Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 10. 2018,
15.01

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

skala neurje smrt nesreča nesreča

Sreda, 31. 10. 2018, 15.01

5 let, 5 mesecev

Nesreča v Breznu: za padec skale krivo obilno deževje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Nesreča v Breznu | Padec skale je bil najverjetneje posledica obilnega deževja, pravijo pristojni. | Foto STA

Padec skale je bil najverjetneje posledica obilnega deževja, pravijo pristojni.

Foto: STA

V kraju Brezno v občini Podvelka je v torek popoldne na avtomobil padla skala. Voznik in sopotnica sta na kraju umrla. Skala se je najverjetneje odtrgala zaradi ujme oziroma obilnega deževja, so ugotovili na direkciji za infrastrukturo. Pozno popoldne je po cesti, ki so jo zaščitili tudi z betonskimi varnostnimi ograjami, stekel izmenični promet.

V torek popoldne sta se 80-letni voznik in 76-letna sopotnica po regionalni cesti po Dravski dolini peljala iz smeri Maribora proti Radljam ob Dravi. V naselju Brezno je na vozilo padla večja skala in se pri tem razbila. Vozilo je odbilo na levo v drsno ograjo. Voznik in sopotnica, ki sta ostala ukleščena v vozilu, sta na kraju umrla. Po dogodku je v skalo trčil tudi 23-letni voznik, so sporočili s Policijske uprave Celje. 

Policija slika
Novice Na vozilo padla večja skala, umrli dve osebi

Padec skale najverjetneje posledica obilnega deževja

Na odseku, kjer se je zgodila nesreča, do zdaj ni bilo znakov, ki bi kazali na krušenje brežine, kot je posamezno kamenje na vozišču. Tudi pri pregledu brežin ni bilo znakov, da skalovje oziroma brežina postaja nestabilna. Na Direkciji RS za infrastrukturo zato menijo, da je padec skale najverjetneje posledica ujme oziroma obilnega deževja.

Glavna cesta po Dravski dolini je na omenjenem odseku ostala zaprta za ves promet do poznega popoldneva, nato pa so zaradi nevarnosti padanja kamenja po posvetu s strokovnjaki tam vzpostavili izmenični enosmerni promet, kar je že čez dan napovedala namestnica direktorja Direkcije RS za infrastrukturo Ljiljana Herga.

surferja
Novice Pogrešani slovenski deskar: Mislil sem, da je življenje zaključeno #video

Promet na omenjenem odseku bo predvidoma stekel pozno popoldne

Varnost bodo zagotovili z zaščitnimi betonskimi ograjami, so zapisali na direkciji. Na brežini ob drugi polovici vozišča bodo izkopali lovilni jarek, v katerega se bo ujelo padajoče kamenje. Med drevesa bodo namestili tudi podajno-lovilne mreže. Predvidevajo, da bo promet stekel v poznih popoldanskih urah. To je sicer odvisno predvsem od dostave zaščitnih betonskih ograj, so sporočili.

"Erozija tal, ki posledično privede do krušitve skal, je večdesetleten in tudi večstoleten proces. V primeru ujm, kot smo ji bili priče, ni nenavadno, da se sproži kamenje na cesto," je poudarila Hergova. "Temu smo bili priče na vseh koncih Slovenije, kjer je divjalo neurje. Žal tukaj s tako tragičnim izidom," je še dodala.

Ne spreglejte