za javnost že večkrat poudarili, da podatkov o uporabnikih nikoli ne bodo delili oziroma prodali tretjim osebam, in tudi razkrili, kako pogosto jih k "sodelovanju" vabijo različne oglaševalske agencije. 

"Vsaj enkrat na teden nas nekdo vpraša, ali bi jim prodali podatke o naših uporabnikih. Res si zamisliš, koliko razvijalcev aplikacij to tudi v resnici stori," so pri Dark Sky poleti 2017 zapisali v zgornji objavi na Twitterju.

Aplikacija Dark Sky sicer ni na voljo slovenskim uporabnikom naprav z operacijskim sistemom Android, a nič hudega, saj lahko namestijo še boljšo alternativo, in sicer aplikacijo Carrot Weather, ki je celo brezplačna (in na voljo tudi za iPhone).

Carrot je partner podjetja Dark Sky in za prikazovanje vremenskih napovedi uporablja njihove podatke, tako kot Dark Sky pa tudi aplikacija Carrot, ki jo razvija velik zagovornik varovanja zasebnosti Brian Mueller, zagotavlja, da podatkov o uporabnikih nikoli ne bo delila s tretjimi osebami oziroma z njimi kovala dobička.

Da njihovih podatkov ne bo prodal naprej, Carrot Weather uporabnikom večkrat zagotovi na šaljiv način. V tem primeru uporabnika miri, da bo njegova zgodovina lokacij ostala zasebna, ker nikogar ne zanima, katere konvencije "za odrasle" redno obiskuje.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Da njihovih podatkov ne bo prodal naprej, Carrot Weather uporabnikom večkrat zagotovi na šaljiv način. V tem primeru uporabnika miri, da bo njegova zgodovina lokacij ostala zasebna, ker nikogar ne zanima, katere konvencije "za odrasle" redno obiskuje. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Preberite tudi:

5G, pametni telefon
Novice Novosti, zaradi katerih bo letos marsikdo želel nov telefon
Bankomat, thumb
Novice Bankomati v Sloveniji: banke opozarjajo na trike vseh vrst
Antivirus, protivirusni program, pametni telefon, zaščita
Novice Kmalu bo za marsikoga konec presenečenj na računu za telefon
Novice Našli smo deset res zanimivih spletnih strani, ki so vredne vašega časa
Google
Novice Razkrinkali Google: kaj se zgodi, če poskusimo skriti, kaj iščemo
Marriott, hotel
Novice Katastrofa največje svetovne hotelske verige segla tudi do Slovenije
Polnjenje baterije
Novice Fant umrl po nesreči, ki se je lani zgodila tudi Slovenki: kako se zaščititi?
Ne spreglejte