Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 7. 2022,
16.24

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

tiskanje kartuše tiskalnik PR članek

Petek, 29. 7. 2022, 16.24

1 leto, 8 mesecev

Kartuše in tonerji po meri vašega tiskalnika

Oglasno sporočilo

Tiskalniku v vsakdanjem žargonu običajno rečemo kar printer in vsi vemo, o čem govorimo. Tiskalnik ali printer, kakorkoli ga že imenujemo, je zagotovo nepogrešljiva oprema vaše pisarne, pa naj bo to doma ali v službi. Z njim natisnete fotografije, dokumente ali pa zgolj skenirate pomembne dokumente za arhiv.

Tiskalnik | Foto:

Raziskave potrošniškega vedenja razkrivajo, da smo pri izbiri tehničnih naprav najbolj pozorni na blagovno znamko, funkcionalnost in ceno. Slovenci bolj zaupamo priznanim blagovnim znamkam in smo za njih pripravljeni odšteti nekaj več, še zlasti, če gre za tehnične artikle, kot so HP kartuše.

Malokdo že ob nakupu razmišlja o vzdrževanju naprave, ki zna biti pri tiskalnikih bistvenega pomena. Biti zna predvsem zelo drago. In ne mislim le na popravila različnih mehanskih okvar in vzdrževanje programske opreme. Vsak se bo prej ali slej znašel pred tiskalnikom, ki mu prijazno sporoča, da mu je zmanjkalo barve za tiskanje. Tonerji in kartuše znajo namreč biti ob nakupu kar zalogaj. To je dobro imeti v mislih že takrat, ko izbiramo in kupujemo popoln tiskalnik za naše potrebe.

Kartuše ali tonerji?

Pri nakupu tiskalnika največkrat izbiramo med brizgalnimi (ink jet) in laserskimi izvedbami. Brizgalni tiskalniki skozi mikroskopsko majhne šobe črnilo brizgajo na papir in ustvarjajo sliko. Črnilo je najpogosteje s pigmentom obarvana destilirana voda ali pa obarvana tekočina na osnovi topil. Vse skupaj je neprodušno zapakirano v kartušo, ki je lahko črna ali barvna. Poznamo modele barvnih kartuš, kjer so barve ločene, lahko pa je več barv zapakiranih v eno ohišje.

Tehnologija pri laserskih tiskalnikih je nekoliko drugačna in tehnološko zahtevnejša. Laser na bobnu ustvari želeno sliko, ki s statiko privlači prah iz tonerja. Pri visoki temperaturi se prah laserske slike tako rekoč zapeče na papir. Barva v obliki suhega prahu na osnovi premoga je napolnjena v toner. Črno-beli laserski tiskalnik ima samo en toner, barvni laserski tiskalnik pa ima štiri tonerje, za vsako barvo posebej. In vse te tonerje je seveda treba zamenjati, ko prahu v njih zmanjka.

Razlike med laserskim in brizgalnim tiskom

Brizgalni in laserski tiskalniki se razlikujejo med seboj predvsem v kvaliteti in hitrosti tiska ter v cenah tiskalnika in nadomestnih delov. Pri tiskanju tekstovnega dokumenta z nekaj slikami ne bomo opazili kakšne občutne razlike med obema tehnologijama. So pa precej opaznejše razlike pri tiskanju zahtevnejših slik, grafik ali profesionalnih fotografij. Za profesionalno tiskanje zahtevnejših grafik in fotografij je vsekakor pametno izbrati kvaliteten barvni brizgalni tiskalnik, ki veliko lepše preliva barve in odtenke. Tiskanja s črnilom se res drži slab sloves, saj naj bi puščalo madeže in se slabše sušilo, vendar je to bolj ali manj stvar preteklosti in zastarelih tehnologij izdelave črnil. Običajno so danes kakršnekoli tovrstne težave rešljive že z izbiro pravega papirja, ki bolje absorbira črnilo. Tudi z napredkom tehnologije laserskih tiskalnikov je argument kvalitetne grafike že davno izgubil svojo vrednost. Na splošno je lasersko tiskanje hitrejše in laserski tiskalniki veljajo za bolj vzdržljive, zanesljive in ekonomsko bolj upravičene, če le lahko sprejmete nekaj kompromisov glede nujne kvalitete zahtevnejšega grafičnega tiska. Za črno-belo tiskanje dokumentov so tako ali tako že zdaj primernejša izbira.

