Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2013,
20.25

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Samsung Vtisi Vtisi ocenili smo

Torek, 5. 2. 2013, 20.25

3 mesece

Ocenili smo: Samsung Series 9 S27B970D

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slika, ki jo prikazuje Samsungov zaslon, v naše domove prinaša najboljši približek tistega, kar z očmi dojemamo kot resnični svet. Želeli bi si, da bi v alternativnem, ki smo ga doživeli, ostali dlje.

Samsung ima brez dvoma veliko izkušenj z izdelavo odličnih zaslonov, a z modelom S27B970D iz devete serije so prekosili ne samo sebe, temveč vse tekmece. Steklo, ki sega od roba do roba, hladna aluminijasta zunanjost in nekoliko nenavadno stojalo z upravljanjem na dotik namigujejo na edinstvenost skoraj 70-centimetrskega zaslona, ki ga lahko občudujemo prižganega in ugasnjenega.

Eksplozija barv Brušen aluminij skriva 27 inčev barvite eksplozije, ki jo lahko v temačnejših tonih skrije odsev stekla, ta pa počiva na srebrnem stojalu, ki mu lahko prilagajamo višino in kot, s katerega bomo zrli v okno čudovitega sveta barv. Morda bi si želeli le še malce več prilagodljivosti, ki jo omogoča pivot stojala.

Okrogla baza podstavka skriva priključke DVI (dual link), Display Port, HDMI in USB. Priključka USB sicer ne podpirata najhitrejšega standarda 3.0, a nič zato. Nekoliko bolj moti dejstvo, da manjka ločen priključek za zvok, še posebej ko uporabljamo kabel DVI, kar izniči uporabnost dveh sedemvatnih zvočnikov.

Zaslon Series 9 je eden od redkih, ki podpira tehnologijo MHL, kar pomeni, da lahko na zaslon prek priključka HDMI povežete pametni mobilnik ali tablico in na zaslonu predvajate video v najvišji kakovosti (1080p), medtem pa tudi polnite svojo napravo.

Zaslon sicer upravljamo s petimi gumbi na dotik, ki so vgrajeni na majhno ploščico tik nad bazo stojala in nase opozarjajo z blago LED-osvetljavo. Gumbi so lahko nekoliko neodzivni, z njimi pa lahko izberemo glasnost zvoka, vir slike in enega od petih prednastavljenih načinov barvnega prikaza ali pa se poigramo z naprednim načinom. Možnosti je veliko, prilagodite svetlost, kontrast, dinamični kontrast, ostrino in odzivni čas, celo HDMI-črnino, s katero prilagajate temačnost najmanj osvetljenih delov zaslona.

Vse te pike … Največja ločljivost znaša 2560 x 1440 in se odziva na ime WQHD (Wide Quad High Definition), zaslon pa uporablja novo tehnologijo PLS (Plane to Line Switching), ki je pravzaprav posebna izvedenka tehnologije IPS (In Plane Switching). Torej hkrati dobimo dobro kakovost barvnih odtenkov ob širokem vidnem kotu, ob tem pa PLS zagotavlja bolj natančne barve in večjo svetilnost kot tekmeci.

Zaslon je ročno tovarniško kalibriran in pogled na fotografije vam lahko vzame sapo. Napak tudi s testom ni mogoče najti, nekaj težav mu povzročata le najtemnejši sivi barvi, ki ju je prikazal kot črni. Odličen rezultat dopolnjujeta širok kot gledanja in petmilisekundna odzivnost, ki je zaslužna za to, da je igra Far Cry 3 tekla tekoče, kot se za "streljačino" spodobi. Ob užitkih boste zlahka spregledali nekoliko višjo porabo energije, ki je znašala okoli 50 vatov, kar je nekoliko več, kot porabijo tekmeci z IPS-matriko.

Božanska razvada za oči Samsung Series 9 S27B970D je nedvomno najboljši zaslon, v katerega smo kadarkoli zrli, in ločitev je bila težka. Matrika PLS s svetlo sliko z bogatimi barvami, ki so jasno vidne z vseh kotov gledanja, paradira med zardevajočimi tekmeci. Množica priključkov in sposobnosti, ki jih cenijo tudi navdušeni igričarji, pa ga uvrščajo na prvo mesto želja vsakega navdušenca, ki želi razvajati svoje svetlobne senzorje.

Božanski status mu odrekata le pomanjkanje samostojnega zvočnega priključka in cena, zaradi katere bo večina vanj zrla le z druge strani zastekljene izložbe, saj 900 evrov, s katerimi se kiti, za zaslon odštejejo le redki uporabniki.

Splošna ocena: 10

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 – Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni.

Tehnične karakteristike: Tip: zaslon LED PLS UltraClear Diagonala zaslona: 27" ‒ 68,6 cm Ločljivost: 2560 x 1440 Wide Quad HD Svetilnost: 285 cd/m² Kontrast: 1000:1/5000000:1 Vidni kot: 178°/178° Odzivni čas: 5 ms Zvočniki: 2 x 7 W Vhodi: Display Port, DVI-D (Dual Link), HDMI 1.4, 2 x USB 2.0 Stojalo: pregibno, nastavljivo po višini (100 mm) Dimenzije s stojalom: 645 x 467 x 247 mm Masa: 7,9 kg

Ne spreglejte