Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
20. 10. 2023,
8.54

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,44

Natisni članek

Silicijeva dolina Palantir Peter Thiel

Petek, 20. 10. 2023, 8.54

6 mesecev, 1 teden

Bombastično razkritje: znani podjetnik je bil ovaduh za policijo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,44
Peter Thiel | Petra Thiela naj bi kot ovaduha FBI iz maščevanja razkrinkal njegov nesojeni poslovni partner. | Foto Reuters

Petra Thiela naj bi kot ovaduha FBI iz maščevanja razkrinkal njegov nesojeni poslovni partner.

Foto: Reuters

Ameriško-nemški tehnološki milijarder Peter Thiel, zadnji dve desetletji ena ključnih figur Silicijeve doline in človek, ki je bil tesno povezan z ameriško politično desnico, je na skrivaj delal tudi kot obveščevalec za preiskovalni urad FBI. 

Peter Thiel je v tehnološkem svetu najbolj poznan ko ustanovitelj plačilnega servisa PayPal, kot prvi zunanji vlagatelj v Facebook, ki je morda tudi po njegovi zaslugi postal družbeno omrežje številka ena, in kot ustanovitelj podjetja Palantir, imenovanega po vsevidnih kamnih iz Gospodarja prstanov, ki se ukvarja z obdelavo ogromnih količin podatkov, za njegove storitve pa se ob večjih korporacijah med drugim zanimajo tudi obveščevalne agencije in protiteroristična vladna telesa.

Thiel je v nasprotju z drugo (ameriško) tehnološko elito znan tudi po tem, da se, kar zadeva politiko, nagiba bolj v desno, samega sebe je označil za "konservativnega libertarca". Bil je velik podpornik nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa in užival tudi podporo ameriške politične desnice.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump in Peter Thiel februarja 2017  | Foto: Reuters Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump in Peter Thiel februarja 2017 Foto: Reuters

Podpiral Trumpa in delal za FBI, ki je preiskoval Trumpa

Tudi zato je tako odmevno razkritje medija Insider, da je bil Thiel več let ovaduh za ameriški preiskovalni urad FBI, saj je ta večkrat preiskoval prav Donalda Trumpa, za ukinitev oziroma vsaj zmanjšanje sredstev za FBI pa so v zadnjih letih navijali številni Trumpovi politični zavezniki.

Thiel za FBI, piše Insider, sicer ni razkrival političnih informacij, saj naj bi imel s svojim stikom v preiskovalnem uradu dogovor, da te ne bodo predmet njihovega sodelovanja. FBI so bolj zanimale informacije, povezane z domnevno infiltracijo "tujih akterjev" v velika ameriška tehnološka podjetja.

Thiel naj bi FBI med drugim pozval, naj preišče Google, kjer naj bi se zaredili kitajski agenti, povezani s Pekingom. 

Ne Thiel in ne FBI razkritja, da je bil superbogataš – vrednost njegovega premoženja je trenutno ocenjena na slabih šest milijard evrov – skrivni sodelavec FBI, nista komentirala, piše Insider.

Peter Thiel je bil tudi eden prvih vlagateljev v kontroverzno podjetje Clearview AI. To je razvilo orodje za prepoznavo obrazov, ki ga prodaja policiji po vsem svetu.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Peter Thiel je bil tudi eden prvih vlagateljev v kontroverzno podjetje Clearview AI. To je razvilo orodje za prepoznavo obrazov, ki ga prodaja policiji po vsem svetu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Razkritje iz maščevanja

Thiela je kot ovaduha razkrinkal njegov znanec in nesojeni poslovni partner Charles Johnson. Gre za 34-letnega ameriškega skrajno desnega političnega aktivista, ki, poudarja Insider, sicer ne velja za stoodstotno zanesljiv vir, saj je v preteklosti objavljal tudi nepreverjene informacije, a njegovo preteklo razmerje s Thielom je zelo dobro dokumentirano. 

Johnson je za Insider zatrdil, da je bil prav on tisti, ki je Thiela predstavil stiku v FBI – šlo naj bi za Johnathana Bumo, ki res dela za FBI –, in da je tudi sam njihov ovaduh. Zakaj, ni znano, je pa res, da je bil Johnson pred leti sodelavec predsedniške kampanje Donalda Trumpa, ki ga je kasneje preiskoval FBI.

Insider še piše, da je Johnson Thiela kot skrivnega sodelavca FBI razkril iz maščevanja, saj naj bi Thiel prelomil njun dogovor in ni investiral v Johnsonove startupe. 

Ne spreglejte