Tiskalnik_1 | Foto:

Cena tiskanja

Začetni nakup laserskega tiskalnika bo nekoliko dražji, saj najcenejše brizgalne tiskalnike lahko kupimo že za neverjetno majhen znesek. Vendar pa je vedno pametno razmišljati kakšen korak naprej v prihodnost. Toner s prahom je res večji in dražji, vendar pa bo natisnil znatno več strani kot kartuša s črnilom. Ker bo natisnil precej več strani, bo vaša končna cena za tiskanje nižja. Znesek nove kartuše s črnilom namreč zlahka preseže vsoto, ki smo jo odšteli za nakup samega tiskalnika.

Kompatibilne kartuše in tonerji

Ko kupujete nadomestne kartuše, lahko izbirate med originalnimi in kompatibilnimi. Originalne kartuše za vsako znamko tiskalnika izdeluje isti proizvajalec. Kompatibilne kartuše izdeluje drugo podjetje, vendar lahko poiščete model, ki ustreza ravno vašemu tiskalniku. Njihova kvaliteta zaradi tega ni nič slabša. Včasih velja ravno nasprotno, da je kompatibilno boljše od originala. Čar je v dejstvu, da kompatibilne kartuše lahko kupite po ceni, ki je vsaj polovico nižja. Marsikdo se kljub temu odloči za nakup originalne kartuše, ker naj bi kompatibilne kartuše poškodovale šobe tiskalnika. Vendar ta argument pri sodobni tehnologiji ne zdrži več in bi bil tak scenarij res malo verjeten.

Kvalitetni kompatibilni tonerji so vsaj tako funkcionalni in zanesljivi kot originalni tonerji, če le kupimo izdelek preverjene kakovosti. Izberimo priznane in preverjene blagovne znamke s certifikati kakovosti, da bo naš izdelek primerljiv z originalom ter bo zanesljiv in dolgo uporaben. Z nakupom kompatibilnih tonerjev in kartuš lahko prihranite znatno vsoto denarja, sploh pri večjem obsegu tiskanja.

Tiskalnik_3 | Foto:

Nakup na spletu

Morda niste ljubitelj spletnih nakupov in si izdelek pred nakupom raje ogledate v živo in se prepričate, če vam izdelek ustreza. In niste edini. Vendar pa vam v primeru, ko so v igri tonerji in kartuše, tega res ne priporočam. Pravzaprav vam to odsvetujem. Z iskanjem primernih kartuš v fizičnih trgovinah boste zgolj izgubljali vaš dragoceni čas. Kartuše in tonerji za tiskalnike so tipičen primer izdelkov, ki jih je pametno kupiti v kvalitetni, preverjeni in zanesljivi spletni trgovini, kakršna je spletna trgovina Kartuse.si. Zakaj? Ker boste v udobju svojega naslanjača vstopili v svet kvalitetnih blagovnih znamk, kot so Brother, Canon. Lexmark, Xerox, HP, Samsung, Epson ali Minolta, če naštejem samo najbolj razvpite proizvajalce izdelkov v svetu kvalitetnega tiskanja. V spletni trgovini vam ponujajo za vaš tiskalnik originalne ali kompatibilne nadomestne dele. Lahko izberete ugodnejši nakup kompletov za tiskalnik. Prednost takšnega nakupa je tudi spremljanje aktualnih promocij in razprodaj, ko so lahko originalni tonerji celo ugodnejši od kompatibilne različice.

Za konec še misel, da s kvalitetnim tiskom v svet pošiljamo lepšo sliko sebe ali svojega podjetja. Zato ni vseeno, kakšno opremo kupujemo. Kot tudi ni treba pretirano raziskovanje in tehtanje med različnimi možnostmi, če nakup zaupamo certificiranim in preverjenim trgovcem. Ki bodo za kvaliteto skrbeli namesto nas. Naša naloga ostane le, da v svet pošljemo kar najboljšo sliko sebe in podjetja.

Naročnik oglasnega sporočila je SPARTAN DEVELOPMENT D.O.O. 

Ne spreglejte