Torek,
8. 1. 2008,
13.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 8. 1. 2008, 13.58

8 let

Sojenje zoper Ruparja končano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na kranjskem okrožnem sodišču se je končalo sojenje zoper bivšega tržiškega župana Pavla Ruparja zaradi obrekovanja. Izrek sodbe bo v četrtek.

Občinski svetniki LDS iz preteklega mandata Ruparju očitajo kazniva dejanja obrekovanja. Po dveh prestavitvah zaradi Ruparjeve odsotnosti se je bivši župan in državnozborski poslanec današnje obravnave vendarle udeležil. Na njej so prebrali obtožbi, ki je bila zaradi sodbe višjega sodišča nekoliko spremenjena, in zagovor obtoženega ter opravili zaključne govore, izrek sodbe pa bo v četrtek. Na današnjem sojenju novih dokazov ni bilo, zato je glavna obravnava potekala hitro, s prebiranjem izpovedb, ki so bile podane na prejšnjem sojenju. Tako zasebni tožniki na čelu s sedanjim tržiškim županom Borutom Sajovicem kot obtoženi Rupar namreč vztrajajo pri svojih trditvah iz prvotnega sojenja. Ta se je aprila 2006 po številnih zapletih končal z oprostitvijo Ruparja vseh obtožb. Elementi obrekovanja naj namreč v spornem članku z naslovom "Dragi uživalci Tržičana!" v občinskem glasilu Tržičan oktobra 2003, v katerem je Rupar navedel, da je za župana in občinsko upravo konec lepega takrat, ko se svetniki LDS vrnejo z razkošnih in bogatih počitnic ter začnejo z rovarjenjem in povzročanjem škode v občini, ne bi bili dokazani.

Sodišče znova pozvalo k poravnavi

Danes je Rupar prišel na obravnavo, kjer je njega in njegove svetniške kolege iz nasprotne politične opcije predsednica sodnega senata Andreja Ravnikar znova pozvala k poravnavi. Vendar je pooblaščenec zasebnih tožilcev Zorko Benedičič to možnost zavrnil, saj Rupar vse do danes ni preklical svojih spornih izjav, temveč je celo nadaljeval z žalitvami, ki naj bi škodile ugledu in dobremu imenu svetnikov LDS.

Zasebni tožilci zato vztrajajo pri obtožbi, nekoliko pa so spremenili le njeno vsebino. In sicer tako, da so v njej ohranili elemente obrekovanja, ki jih je določilo višje sodišče, ostale trditve pa so iz obtožnice izključili. Sodišču so predlagali, da Ruparju zaradi osmih kaznivih dejanj obrekovanja izreče po štiri mesece zapora za vsakega izmed njih ter mu naloži izplačilo odškodnin zaradi duševnega trpljenja, ki jih zahtevajo nekateri izmed prizadetih svetnikov.