Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 12. 2023,
8.42

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

varnost splet

Torek, 5. 12. 2023, 8.42

4 mesece, 2 tedna

Ali ste vedeli, da Varen splet varuje vaše naprave tako doma kot na poti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
internet, troli, komentarji, heker | Varen splet varuje vaše naprave pred škodljivimi spletnimi stranmi tako doma kot na poti. | Foto Shutterstock

Varen splet varuje vaše naprave pred škodljivimi spletnimi stranmi tako doma kot na poti.

Foto: Shutterstock

Vas skrbi, da vam bodo ukradli osebne podatke? Želite poskrbeti, da bodo vaši otroci lahko varno uporabljali splet, a brez pretiravanja? Vse to lahko uredite z vklopom storitve Varen splet in poskrbite za varnost naprav doma, v vašem domačem omrežju, in/ali mobilnih naprav v omrežju Telekoma Slovenije.

Kako veste, da je spletna stran nevarna?

S tem se podrobno ukvarjajo naši strokovnjaki za varnost, storitev Varen splet pa uporablja različne vire za zbiranje informacij o varnosti spletnih strani. Varen splet vas tako ščiti pred nevarnimi spletnimi stranmi, ki so okužene z virusi, prepozna ponarejene spletne trgovine in lažne spletne banke, preprečuje, da bi ugrabili vaše naprave in omogoča varno ter odgovorno rabo interneta otrokom in starejšim.

Ali so z Varnim spletom avtomatsko zaščitene vse moje naprave?

Ko vklopite Varen splet za zaščito vseh naprav, so zaščiteni računalniki, mobiteli, tablice, pametni televizorji in pametne naprave, s katerimi dostopate do spleta prek domačega omrežja. Zaščita je namreč vezana na vaš modem. Ko niste povezani v domače omrežje, naprave niso zaščitene, razen če zaščitite vsako posebej.

Spanje, spanec, nespečnost
Novice Izsledki raziskave razkrili spalne navade

OK, kako pa zaščitim vsako posebej?

Če izberete zaščito mobilne naprave, potem je ta zaščitena tudi, kadar ni v domačem omrežju. Vaš mobitel je torej zaščiten tudi, ko niste doma, a do spleta dostopate prek omrežja Telekoma Slovenije. Tudi med gostovanjem v tujini.

Kaj pa če grem v kavarno in se povežem prek njihovega WiFija?

V tem primeru vas storitev Varen splet ne ščiti. Zaščiteni ste, če se v kavarni povežete v splet preko omrežja Telekoma Slovenije in imate aktivirano zaščito mobilne naprave.

OK, kako pa Varen splet omogoča, da bo moj računalnik varen pred škodljivimi spletnimi stranmi tudi kadar nisem doma?

Če ste izbrali zaščito mobilne naprave, je vaš mobitel zaščiten tudi, ko niste doma in dostopate do spleta prek omrežja Telekoma Slovenije. Če se z računalnikom na splet povezujete prek mobitela, za katerega je aktivna storitev Varen splet, je mobitel vaša dostopovna točka in je tako zaščiten tudi računalnik. Če torej izberete obe zaščiti in se, ko niste doma, na splet povezujete le prek svojega mobitela, ste varni tako v udobju kavča, kot tudi na poti.

UNPK_Watch6_dl4-1024x725_1200x800
Novice V boj proti stresu s pametno uro serije Samsung Galaxy Watch6

Varen splet naj bi me ščitil pred ribarjenjem. Kaj pa je to ribarjenje?

V angleščini temu rečejo phishing, če ste morda slišali ta izraz. Gre pa za poskus pridobivanja vaših osebnih podatkov prek lažnih e-poštnih sporočil ali spletnih strani. Če s tem pridejo do vaše kreditne kartice, ste lahko hitro v težavah. Varen splet vas ščiti pred ribarjenjem.

