Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
6. 6. 2016,
7.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

bitcoin kmetijstvo osumljenec preiskava Policija

Ponedeljek, 6. 6. 2016, 7.30

6 let, 7 mesecev

V več letih od kmeta izmolzli poldrugi milijon evrov

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Krave | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Kmet in nekdanji podjetnik z Gorenjske Aleš Štern je moral dvema ovadenima izsiljevalcema v več letih plačati milijon in pol evrov. Gorenjski policisti so s petkovo akcijo temu naredili konec.

Policijska uprava Kranj je predstavila rezultate večmesečne kriminalistične preiskave, v okviru katere so gorenjski kriminalisti zaradi milijonskega izsiljevanja pretekli teden kazensko ovadili šest oseb, starih od 34 do 43 let, z Gorenjske. Štirje moški in ženska so osumljeni izsiljevanja ali sodelovanja pri izsiljevanju, eden, gre za odvetnika, pa je v dejanjih osumljencev sodeloval s ponarejanjem listin.

V petek so gorenjski kriminalisti opravili štiri hišne preiskave, dva od šesterice osumljenih so ob ovadbi privedli tudi k preiskovalni sodnici kranjskega okrožnega sodišča, za enega pa so odredili pripor. Dva izmed osumljenih so v preteklosti že obravnavali za tovrstna kazniva dejanja.

Oškodovanec se je po besedah policistov nanje obrnil šele pred nekaj meseci. Predmet preiskave so podali državnemu tožilstvu v Kranju.

Gre za večletno izsiljevanje kmeta in nekdanjega podjetnika Aleša Šterna iz Srednje vasi pri Šenčurju, pa v Dnevniku razkriva Miran Šubic.

Policija je po pisanju Dnevnika v hišnih preiskavah pridržala osumljena Uroša Kepica in Metija Plavo. Po sobotnem zaslišanju pri preiskovalni sodnici so Kepica izpustili, za Plavo pa so odredili pripor. Zagrožena kazen za tovrstna kazniva dejanja znaša do osem let zapora.

Začelo se je pred petimi leti

Začetki kaznivega dejanja segajo pet let nazaj, ko sta dva osumljena zahtevala poplačilo za izmišljeno storitev. Oškodovanec je po psihičnem in fizičnem izsiljevanju podlegel tovrstnim pritiskom in dolg odplačal.

Ker se je izsiljevanje nadaljevalo, je oškodovanec pri enem izmed osumljencev najel posojilo v višini sto tisoč evrov. Čeprav je redno odplačeval obveznosti in dolg poplačal, sta osumljenca oderuško dvigala obresti, obresti pa so narasle do takšne višine, da namišljenega dolga ni zmogel poplačati v celoti. Osumljenci so mu dnevno grozili, tudi z orožjem, zato si je večje količine denarja začel izposojati drugod.

Izmišljeni dolg je v vseh letih narasel na več kot 1,6 milijona evrov, prvoosumljeni pa si je pridobili prav toliko premoženjske koristi.

Štern je sicer lastnik sodobne kmetije z okoli 140 kravami molznicami, kjer velik del dejavnosti uravnava računalnik. S svojima nekdanjima sošolcema Damijanom Merlakom in Nejcem Kodričem, ki sta obogatela kot lastnika Bitstampa, je načrtoval tudi največje kmetijsko podjetje na Gorenjskem. Z nakupom podjetja KŽK za 3,3 milijona evrov bi nastalo podjetje Agro Gorenjska. Denar sta v glavnem prispevala Merlak in Kodrič.

Vendar pa so se njihove poti po ambicioznem začetku razšle. Ustanovitelja Bitstampa sta namreč posumila na nekatere nepravilnosti Šterna, ki je že potrdil, da se je iz podjetništva umaknil, ker naj bi bil "žrtev lobijev, prevar in pritiskov". Zdaj je jasno, da gre pod ta skupni imenovalec tudi dolgoletno izsiljevanje, medtem pa poteka preiskava, za kaj je šlo v primeru oškodovanja podjetja Agro Gorenjska, kjer je bil Štern tudi direktor.

Policija samo letos prejela 110 prijav izsiljevanja

V prvih petih mesecih letošnjega leta so slovenski policisti obravnavali že 110 prijav kaznivih dejanj izsiljevanja. A kot opozarjajo policisti, si oškodovanci groženj pogosto ne upajo prijaviti policiji.

Ne spreglejte