Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 12. 2014,
12.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Domen Zavrl

Četrtek, 18. 12. 2014, 12.22

8 let

Za milijonsko davčno prevaro po priznanju vikend zapor (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sodišče je v celoti sledilo sporazumom, ki so ga s tožilstvom podpisali nekdanji čudežni deček stranke SDS Domen Zavrl, Daim Mamut in Miran Strah.

Obtožnica je Domnu Zavrlu, nekdanjemu čudežnemu dečku stranke SDS, očitala tri kazniva dejanja goljufije, štiri ponareditve poslovnih listin, pranje denarja in zlorabo položaja. Sodišče mu je naložilo enotno kazen tri leta zapora, ki ga bo prestajal ob vikendih, in nekaj manj kot sto tisoč evrov denarne kazni.

Še preden je podpisal sporazum, je Dursu povrnil okoli 200 tisoč evrov in 50 tisočakov nakazal v dobrodelne namene otroški kirurgiji, Belemu obroču in Hospicu.

Kot je pojasnila sodnica Katarina Turk Lukan, je imel pri kaznivih dejanjih vodilno vlogo. Kot olajševalno okoliščino je sodišče štelo njegovo priznanje in nekaznovanost, kot oteževalno pa "količino kriminalne dejavnosti, količino protipravne premoženjske koristi".

Daim Mamut je na zatožno klop sedel zaradi pomoči pri goljufiji, goljufije in pet kaznivih dejanj ponareditve listin. Glede na sporazum o priznanju krivde so mu prisodili dve leti in pol vikend zapora ter 30 tisoč evrov denarne kazni. Mamut je bil že trikrat pravnomočno obsojen na pogojno kazen, "ki pa očitno ni primerna", kot je oteževalno okoliščino komentirala sodnica.

Miranu Strahu, nekdanjemu članu strateškega sveta stranke SDS, je obtožnica očitala pomoč pri goljufiji, goljufijo in ponareditev listine, sodišče pa mu je odmerilo devet mesecev hišnega zapora in 30 tisoč evrov denarne kazni. Kot olajševalno okoliščino je sodišče štelo, da je imel pri kaznivih dejanjih najmanjšo vlogo, kot oteževalno pa dejstvo, da je bil zaradi nasilja v družini in ker je skušal podkupiti nekdanjega davčnega inšpektorja Đorđa Perića že obsojen, za kar enoletno zaporno kazen prestaja v ljubljanskem zaporu na Povšetovi.

Oškodovani Durs do svojega milijona prek pravde Specializirano državno tožilstvo je umaknilo obtožnici zoper pravni osebi v stečaju, in sicer Partner Fin in Srce Komenskega, sodišče pa je oškodovanca, torej Durs, napotilo na pravdo. Zavrl naj bi si namreč s kaznivimi dejanji pridobil 978 tisoč evrov protipravno pridobljene koristi, Mamut nekaj nad 80 tisoč evrov, Strah pa nekaj nad 200 tisoč evrov.

Obtoženci naj bi neupravičeno uveljavljali odbitek vstopnega davka na dodano vrednost iz naslova nakupa naložbenih nepremičnin, poslovnih prostorov in tudi igralnih avtomatov, s čimer naj bi bila država oškodovana za več kot milijon evrov.

Prek šestih podjetij so izdajali fiktivne račune za posle, ki naj ne bi bili opravljeni. Plačevali naj bi jih z delnicami brez tržne vrednosti tujega podjetja, na podlagi česar naj bi nato od Dursa zahtevali vračilo presežka vstopnega DDV. Sodba še ni pravnomočna.

Ne spreglejte