Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 12. 2011,
14.19

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ocenili smo

Petek, 9. 12. 2011, 14.19

8 let, 1 mesec

Batman: Arkham City

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kot nadaljevanje Arkham Asyluma, ene najboljših iger leta 2009, je novi Batman pred težko misijo. K sreči je s seboj prinesel polno malho pripomočkov, tako da jo brez večjih težav uspešno opravi.

Leteči mišon je eden najbolj znanih herojev družbe DC Comics, svojo nesmrtno slavo pa si je priboril v nepozabnih stripih, risankah in filmih (tistih od Tima Burtona in Christopherja Nolana, za stvaritve Joela Schumacherja je bolje, da utonejo v pozabo). Nekoliko manj se je, kljub številnim poizkusom, proslavil na igralnih platformah, kjer je šele odlični Arkham Asylum pokazal, kako se upodobi superjunaško igro. Pričakovanja za nadaljevanje so bila zato razumljivo še toliko večja.

Gothamu vlada kaos Kakšno leto po dogodkih v arkhamski umobolnici se znajdemo v Arkham Cityju, zaporu na prostem, ki ga je ustanovil nekdanji vodja norišnice in zdajšnji župan mračnjaškega Gothama, Quincy Sharp. Vanj je strpal vse mogoče nepridiprave, ključe "institucije" pa nato predal manipulativnemu psihiatru Hugu Strangeu.

Ker vse skupaj močno zaudarja po nepravilnostih, se v situacijo odloči pokukati tudi dežurni lovec za pravico "Tičmiš". V kriminalnem okolju se počuti kot doma, saj v svoji biti ni kaj dosti drugačen od zmešancev, ki jih preganja (kdo pri zdravi pameti pa bi še nosil spodnjice na zunanji strani in si nadeval masko s špičastimi ušesi?).

Pri iskanju resnice kmalu naletimo na starega znanca Jokerja, ki naj bi umiral zaradi smrtonosne okužbe. Psihotični šaljivec, ki ga je tudi tokrat mojstrsko upodobil Mark Hamill, se proti naši volji odloči svojo okuženo kri deliti z našim junakom in na nas je, da se po arkhamovskem mestu podamo na iskanje zdravila. Na poti nas spremlja vzdušje stripovske zgodbe , v kateri izprašimo zadnjice številnim hudobcem, kot so Penguin, Mr. Freeze, Solomon Grundy, Mad Hatter in Ra's al Ghul, s katerim se srečamo v eni bolj zapomnljivih sekvenc.

Grand Theft Arkham Najbolj sijoča zvezda igre je nedvomno podrobno ustvarjeno okolje, ki nas obdaja. Snovalci so šli tokrat v še bolj peskovniško zasnovo, kar pomeni, da nam je za raziskovanje že od začetka na voljo skoraj celotna mapa. Po njej se s pomočjo batclawja premikamo hitro in enostavno, saj je "Netopirmož" pravi nindža. Po obširnosti sicer ne pričakujte GTA-ja, kar mu zmanjka na tem področju, pa nadoknadi s številnimi podrobnostmi.

Mednje šteje predvsem skoraj neskončno število postranskih opravkov, kjer za izkušenjske točke izvajamo različne akrobacije, preiskujemo neznane umore in rešujemo talce iz rok serijskega morilca Zsasza. Materiala več kot zadosti.

Vas je tudi v glavi toliko kot v hlačah? Glede na to, da si vaš netopir lasti naziv najboljšega detektiva na svetu, pa se spodobi, da mu pot vsake toliko prekriža tudi kakšen miselni izziv. Nepogrešljiv del igre so tako zagonetke, za katere je znova poskrbel Ugankar. Te so preproste v slogu pobiranja naokoli raztresenih vprašajev in tudi zahtevnejše v slogu reševanja besednih iger. Preden se jih lotite, je pametno, da posedujete vsaj večino "gedžetov", saj jih kar nekaj brez pomagal ni rešljivih.

Batsy je tudi mojster vseh mogočih borilnih veščin, saj nasprotnikom lomi kosti kot za stavo. Na začetku je boj relativno enostaven in dokaj rutinski, pozneje, ko psovragi poprimejo za brzostrelke in snajperke, pa uporaba zgolj dveh gumbov ni več dovolj. Tu je treba kombinirati različne pristope, od tiholazenja in rentgenskega vida do uporabe arzenala težko prisluženih orodij.

Navdušenje na vsakem koraku Skupno vzeto je igra naravnost odlična. Vsak, ki si bo vzel malce več časa zanjo, bo ugotovil, da ne gre za nič drugega kot "geekovski" slavospev celotni franšizi "Temnega viteza", saj je igra tako naphana z detajli, da polzijo ven na vsakem koraku.

Seveda smo kakšno stvar tudi pogrešali. V primerjavi z Arkham Asylumom je tu manj šokantnih trenutkov, kot je bil potegavščina Scarecrowa, ki vas je skušal naplahtati, da se vam je resetirala konzola. Prav tako ne pričakujte pretiranega tehničnega napredka glede na predhodnik. Avtorji so očitno privrženci reka "ne popravljaj, kar ni pokvarjeno" in, roko na srce, zakaj bi drezali v odlično osnovo, če bi s tem lahko porušili dobre temelje?

Odsotnost česarkoli igri s tako ogromno količino kakovostne vsebine ni pravično očitati. Že za glavno kampanjo boste ob dokajšnji zvedavosti porabili kakšnih 20 ur, če pa prištejemo še dodatne misije v obliki izzivov in modus "new game plus", ki se odklene po prvem preigranju in naredi igro težjo, pa se ta številka lahko še potroji. Če se imate radi in bi se ob prihajajočih praznikih radi obdarili z nečim posebnim, naj bo novi Batman na vrhu vašega seznama.

Igrala: PC, PlayStation 3, Xbox 360

Zvrst: akcijska pustolovščina Razvijalec: Rocksteady Studios Založnik: Warner Bros. Interactive Entertainment

Končna ocena: 90

Lestvica ocen 1-10 - Se ne dotaknem, tudi če mi igro iz same ljubezni podari punca/žena/mama. 11-20- Vzamem, če mi igro kdo podari, in plošček uporabim kot podstavek za pivo. 21-30 - Igram, ker sem mazohist. 31-40 - Bi igral, če bi mi tatovi odnesli vse drugo. 41-50 - Igre bi se lotil samo v službenem času. 51-60 - Igra ima nekaj dobrih elementov, ki pa ne odtehtajo slabih strani. 61-70 - Kot privrženec dotične zvrsti bom v igri užival. 71-80 - Zelo solidna igra, do odličnosti ji ne manjka veliko. 81-90 - Odlična igra z elementi klasike. 91-100 - Kupim kar dva izvoda; enega za igranje, drugega za občudovanje v vitrini.

Ne spreglejte