Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 3. 2015,
14.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 20. 3. 2015, 14.29

6 let, 7 mesecev

Zaradi smrti slovenskih potapljačev obsodili inštruktorja potapljanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tržaško tožilstvo je inštruktorjema zaradi smrti Žige Dobrajca in Sama Alajbegovića očitalo uboj iz malomarnosti. Sodnik ju je obsodil na osem mesecev zapora z odlogom prestajanja zaporne kazni.

Sodišče v Trstu je po potapljaški nesreči leta 2010, v kateri sta umrla dva slovenska potapljača, po obsodbi tržaškega proizvajalca potapljaške opreme in karabinjerja v letu 2012, sedaj obsodilo še potapljaška inštruktorja Fabia Bozzata in Roberta Bendottija iz Bergama, Primorskih novicah poroča Sijan Pretnar.

Tragedija v naravnem rezervatu Miramare se je zgodila konec julija 2010, ko sta se slovenska potapljača udeležila predstavitve potapljaške opreme in usposabljanja, ki ju je z upravljavcem rezervata WWF organiziralo podjetje N.U.E.T. iz Bergama, oziroma 54-letni Bozzato in 36-letni Bendotti.Potapljaško opremo je zagotovilo tržaško podjetje HBT pod vodstvom Nicole Donda, ki je bil leta 2012 obsojen uboja iz malomarnosti, skupaj s karabinjerjem Marcom Panico.

Vzrok smrti zadušitev zaradi utopitve Zadnji potop, 25. julija 2010, je bil za oba slovenska potapljača usoden. Prvi je imel težave Dobrajc, ki so ga potegnili na čoln in na obali oživljali, a neuspešno in tri dni zatem je v tržaški bolnišnici umrl. Alajbegovića pa so mrtvega našli šele štiri ure po tistem, ko so začeli reševati Dobrajca. Obdukcija je pokazala, da je bila pri obeh vzrok smrti zadušitev zaradi utopitve.

Panica in Donda je tržaško sodišče maja 2012 obsodilo na enoletni pogojni zaporni kazni, pri čemer je prizivno sodišče Donda pred kratkim oprostilo, kazen za Panica pa potrdilo. Bozzato je že napovedal pritožbo zoper sredino obsodbo, a je obenem dejal, da nad sodbo ni presenečen. Po njegovem mnenju nizka kazen kaže, da z Bendottijem za nesrečo nista odgovorna, še navajajo Primorske novice.

Ne spreglejte