Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 6. 2022,
23.07

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

aplikacije počitnice potovanje

Sreda, 15. 6. 2022, 23.07

1 leto, 9 mesecev

Ko smo na počitnicah, nam bodo prav prišle te aplikacije ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Aplikacije | Foto Telekomov Tehnik

Foto: Telekomov Tehnik

Našli smo poceni letalske karte, rezervirali prenočišča, oglede, se pozanimali, kje se dobro je, zdaj pa, ko smo na željeni destinaciji, potrebujemo še nekaj koristnih aplikacij, ki nam olajšajo bivanje, prihranijo nepotrebne stroške, nam malce zapolnijo čas ...

Tečno čakanje na letališčih

Če se na pot odpravite z letalom, po možnosti z nizkocenovnim, potem veste, da je treba nekje »prinesti noter« nizko ceno karte. Postanki se vlečejo kot dolga brada, trdi in umazani letališki sedeži nam ne uidejo (če imamo srečo, da sploh dobimo kakšen prost sedež), noči na terminalih so neskončne, hrana draga in pogosto neokusna, dostop do interneta ni vedno brezplačen ... Obljubljeni raj je vsekakor letališki lounge, kamor pa smejo običajno vstopiti samo »posvečeni«, ki so več plačali za karto. Ampak tudi za takšne situacije se najde rešitev in reče se ji LoungeBuddy (samo za iOS in je plačljiva storitev). Rezervirate, si ogledate fotografije prostorov in ponudbo in vstopite v obljubljeno deželo v le nekaj sekundah! Udobni fotelji, penina, prigrizki, možnost prhanja itd. za nekaj cekinov naročnine, kar pa je dobra naložba, če veliko potujete.

Kaj najprej storimo, kamorkoli pridemo?

Seveda vzamemo v roke mobitel in iščemo brezplačne povezave. Aplikacija Wifi Map (za Android in iOS) je priročna in življenjskega pomena, saj skoraj ne znamo več živeti brez povezave ‒ pomaga nam ostati povezani kjerkoli na svetu, ne da bi trošili količino prenosa mobilnih podatkov našega paketa. Z več kot 100 milijoni brezplačnih dostopnih točk v bazi podatkov lahko iščemo po lokacijah in poiščemo najbližje dostopne točke WiFi, ki imajo prikazana gesla. Prenesemo lahko tudi zemljevide brez povezave, da natančno določimo mesta, kjer se lahko povežemo med potovanjem, ne da bi gostovali v tujem omrežju.

Jet lag – nočna mora vseh nas

Po dolgih letih in menjavah časovnih pasov se srečamo z zmedenim bioritmom. Starejši ko si, težje je. Znanost pravi, da nekje med dvajsetim in tridesetim letom naš organizem še zmore nadoknaditi do dve uri na dan, potem je prilagoditev vse zahtevnejša in terja več časa. Da bi kar najmanj časa hodili okoli kot zombiji, nam lahko pomaga aplikacija Timeshifter (za Android in iOS). Ta nam na podlagi podatkov (vzorec spanja, starost, spol, časovni pas, časovna razlika ...) in dognanji znanosti izračuna personaliziran plan, kako se čim bolje, hitreje in učinkoviteje prebiti skozi jet lag in se prilagoditi lokalnemu času. Prvi načrt dobite brezplačno, nato storitev postane plačljiva.

Aplikacije | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Sam svoj računovodja

Ste med tistimi, ki imajo določen budget in vmes ne razmišljajo, ko ga porabljajo, torej po principu ko zmanjka, zmanjka, potem pa gremo domov? Ali pametno gospodarite in imate tudi »rezervni sklad« za nepredvidene stroške, če bi vas kaj presenetilo? No, pametno in zagotovo manj stresno je vedeti, pri čem smo. Ker so naši mobilniki naše celotno življenje v malem (tudi banka!), si lahko namesto klasičnih beležk omislimo aplikacijo Trail Wallet. Spremljanje porabe je preprosto in pregledno. Svoje stroške lahko organizirate po potovanjih ali mesecih, nastavite dnevni proračun in preprosto dodate stroške. Ko prejmete račun ali potrdilo, izvlecite svoj iPhone, dodajte znesek z zaslonom za hitro dodajanje in končali ste. Na voljo je samo za iOS.

Kaj pa napitnine?

Večna dilema, saj je po svetu veliko različnih navad v zvezi z dajanjem napitnine. V Ameriki, na primer, strežno osebje nima redne plače, ampak jo dobi iz napitnin, ki je predpisana. Verjemite, ne želite si nakopati srda natakarja, ki je bil prijazen in niste nič dodali k računu! Drugo je, če si ga ni zaslužil, tedaj to tudi ni vaša obveza. Da ne bo prevelike zmede, kdaj jo dati in koliko, si na mobilni telefon naložite aplikacijo GlobeTips (za iOS). Ta aplikacija ponuja nasvete v zvezi z napitninami za več kot 240 držav. Izberite državo, ročno vnesite znesek računa ali uporabite tehnologijo za prepoznavanje računov in aplikacija vam bo prikazala priporočen znesek napitnine. GlobeTips ima tudi priročno funkcijo delitve računov in se lahko prilagodi, če vključite ali izključite davek v napitnini. Pravila pa lahko vedno zaobidete, če ste s postrežbo zelo zadovoljni in bi želeli kaj primakniti k računu, tudi če ne bi bilo treba. ;)

Aplikacije | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Pa še popotniški namig!

Ali kar prijateljski – ko boste vse »naklikali«, se odklopite. Dobesedno in v prenesenem pomenu. Na dopustu ste, pozabite na vse, posvetite se sebi in najbližjim, začutite mivko med prsti na nogah, piš rezkega nepalskega vetra na licih, dušečo soparo betonskih velemest poleti, skovik sove v gozdovih na severu Evrope ... Pa lep dopust!

Članek je bil prvotno objavljen na Telekomovem Tehniku. 

Ne spreglejte