Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 9. 2012,
8.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 14. 9. 2012, 8.49

8 let

Britanska priča opisala grozljive prizore streljanja v francoskih Alpah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ko je britanski kolesar, ki je odkril trupla umrlih v streljanju v francoskih Alpah, prispel na kraj hudega zločina, je najprej domneval, da gre za prizorišče hude prometne nesreče.

Britanski kolesar Brett Martin je za britanski Guardian povedal, da je bil ob njegovem prihodu na odročno parkirišče blizu jezera Annecy motor avtomobila žrtev še vedno prižgan, kolesa pa so se še vrtela. V streljanju so bili ubiti Saad Al Hilli, njegova žena Iqbal in tašča Suhalia ter kolesar, ki naj bi se na prizorišču streljanja menda znašel naključno. Napad sta sicer preživeli mladi hčerki družine Al Hilli, štiriletna Zeena in sedemletna Zainab, zadnja sicer po hudih poškodbah še vedno okreva v bolnišnici, zaradi hudega šoka in šibkega zdravstvenega stanja pa preiskovalcem za zdaj še ni ponudila veliko odgovorov, s katerimi bi lažje razvozlali skrivnostni motiv zločina. Mlajša Zeena se je sicer kar osem ur skrivala pri nogah umrle matere in tako ušla podobni kruti usodi.

"Gre za dogodek, za katerega ne pričakuješ, da mu boš kadarkoli priča" Martin je bil sicer na svoji dnevni rekreaciji, ko je zagledal avtomobil družine Al Hilli, prizor pa je, podobno kot prej že francoska priča streljanja, primerjal s sceno iz hollywodskega filma. "Bilo je veliko krvi, gre za dogodek, za katerega ne pričakuješ, da mu boš kadarkoli priča," pravi Britanec, ki je sicer prav tako kot nesrečna družina Al Hilli počitnice preživljal v enem izmed bližnjih avtokampov. "Ko sem se približal avtomobilu, sem opazil tudi kolo ob njem. Ta kolesar me je že dolgo nazaj prehitel, zato sem predvideval, da se je le ustavil za počitek," je razmere sprva napačno ocenil Martin.

"Vse skupaj je bilo najprej videti kot igra" Kmalu potem je opazil hudo ranjeno sedemletno Zainab. "Zelo mlado dekle je zatavalo na cesto, za trenutek sem mislil, da je vse skupaj le igra, saj je bilo od daleč videti, kot da se otrok zanalašč opoteka. Ko sem se ji popolnoma približal, mi je postalo jasno, da je deklica zelo hudo ranjena in oblita s krvjo," mučen prizor opiše Martin. "Najprej sem sicer predvideval, da gre za hudo avtomobilsko nesrečo." Britanec je na pomoč tako najprej priskočil deklici, ki je takrat že legla pred avtomobil. "Nežno sem jo premaknil stran od avtaomobila in stran od ceste ter jo položil v položaj, da bi čim lažje počakala na reševalce," nadaljuje Martin, ki poudarja, da je bila deklica takrat že v zelo slabem stanju, saj je bilo vidno, "da je utrpela hude poškodbe glave in izgubila veliko krvi".

Po nekaj minutah se je britanski kolesar začel zavedati, da verjetno ne gre za avtomobilsko nesrečo. "Kar me je vznemirilo, je bila popolna neodzivnost žrtev, ne da bi vstopil v avtomobil, mi je postalo jasno, da so najverjetneje vsi mrtvi," je ocenil Martin, ki je nato ugasnil vozilo in šel po pomoč. Ker na tem predelu omrežje na mobilnem telefonu ni delovalo, je moral zapustiti kraj streljanja, s tem pa tudi slabotno deklico. "Bil sem v dilemi, lahko bi jo pustil, lahko bi jo vzel s sabo. Bila je v slabem stanju, dozdevalo se mi je, da je velika možnost, da jo še bolj poškodujem, zato sem se odločil, da jo pustim tam, skočim na kolo in poiščem pomoč, kar se da hitro," je povedal Martin, ki, zanimivo, mlajše deklice Zeene sploh ni opazil, zato se tudi ne čudi, da "jo tudi policija ni našla več ur".

Delo poklicnega morilca? Francoske oblasti sicer v tem trenutku izprašujejo več prič dogodka in sorodnike žrtev. Glede na to, da so bile vse žrtve ubite z isto pištolo, je to v medijih še spodbudilo špekulacije, da je šlo pri umorih za delo poklicnega morilca. Vsaka izmed žrtev je bila sicer dvakrat ustreljena v glavo. Podrobna balistična analiza na kraju zločina najdenih tulcev je pokazala, da so vsi prišli iz polavtomatske pištole kalibra 7.65. Že včeraj smo poročali, da je tovrstno strelno orožje v razoroženi izvedbi na Češkem za dobrih 120 evrov na voljo v prosti prodaji. Preiskava za zdaj še ni dala nobenih konkretnih odgovorov o motivu in odgovornih storilcih.

Ne spreglejte