Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
5. 2. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,62

13

Natisni članek

Ethereum bitcoin kriptovaluta

Torek, 5. 2. 2019, 4.00

5 let, 2 meseca

Mladenič umrl in v grob odnesel ključ do milijonov, a vsi tega ne verjamejo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,62

13

Gerald Cotten | Sodeč po komentarjih na spletu, je imela borza Geralda Cottena (na fotografiji) težave z likvidnostjo že vsaj nekaj mesecev. Pod videoposnetkom, iz katerega je ta prizor, je Cottenu že pred petimi meseci nekdo jezno sporočil, da upa, da ga bodo ugrabili in ubili.  | Foto YouTube

Sodeč po komentarjih na spletu, je imela borza Geralda Cottena (na fotografiji) težave z likvidnostjo že vsaj nekaj mesecev. Pod videoposnetkom, iz katerega je ta prizor, je Cottenu že pred petimi meseci nekdo jezno sporočil, da upa, da ga bodo ugrabili in ubili. 

Foto: YouTube

V svetu kriptovalut odmeva nenavadna zgodba. Gerald Cotten, prvi mož kanadske borze s kriptovalutami QuadrigaCX, je umrl in s seboj v grob odnesel edino šifro za dostop do kriptovalut, ki so jih borzi v varstvo zaupali uporabniki. QuadrigaCX je kmalu po njegovi smrti razglasil nelikvidnost in zdaj na sodišču išče varstvo pred upniki, ki več kot 166 milijonov evrov v kriptovalutah zahtevajo nazaj. Skeptiki medtem ugibajo, da tega denarja ni več oziroma da Cotten v resnici sploh ni mrtev. 

Madeline Biggaton
Novice Vstopila v kio in izginila: kje je žena znanega kriptoprevaranta?

Tridesetletni Kanadčan Gerald Cotten je 9. decembra lani v Indiji umrl zaradi posledic Crohnove bolezni, njegova smrt pa je imela daljnosežne posledice, saj njegova borza s kriptovalutami QuadrigaCX ne more priti do bitcoinov in drugih digitalnih kovancev, ki jih dolguje strankam, je prejšnji konec tedna poročal medij Coindesk.

Tako je bila videti delujoča spletna stran borze s kriptovalutami QuadrigaCX, preden jo je prejšnji konec tedna zamenjalo sporočilo o finančnih težavah. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Tako je bila videti delujoča spletna stran borze s kriptovalutami QuadrigaCX, preden jo je prejšnji konec tedna zamenjalo sporočilo o finančnih težavah. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Cotten je namreč edini poznal šifro oziroma geslo za dostop do tako imenovane hladne denarnice, v kateri je imela borza QuadrigaCX spravljen večji del kriptovalut svojih uporabnikov. 

Hladna denarnica oziroma hladna hramba ali cold storage po angleško pomeni, da so najpomembnejše informacije o lastništvu kriptovalut shranjene tako, da niso na noben način povezane s spletom.

Tako imenovana strojna denarnica za kriptovalute Trezor. Prenos bitcoinov ali druge kriptovalute prejemniku se ne bo zgodil, če uporabnik ne bo pritisnil na poseben gumb na Trezorju. | Foto: Tako imenovana strojna denarnica za kriptovalute Trezor. Prenos bitcoinov ali druge kriptovalute prejemniku se ne bo zgodil, če uporabnik ne bo pritisnil na poseben gumb na Trezorju.
Kdor bi želel kriptovalute nezakonito pridobiti iz hladne denarnice, bi moral najprej ukrasti fizični medij, na katerem so ustrezni ključi za dostop do nje, kar pa je za hekerje, ki večinoma delujejo na daljavo, misija nemogoče. 

Hladna denarnica je lahko namenska zunanja naprava (ali strojna denarnica), ki jo uporabnik priklopi na osebni računalnik in z gumbom na njej potrdi transakcijo kriptovalute, prenosljiv medij, kot so USB-ključi, trdi diski, CD- in DVD-plošče, ali košček papirja s kodo QR, ki lahko ustvari vse potrebne šifre za transakcije kriptovalut.

Primer papirnate hladne denarnice za kriptovaluto bitcoin. | Foto: Reuters Primer papirnate hladne denarnice za kriptovaluto bitcoin. Foto: Reuters
Borze s kriptovalutami imajo svoje hladne denarnice pogosto dodatno zaščitene z geslom, ki ga praviloma pozna le peščica oseb. Pri QuadrigaCX je bil to samo Gerald Cotten, po poročanju Coindeska trdi njegova vdova.

