Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 8. 2015,
15.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kazen zapor policija Marjan Fank

Ponedeljek, 3. 8. 2015, 15.22

8 let

Smrt 18-letne Slovenke kar šest let ni bila sumljiva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Srbska policija je po 15 letih rešila trojni umor, ki se je zgodil maja 2000 v Beogradu. Kateri je najstarejši rešen primer umora pri nas?

Srbski policisti so po 15 letih rešili trojni umor, maja 2000 so v Novem Beogradu pod streli umrli Nenad Bukinac, Pinalopi Papanaku in Slađana Jevtić.

Trojico je prerešetal nekdanji pripadnik srbske specialne enote 38-letni Boris Stevanović, prejšnji ponedeljek so ga prijeli, ko se je vračal z dopusta v Grčiji. Umore je hladnokrvno priznal.

In kako je z reševanjem umorov pri nas? Na spletni strani policije je pod rubriko pogrešani trenutno vpisanih 72 oseb. Najstarejša objava sega v leto 1982, ko so svojci prijavili, da pogrešajo Džovano Rodić z Jesenic, rojeno leta 1962.

Slovenska policija sicer vsako leto obravnava od 250 do 300 pogrešanih oseb, med njimi je okoli 50 mladoletnikov, a večino odkrijejo v kratkem času. Od leta 2007 sicer deluje delovna skupina uprave kriminalistične policije, ki jo sestavljajo strokovnjaki s področja krvnih deliktov, ogledne dejavnosti in analitike, njena glavna naloga pa je preiskovanje najhujših oblik umorov in primerov pogrešanih oseb s sumom, da so postale žrtve kaznivega dejanja.

Od takrat so po besedah direktorja policije Marjana Fanka preiskali vse umore in uboje.

Letos 23 umorov ali ubojev Med letoma 2010 in 2014 se je v Sloveniji zgodilo 68 dokončanih ubojev ali umorov in 140 poskusov uboja ali umora. "Letos se je v Sloveniji do zdaj zgodilo 23 umorov ali ubojev in 12 poskusov," še dodajajo na policiji.

Kot nam je v intervju pred časom pojasnil zdaj upokojeni starosta na področju krvnih deliktov Darko Delakorda, od osamosvojitve storilcev niso odkrili v približno 30 primerih. A prej ali slej se lahko ujamejo v lastno past, kot se je to zgodilo v Srbiji.

39 neraziskanih sumljivih smrti "Aktivne podatke zajemamo približno od leta 1990, od takrat je na seznamu trenutno 39 nerešenih umorov in ubojev. Na tem seznamu so tudi umori, ki so se zgodili slovenskim državljanom v tujini, za preiskavo pa so krajevno pristojni tuji varnostni organi," pojasnjujejo na policiji.

Na Dobu trenutno 15 "tridesetletnikov" V našem največjem zaporu na Dobu sicer najvišjo kazen, 30 leta zapora za umor, trenutno prestaja 15 obsojencev.

Kateri so najstarejši rešeni primeri umorov pri nas?

Ne spreglejte