TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 6. 2012,
7.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 22. 6. 2012, 7.36

8 let

Michelle Monaghan: igralka, ki pravi, da v resnici ni videti tako kot na platnu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V filmu Izvorna koda z Jakom Gyllenhaalom v vlogi vojaka, ki mora s potovanjem skozi čas preprečiti terorističen napad, je mogoče občudovati tudi igralko, nekoč manekenko Michelle Monaghan.

Znanstvenofantastični triler, ki je lani požel veliko kritiške hvale, pripoveduje zgodbo pilota vojaškega helikopterja Colterja Stevensa (Jake Gyllenhaal), ki je bil še do pred kratkim v vojni v Afganistanu, nenadoma pa se znajde na vlaku za Chicago – nasproti njega sedi mlada ženska, ki ga pozna, on pa nje ne. Colter spozna, da se je zbudil v telesu neznanega možakarja in da je vpleten v iskanje bombnega napadalca na vlak. Takšne naloge še ni imel. Odkrije, da je del vladnega preizkusa z imenom Izvirna koda, prek katerega lahko preide v telo nekoga drugega, in sicer osem minut pred smrtjo tega človeka. Ker se pripravlja nov, še hujši napad, ki preti, da bo v centru Chicaga zahteval na milijone žrtev, Colter vedno znova podoživlja zadnjih osem minut pred prejšnjim napadom in pri tem zbira podatke, da bo lahko razrešil uganko ter odkril, kdo stoji za napadom in kako lahko prepreči novo tragedijo.

Film ni črno-bel "Tu in tam je Colter malce nadut," je o protagonistu v enem od intervjujev povedala Gyllenhaalova soigralka Michelle Monaghan. "Je precej zmeden, z njim je Jake raziskoval sivo področje svoje osebnosti. Celoten film je siv. To, da ni črno-bel, je značilnost, zaradi katere ga resnično ceniš."

Michelle Monaghan v filmu upodablja Christino Warren, mladenko, ki se postopoma zaplete s Colterjem. "Film me je takoj popolnoma prevzel. Takoj, po desetih straneh scenarija. Ko berem scenarij, si filma nikoli ne poskušam preveč vizualizirati – prevzela me je zgolj ideja, da je on nekdo drug. Čeprav se sprva zdi vse skupaj malce zmedeno, se na koncu poveže v zanimivo celoto."

Danes 36-letno Michelle Monaghan so zaradi privlačnega, a ne prezahtevnega videza že nemalokrat opisali kot mlajšo različico Sandre Bullock, njeni soigralci pa jo navadno dojemajo kot izredno zabavno sodelavko. "Je ena najbolj smešnih oseb, kar sem jih spoznala," jo je denimo po snemanju filma North Country opisala Charlize Theron.

V resnici ni videti tako kot na velikem platnu Michelle Monaghan je s svojima dvema bratoma odraščala v majhnem mestecu v Iowi s komaj sedemsto prebivalci. Kljub temu ji nikoli ni bilo dolgčas – njena mati in oče sta namreč v obdobju njenega otroštva v svojo hišo sprejela skupaj kar dvanajst rejniških otrok."Moja starša sta nedvomno najbolj sočutna človeka mojega življenja," pravi igralka, hkrati pa dodaja, da kljub hollywoodski karieri ostaja precej preprosto dekle."Prepričana sem, da me je Hollywood malce spremenil, a vseeno upam, da ne preveč. Sem dekle, ki v vsakodnevnem življenju nosi kavbojke in majico, ličila pa le poredko."

Diplomirana novinarka si je študij plačala sama – preživljala se je kot manekenka. Po koncu šolanja se je v želji po negovanju svoje stare ljubezni do igranja odpravila v New York. Na prelomu stoletja se je tako pojavila v različnih televizijskih serijah, prvenec na velikem platnu pa leta 2001 doživela z manjšo vlogo v filmu Parfum.

Prelomno leto 2002 Leta 2002 se ji je nasmehnila sreča z vlogo v seriji Boston Public, tej pa so sledili filmi, kot so It Runs in the Family, Winter Solstice in Bournova premoč. Spomnite se je morda tudi iz komične kriminalke Cmok cmok, bang bang ter filma Gospod in gospa Smith.

Komaj leto za tem se ji je primerilo nekaj, kar si kot deklica v zakotnem ameriškem mestu ni upala niti predstavljati. Zaigrala je namreč ob svojem najstniškem idolu Tomu Cruisu. Še več: v Misiji: nemogoče 3 je upodobila celo njegovo ženo.

"Imela sem precej izdelano sliko, kakšen naj bi Tom bil," se spominja."Mislila sem si, da se z mano ne bo veliko pogovarjal in da bo večino časa preživel v svoji prikolici. Ne bi se mogla bolj zmotiti. Ker je bil tako drugačen od moje predstave, ga skorajda nisem mogla klicati Tom." Pisana paleta vlog v najrazličnejših žanrih

Po Misiji: nemogoče ste lahko lepotico v pomembnih vlogah videli tudi v naših kinematografih: ob Patricku Dempseyju v romantični komediji Kako ugrabiti nevesto, ob Robertu Downeyju Jr. in Zachu Galifianakisu v komediji Draga, počakaj, sem na poti, ob Shii LeBeoufu v akcijskem trilerju Na muhi, ob Benu Stillerju v Sedmih dneh skomin, pod režisersko taktirko Bena Afflecka pa tudi v kriminalni drami Zbogom, punčka.

Igralka se lahko pohvali že s precej dolgim filmskim življenjepisom, v katerem je tudi kopica filmov, ki jih še nismo videli. Kot pravi sama, ji pri tem pomaga velika podpora družine.

"Fantje želijo postati kavboji, dekleta pa manekenke, medicinske sestre ali filmske zvezde. Michelline sanje so se uresničile in to je čudovito," je denimo pred leti povedal njen stric.

Spodaj si lahko ogledate, kaj je igralka povedala o filmu Izvorna koda.

Ne spreglejte