Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
19. 5. 2014,
16.51

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Larry Page Google nesmrtnost prihodnost

Ponedeljek, 19. 5. 2014, 16.51

3 leta, 1 mesec

"Google bo našel zdravilo za smrt"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V vsakoletnem pisnem nagovoru delničarjem je prvi mož Googla Larry Page zapisal pet ciljev, ki si jih bo podjetje prizadevalo doseči v prihajajočih letih. Nekateri mejijo na znanstveno fantastiko.

Dostava na dan nakupa Google Shopping Express, neposredna grožnja Amazonovim storitvam spletnega nakupovanja in hitre dostave Amazon Prime, je že na voljo v nekaterih delih Združenih držav Amerike, strankam pa ponuja dostavo kupljenega blaga še na dan nakupa. Od lanskega lansiranja v širšem območju San Francisca je storitev postala na voljo še v New Yorku in zahodnem Los Angelesu, Googlov načrt pa je postopno širjenje prisotnosti Shopping Expressa, dokler ne bo pokrit sleherni kotiček ZDA.

Izboljšanje dizajna "Ko tehnološkim zanesenjakom omeniš dizajn, najprej pomislijo za Apple. Dobro zanje, slabo za nas. To je treba spremeniti čim prej," je iskreno zapisal Page. Podjetje bo oblikovno prihodnost spletnih storitev in pametnih naprav zgradilo na minimalizmu. Tega so nenazadnje uporabili pri svojem spletnem iskalniku, kar vsekakor ni bila slaba poteza, kajne?

Zgovorna umetna pamet, ki bo pomagala pri iskanju po spletu Prioriteta razvijalcev iskalnega pogona, ki bo razumel, kaj od njega želi uporabnik, je umeščanje ključnih besed v širši kontekst. "Ko bo uporabnik Google vprašal 'Koliko metrov je visok Eifflov stolp?' in nato še 'Kdaj so ga zgradili?', bo iskalni pogon razumel zaimek "ga" in z njim kontekst, v okviru katerega je bilo postavljeno drugo vprašanje, ter uporabniku pokazal ustrezne rezultate," je prepričan Page. Če bo temelj glasovnega iskanja ostal Google Now, še ni znano, vsekakor pa bo nova tehnologija, ki bo omogočala kompleksno brskanje po spletu s pomočjo Googla v človeškem in ne programskem oziroma strojnem jeziku, zelo velik korak naprej.

Omreženje petih milijard ljudi brez dostopa do spleta Več kot dve tretjini svetovnega prebivalstva nima dostopa niti do najbolj osnovne internetne povezave, kar je po besedah Larry Pagea ob količini informacij, ki jih skladišči svetovni splet, tragedija brez primere. Google je po njegovem mnenju ne more rešiti sam – nujna bo pomoč drugih tehnoloških gigantov, ki v blagajno letno prinašajo več deset milijard ameriških dolarjev. Glede na to, da sta lastni pobudi že pred časom predstavila tako Microsoft kot Facebook, bodo neomrežene milijarde v državah v razvoju morale počakati, da velikani najdejo skupen jezik.

Podaljševanje življenja "Ni razloga, da bi ljudje zaradi tako imenovanih naravnih dejavnikov morali začeti umirati takoj, ko dosežejo magično mejo sedemdesetih ali osemdesetih let," meni Larry Page. Google se je boja zoper smrt lotil zelo resno – s pametnimi kontaknimi lečami Iris želijo olajšati (in podaljšati) življenje sladkornim bolnikom, v lani ustanovljenem podjetju Calico pa že nekaj časa aktivno raziskujejo pristope k preprečevanju staranja.

Ne spreglejte