Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 9. 2009,
13.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 24. 9. 2009, 13.10

8 let

Na sojenju zakoncema Vodušek le še izrek sodbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na mariborskem okrožnem sodišču se je končalo sojenje zoper Janeza in Darinko Vodušek, ki ju tožilka Saška Žontar krivi za smrt njune še ne dveinpolletne hčerke Martine.

Predsednica senata Andreja Lukeš se je odločila, da po 21 izpeljanih obravnavah zadevo zaključi, sodba pa bo razglašena v ponedeljek. Obtoženka s hčerko ni ravnala kot bi morala Zakonca Vodušek obtožnica bremeni povzročitve smrti iz malomarnosti, Darinko Vodušek pa tudi povzročitve hude telesne poškodbe. Tožilka Saška Žontar je poudarila, da so številna izvedenska mnenja dokazala, da obtoženka s hčerko, ki je sicer imela zdravstvene težave vse od zapletov pri rojstvu, ni ravnala kot bi morala in da je bila tudi po besedah prič večkrat zanemarjena. Mala Martina umrla zaradi odpovedi srca Kot je dejala, so dokazi pokazali, da je mala Martina umrla zaradi odpovedi srca, kar naj bi bila posledica slabega zdravja, pa tudi številnih telesnih poškodb in podhranjenosti. Sicer pa je zanemarjanje očitala tudi Janezu Vodušku, ki ni poskrbel za hčer s tem, da bi zaustavil ravnanje svoje žene in poskrbel za zdravniško pomoč otroku. Tožilka predlagala najvišjo možno kazen Žontarjeva je zato za Darinko Vodušek predlagala pet let zapora zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti ter pet let zapora za povzročitev hude telesne poškodbe, združeno v devet let in pol zapora, zoper Janeza Voduška pa štiri leta zapora zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti. Ob tem je pojasnila, da se je zaradi posebno hude oblike kaznivih dejanj odločila predlagati najvišjo možno kazen, pri čemer pri obtoženki zavrača upoštevanje kakršnihkoli olajševalnih okoliščin, medtem ko je pri obtožencu upoštevala vsaj slabo zdravstveno stanje.

Obramba predlagala oprostilni sodbi Obramba je za oba obtožena predlagala oprostilni sodbi, saj naj tožilstvo ne bi imelo nikakršnih dokazov za očitana dejanja. Po besedah zagovornika prvoobtožene Božidarja Pajenka Darinka Vodušek tudi ni imela nobenega motiva za očitano dejanje, saj je mati petih otrok, tudi po besedah njenega nekdanjega moža pa naj bi s svojimi štirimi otroci iz prejšnjega zakona ravnala dobro.

Tudi odvetnik Janeza Voduška Petar Grdinić se je pridružil mnenju svojega kolega in sodišču priznal, da je storilo vse za pridobitev čim boljših izvedenskih mnenj. Njegov varovanec naj bi z otroci ravnal zgledno, zanj pa je glavno vprašanje, kako je lahko sploh obtožen, da bi moral pri Martini opaziti poškodbe, ki jih je večkrat spregledalo zdravstvo. Okrcal je tudi tožilstvo, ki je po njegovem mnenju za obtoženca zahtevalo previsoko kazen, glede na hude zdravstvene težave, ki bi zanj lahko bile usodne.

Darinka Vodušek znova zanikala vse obtožbe Medtem ko obtoženi Vodušek zaradi slabega počutja ni izkoristil pravice do sklepne besede, pa je znova vse obtožbe zanikala Darinka Vodušek. Kot je dejala, gre za zaroto, ki se je začela z njeno preselitvijo na dom svojega sedanjega moža, obtožbe pa so po njenem zelo krute, glede na to, da je do tedaj skrbela že za štiri otroke. Sodišče je prosila za oprostilno sodbo, v nasprotnem primeru pa že napovedala, da bo s pritožbami skušala dokazati svojo nedolžnost.

Spomnimo: Sojenje zakoncema Vodušek zaradi smrti njune takrat še ne dveinpolletne hčerke Martine traja že več kot tri leta. Obtožnica je bila prvič prebrana konec aprila 2006, Darinki Vodušek pa je očitala, da je v času od 1. januarja 2003 do dekličine smrti 5. maja 2003 z večkratnimi udarci povzročila številne zlome, od stegnenice, reber do nadlahti, izbite zobe in številne udarnine po telesu. Otroku naj nato ne bi bila priskrbela ustrezne zdravniške pomoči, zaradi poškodb pa je nastalo gnojno vnetje, kar je skupaj z malokrvnostjo in splošno oslabelostjo deklice povzročilo njeno smrt. Njenemu 45-letnemu možu Janezu Vodušku tožilstvo očita, da je tako ravnanje žene dopuščal in je torej sokriv za dekličino smrt.

Ne spreglejte