Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
9.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Pakistan

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 9.55

8 let

Pakistanski najstnici ubili, ker sta plesali po dežju?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sestri in njuno mater so ubili kmalu po tem, ko se je na spletu pojavil videoposnetek, na katerem se najstnici smehljata in plešeta po dežju.

Dekleti sta bili stari komaj 15 in 16 let, ko so ju ustrelili, s svojim dejanjem pa je njun polbrat ohranil družinski ugled. Khutore naj bi napad na svoji polsestri Nur Basro in Nur Šezo izvršil potem, ko so lokalni prebivalci videli videoposnetek, ki sta ga posneli pakistanski najstnici, na katerem plešeta med dežjem pred svojo hišo v mestu Čilas na severu države. Po poročanju lokalnih medijev, ki jih povzema britanski Telegraph, naj bi bili najstnici hčerki nekdanjega policista.

Kriv polbrat ali spor zaradi zemlje? Začetna policijska preiskava je pokazala, da je šlo za umor iz časti, ki naj bi ga izvršil njun polbrat Kutore, ta naj bi bil zdaj po podatkih pakistanske policije na begu. Pobegnil naj bi kmalu po tem, ko so z njim v stik stopili preiskovalci umorov. Videoposnetek, za katerega nekateri verjamejo, da je bil posnet pred približno šestimi meseci, je na spletu zaokrožil potem, ko ga je eden izmed sorodnikov posredoval nekaterim svojim prijateljem, piše Independent.

Pri tem pakistanska policija opozarja, da preiskava še ni končana, zato še ni mogoče skleniti, da je šlo za umor iz časti. Po poročanju Telegrapha policisti proučujejo, ali je za umor treh žensk kriv spor zaradi zemlje.

Umori iz časti pogosti Še vedno pa umori iz časti ostajajo v osredju podeželskih in konservativnih predelov Pakistana. Glede na podatke pakistanske komisije za človekove pravice je bilo leta 2011 najmanj 943 žensk in deklet umorjenih v imenu časti. Vsako leto tako v Pakistanu naštejejo približno tisoč takšnih umorov, je po poročanju Independenta sporočila organizacija za pravice žensk Aurat Foundation.

Ne spreglejte