Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 10. 2018,
13.40

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,97

9

Natisni članek

surfanje morje Trst pogrešan

Sreda, 31. 10. 2018, 13.40

5 let, 6 mesecev

Pogrešani slovenski deskar: Mislil sem, da je življenje zaključeno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,97

9

Slovenski deskar, ki se je v ponedeljek s hrvaškim kolegom kljub močnemu jugu in visokim valovom odpravil na deskanje nedaleč od svetilnika v Savudriji in je v torek po 25 urah v morju priplaval na italijansko obalo pri Sesljanu, je prispel domov.

47-letni učitelj športne vzgoje iz Ljubljane Goran Jablanov je svojo 40 kilometrov dolgo vodno preizkušnjo, ki so jo spremljali močan jugo, močni tokovi in visoki valovi, po telefonu opisal za POP TV.

"Mislil sem, da je življenje zaključeno"

Kot je dejal, se je v 25 urah, kolikor jih je preživel v vodi, večkrat poslovil. "Mislil sem, da je življenje zaključeno," je poudaril Jablanov. Po njegovih besedah je šlo vse narobe od trenutka, ko mu je močan veter zlomil jambor jadra. Na pomoč sta mu priskočila hrvaška deskarja, s pomočjo katerih je v vodi uspel razstaviti svoj kajt, a so bili tokovi premočni, da bi ga lahko zvlekla na obalo.

Kot je pojasnil, se je odločal, kako priti do obale. Pomislil je, da bi zapustil desko in poskušal plavati do kopnega, a se je ravno tedaj veter okrepil in ga potisnil še dlje na odprto morje. Poskušal je ohranjati mirno glavo in telo.

"Karkoli sem delal proti vetru, je bilo nemogoče. Vedel sem, da je treba počakati in ostati živ do obale. V intervalih sem veslal z rokami, nogami, imel sem tudi interval za počitek," je dejal Jablanov.

Novice Pogrešani slovenski deskar v bolnišnični oskrbi v Trstu #video

Iz lokala, kamor se je zatekel, so ga takoj odpeljali v bolnišnico

Ko mu je uspelo doseči kopno pri Sesljanu, se je izčrpan, dehidriran in podhlajen zatekel v bližnji lokal ter najprej prosil za sol in vodo. Tam so ga nemudoma odpeljali v tržaško bolnišnico, od koder so ga že po eni uri odpustili. Danes se je tja vrnil, da se je reševalcem zahvalil za pomoč, je še poročal POP TV.

Jablanov se je v ponedeljek skupaj s hrvaškim kolegom kljub rdečemu opozorilu in slabim vremenskim razmeram odločil za deskanje nedaleč od svetilnika pri Savudriji. Eden je bil z jadralno desko, drugi pa s kajtom. Nazadnje so deskarja videli pred pristaniščem v Umagu. Veter je moškima uničil jadra, zato sta padla v morje. Njuno nezgodo so opazili ljudje na obali.

Hrvaški državljan se je rešil v ponedeljek, Slovenec pa je na obalo priplaval v torek zvečer. Predtem so ga neuspešno iskali na hrvaški, slovenski in italijanski strani morja.

ophelia, orkan, irska, valovi, morje
Novice V Savudriji izginila dva deskarja, eden naj bi bil Slovenec
Ne spreglejte