Ali me Varen splet ščiti tudi pred virusi?

Varen splet ščiti pred nevarnimi spletnimi stranmi, ki so okužene z virusi, prav tako vas varuje pred že omenjenim ribarjenjem, škodljivo programsko opremo, stranmi za smetenje, nevarnimi stranmi, omrežji robotskih računalnikov in prisiljenim rudarjenjem kripto valut. Skratka, Varen splet preprečuje, da bi virus prenesli na svojo napravo s spleta. Seveda pa priporočamo tudi namestitev protivirusnega programa.

Ok, razumem. Ni mi pa jasno, kakšno povezavo imam s kriptovalutami, če se s tem ne ukvarjam?

Varen splet vas ščiti pred prisiljenim rudarjenjem kripto valut, pri čemer se vi sploh ne rabite ukvarjati z njimi. Lahko pa opazite, da je vaš računalnik nenadoma zelo počasen. In morda ste v težavah. Pri tem namreč gre za prisiljeno rudarjenje kriptovalute (npr. bitcoinov) v ozadju delovanja na vašem računalniku. Kriminalci skušajo to storiti z vašo strojno opremo in brez vaše vednosti, računalnik pa postane počasen in porablja več elektrike. Storitev Varen splet tovrstno rudarjenje preprečuje.

Skrbi me tudi, da bom nasedel ugodni akciji lažne spletne trgovine. Kako vem, da veliki popusti niso nateg? Ali mi lahko pomagate?

Seveda, naša storitev Varen splet prepozna tudi škodljive strani, med drugim spletne trgovine in lažne internetne banke. A te strani nastajajo hitro in se hitro spreminjajo ter prilagajajo, tako bodite pri obisku neznanih spletnih trgovin pozorni tudi sami; veliko jih v naslov spletne strani doda »slovenija«, a v resnici ne gre za lokalno trgovino velike blagovne znamke. Veliko lažnih spletnih trgovin je recimo na področju prodaje obutev. Sumljive so tudi izredno nizke cene. Če se ponudba zdi predobra, da bi bila resnična, verjetno res ni. Preverite, kaj o trgovini menijo drugi, in ali je kje omenjena. Prav tako na strani poiščite podatke o podjetju, če jih ni, bodite izredno previdni. Preverite lahko tudi domeno in sicer na http://whois.domaintools.com/. Če naj bi šlo za znano blagovno znamko, domena pa je bila kupljena pred enim tednom, je zadeva seveda sumljiva.

Skrbi me tudi, da bi otroci preveč časa preživeli na spletu ali pomotoma naleteli na neprimerne vsebine. Ali si lahko z Varnim spletom pomagam tudi pri tem?

Seveda, če je storitev Varen splet vklopljena na otrokovih napravah oziroma so otrokove naprave povezane v domače omrežje, lahko nastavite blokiranje določenih vsebin ali časovne omejitve uporabe interneta oz. posameznih sklopov vsebin. Če imate v širši družini tudi starejše uporabnike mobilnih naprav predlagamo, da zaščitite tudi njih, tako jim lahko na primer blokirate vsebine z oglasi ali nasilne vsebine.

FOTO_01_1200x800
Avtomoto Kako teče čas Komotar minuti?

Ok, sliši se zanimivo. Kaj pa moram namestiti na računalnik, če želim to storitev?

Čisto nič. Na računalnik ali druge naprave vam ni treba namestiti prav nič. Samo aktivirajte storitev Varen splet in so vse pametne naprave, ki so povezane v domač WiFi, zavarovane.

Koliko pa stane Varen splet?

Za vse nove naročnike, ki si storitev vklopijo prvič, je na voljo brezplačno preizkusno obdobje, ki traja dve obračunski obdobji. Storitev zaščita mobilne naprave stane 0,99 EUR na mesec, storitev zaščita celotnega domačega omrežja pa 1,49 EUR na mesec.

Ne spreglejte