Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
28. 7. 2018,
10.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

Natisni članek

Firefox Chrome nasvet YouTube

Sobota, 28. 7. 2018, 10.00

5 let, 9 mesecev

Četrtina Slovencev ima počasnejši YouTube. Kako ga pospešiti?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52
YouTube | Foto Matic Tomšič / Thinkstock

Foto: Matic Tomšič / Thinkstock

Google je s tem, ko je pred približno enim letom posodobil videz YouTuba, upočasnil delovanje izredno priljubljene spletne strani v brskalnikih Mozilla Firefox, Microsoft Edge in Applovem Safariju, trdi eden od glavnih razvijalcev brskalnika Firefox. Kaj lahko uporabniki omenjenih brskalnikov naredijo, da jim bo YouTube deloval enako hitro kot tistim, ki uporabljajo Googlov brskalnik Chrome?

Programer Chris Peterson, ki je eden od vodij razvoja brskalnika Mozilla Firefox, je na Twitterju pred kratkim zapisal, da se vsebine na YouTubu v brskalnikih Firefox in Edge nalagajo do petkrat počasneje kot v brskalniku Chrome:

Razlog za to je po mnenju Petersona dejstvo, da se tehnologija, s katero je Google pred kakšnim letom spremenil videz YouTuba, močno zanaša na zdaj že malce zastarelo različico tako imenovanega vmesnika za namensko programiranje Shadow DOM, ki jo je mogoče najti samo v Googlovem brskalniku Chrome. Vmesnik za namensko programiranje ali krajše API je skupek protokolov in orodij za gradnjo aplikacij. 

Novice YouTube nikoli več ne bo enak

Ker se brskalniki Firefox, Edge in Safari s tem API razumejo slabše kot Chrome, YouTube v njih deluje malce počasneje. Chris Peterson je na Twitterju zapisal, da se je YouTube na njegovem prenosnem računalniku v Chromu naložil v eni sekundi, v brskalnikih Firefox in Edge pa v petih. Primerljivo hitra je bila tudi nadaljnja uporaba spletne strani, je ugotovil Peterson.

Počasnejši YouTube ima četrtina Slovencev

Brskalnike Firefox, Edge in Safari po podatkih na analitičnih spletnih straneh gs.statcounter.com in Statista skupno uporablja malce več kot četrtina Slovencev (26,1 oziroma 27 odstotkov). Kaj morajo storiti, če želijo hitrejše delovanje YouTuba?

Firefox:

- Namestiti je treba razširitev za brskalnik, ki se imenuje YouTube Classic. Razširitev YouTube za uporabnike Firefoxa povrne v stanje pred spreminjanjem tehnologije v ozadju. 

Novice Konec brezplačne glasbe z YouTuba

Microsoft Edge:

- Najprej je treba namestiti razširitev za brskalnik, ki se imenuje Tampermonkey. Dobimo jo v uradni Microsoftovi spletni trgovini z aplikacijami.

- V brskalniku Edge je treba nato omogočiti delovanje Tampermonkey. To storimo tako, da odpremo meni (gumb desno zgoraj), kliknemo na Razširitve in premaknemo drsnik pri Tampermonkey. Najverjetneje nas bo po namestitvi Tampermonkey brskalnik Edge kar sam vprašal, ali želimo omogočiti delovanje razširitve. Kliknemo na Vklopi:

Tampermonkey, ki ga razvija nemški programer Jan Biniok, je z več kot desetimi milijoni tedenskih uporabnikov najbolj priljubljen program za upravljanje skript, ki spletnim brskalnikom (Firefox, Edge, Chrome, Safari, Opera) dodajo nove funkcije. Celotna koda programa je objavljena tudi na spletni strani Github (klikni za povezavo). | Foto: Matic Tomšič Tampermonkey, ki ga razvija nemški programer Jan Biniok, je z več kot desetimi milijoni tedenskih uporabnikov najbolj priljubljen program za upravljanje skript, ki spletnim brskalnikom (Firefox, Edge, Chrome, Safari, Opera) dodajo nove funkcije. Celotna koda programa je objavljena tudi na spletni strani Github (klikni za povezavo). Foto: Matic Tomšič

- S klikom na Install nato prenesemo še to skripto, ki bo v brskalniku Edge omogočila delovanje YouTuba, kakršen je bil pred prenovo. 

Safari:

- S te povezave prenesemo razširitev Tampermonkey za Safari.

- Delovanje Tampermonkey omogočimo tako, da kliknemo na gumb Trust, ko nas bo Safari vprašal, ali gre za zaupanja vredno razširitev. 

- Nato namestimo še to skripto, ki bo Safari prisilila v odpiranje prejšnje različice YouTuba. 

Preberite tudi:

Google Chrome
Novice Kaj morate vedeti, če boste danes videli to opozorilo
Mr. Bean, Rowan Atkinson
Novice Kaj je v ozadju novice, da je umrl legendarni Mr. Bean
IGTV
Novice YouTube je pravkar dobil resnega tekmeca: se obeta hud boj?
Ne spreglejte