Bitstamp
Novice Eden najbogatejših Slovencev prodal podjetje, ki mu je prineslo milijone

Sodeč po objavah na njihovem profilu na družbenem omrežju Twitter in forumu Reddit je borza QuadrigaCX v zadnjem mesecu pri zagotavljanju izplačil uporabnikom tako v kriptovalutah kot v fiat valutah naletela na prepreke. 

Da imajo resne težave z likvidnostjo, so nato pretekli konec tedna na uradni spletni strani potrdili kar sami. Trgovanje na borzi namreč ni več mogoče, obiskovalca spletišča quadrigacx.com pa pričaka pojasnilo o finančnih križih podjetja. 

Cottenova vdova je po poročanju Coindeska na sodišču zaprosila tudi za varstvo pred upniki. Terjatev do borze QuadrigaCX se je namreč nabralo že za 190 milijonov dolarjev oziroma okrog 166 milijonov evrov. Izplačati jih ne morejo, saj je njihov direktor ključ do večine sredstev odnesel s seboj v grob, trdijo pri borzi.

Sodne listine po poročanju Coindeska kažejo, da borza QuadrigaCX v hladni denarnici oziroma več njih zadržuje okrog 26.500 bitcoinov, 11.000 enot kriptovalute bitcoin cash, 11.000 enot kriptovalute bitcoin cash SV, 35.000 enot valute bitcoin gold, 200.000 litecoinov in 430.000 enot kriptovalute ether oziroma ethereum. Kriptovalute so skupaj vredne okrog 130 milijonov evrov. Preostanek denarja borza upnikom dolguje v fiat valutah. | Foto: Matic Tomšič / Thinkstock Sodne listine po poročanju Coindeska kažejo, da borza QuadrigaCX v hladni denarnici oziroma več njih zadržuje okrog 26.500 bitcoinov, 11.000 enot kriptovalute bitcoin cash, 11.000 enot kriptovalute bitcoin cash SV, 35.000 enot valute bitcoin gold, 200.000 litecoinov in 430.000 enot kriptovalute ether oziroma ethereum. Kriptovalute so skupaj vredne okrog 130 milijonov evrov. Preostanek denarja borza upnikom dolguje v fiat valutah. Foto: Matic Tomšič / Thinkstock

Ali borza v resnici prikriva, da je brez prebite pare?

V odziv na množično poročanje o nenavadni zgodbi borze s kriptovalutami je bila na spletu objavljena obširna analiza, katere avtor ugotavlja, da so pri QuadrigaCX lagali o tako rekoč vseh ključnih stvareh.

Še vedno naj bi namreč imeli dostop do vseh bitcoinov, a je teh precej manj od številke, ki jo je navedla vdova Geralda Cottena (26.500). V zadnjem času naj bi stranke borze QuadrigaCX izplačila prejemale iz vplačil drugih strank, kar kaže na to, da denarja zanje niso imeli kje vzeti. Po mnenju avtorja raziskave je vprašljiv celo resnični obstoj hladne hrambe, ki naj bi bila zaradi Cottenove smrti zdaj nedostopna. 

Onecoin prevara test
Novice Razkrivamo pravo sliko kriptovalute, ki pustoši tudi po Sloveniji

Je v ozadju še kaj bolj spornega?

Na spletnem forumu Reddit so šli nekateri uporabniki v svojih samostojnih analizah dogajanja na borzi QuadrigaCX celo tako daleč, da so Geralda Cottena obtožili tako imenovanega exit scama, kar pomeni, da bi vlagateljem preprosto ukradel denar in izginil z obličja Zemlje. To bi tudi pomenilo, da je Cotten v resnici še vedno živ. Drugi uporabniki so nato sicer hitro opozorili, da je za takšne obtožbe še prezgodaj. 

Preberite tudi:

SEC, Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo
Novice Naš sosed zaradi bitcoinov v primežu FBI: je to šele začetek?
Ladja, križarka, Dmitrij Donskoj
Novice Velika prevara: resnica o zakladu potopljene ruske ladje
Bitcoin, Evro, denar, kriptovalute
Novice Koliko je vreden kup bitcoinov, ki sta ga zgradila slovenska milijonarja
Slovenija, Bitcoin
Novice Slovenska družba uporabnikom vrnila več kot polovico ukradenih bitcoinov
Ne spreglejte