Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
2. 9. 2016,
12.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Ilirska Bistrica

Petek, 2. 9. 2016, 12.13

6 let, 6 mesecev

Prvi favorit bo Simone Faggioli z osello FA30

Koliko denarja stane največja slovenska avtomobilska dirka v Ilirski Bistrici?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Simone Faggioli in Christian Merli sta prva favorita gorske dirke za evropsko prvenstvo v Ilirski Bistrici. Vozilo bo kar okrog 160 voznikov, od tega največ Hrvatov, Avstrijcev in Slovencev. Dirka, ki danes organizatorja stane okrog 60 tisoč evrov, nadaljuje tradicijo bencinskega spektakla na cesti proti Šembijam.

Simone Faggioli je rekorder in zadnja leta najvidnejši predstavnik gorske dirke v Ilirski Bistrici. Prvi favorit bo tudi letos, ko bo spet vozil nekdanjo enosedežno osello FA30. | Foto: Luka Gregorič Simone Faggioli je rekorder in zadnja leta najvidnejši predstavnik gorske dirke v Ilirski Bistrici. Prvi favorit bo tudi letos, ko bo spet vozil nekdanjo enosedežno osello FA30. Foto: Luka Gregorič

Proti Šembijam obračun za evropskega gorskega prvaka

Gorskohitrostna dirka v Ilirski Bistrici je še vedno po statusu najpomembnejša avtomobilska prireditev v Sloveniji, saj poleg ostalih prvenstev šteje tudi za FIA evropsko prvenstvo. Jutri in v nedeljo bo na pet kilometrov dolgi progi proti Šembijam vozilo kar okrog 160 voznikov.

Manjka ne nihče izmed vodilnih v obeh kategorijah evropskega prvenstva. Obeta se nam celo zanimiv obračun za naslov evropskega prvaka, saj sta dve dirki pred koncem sezone skoraj povsem izenačena Simone Faggioli in Christian Merli.

Oče dirke Miro Gardelin (levo) s Felixom Pailerjem, ki vsako leto navdušuje s svojo predelano lancio delto. | Foto: Gregor Pavšič Oče dirke Miro Gardelin (levo) s Felixom Pailerjem, ki vsako leto navdušuje s svojo predelano lancio delto. Foto: Gregor Pavšič

Najboljšemu vozniku FIA nagaja s sistemom točkovanja

Faggioli je kot aktualni evropski prvak sicer prevladoval, a zaradi točkovnega sistema kljub šestim zmagam na devetih dirkah nima omembe vredne prednosti pred Merlijem. Oba sicer vozita športna prototipa, a sta znotraj te kategorije vozila med eno- oziroma dvosedežnimi prototipi. Zato je Merli kljub zaostanku za Faggiolijem osvajal najvišje razpoložljivo število točk.

Zdaj se je Faggioli namensko prijavil v isti razred kot Merli, zato bo v Ilirski Bistrici po treh letih spet sedel v enosedežnem prototipu osella FA30. Če bo hitrejši od svojega tekmeca, si bo pred zaključkom sezone v hrvaškem Buzetu privozil morda že odločilno prednost za še en naslov evropskega prvaka.

Obiskovalce bo s tem BMW M3 ogreval najboljši slovenski drifter Luka Marko Grošelj. | Foto: Obiskovalce bo s tem BMW M3 ogreval najboljši slovenski drifter Luka Marko Grošelj.

Cela kopica vrhunskih avtomobilov

Ilirskobistriška dirka bo sicer tudi letos postregla z raznovrstno zasedbo. Poleg formul in prototipov – med Slovenci imamo tam predstavnike po zaslugi Patrika Zajelšnika in Vladimirja Stankoviča – bodo gledalci uživali v skrajno predelanih avtomobilih iz Avstrije. Tem se bosta pridružila še domači as Milan Bubnič (lancia delta) in povratnik iz Švice Bruno Ianniello (lancia delta S4). Atraktivno bo po zaslugi Luke Marka Grošlja, najboljšega slovenskega drifterja, tudi pred uradno konkurenco. Kot predvoznik bo s svojim novim vozilom BMW M3 poskušal predrseti kar največji del petkilometrske steze.

Dirka po zaslugi varčevalnega programa stane 60 tisoč evrov

Dirko zadnja leta organizira nacionalna krovna zveza za avtošport AŠ2005. Njen direktor Dagmar Šuster sicer išče novega organizatorja (po možnosti iz okolice Ilirske Bistrice), proračun dirke pa ocenjuje na okrog 60 tisoč evrov. Zgolj vsi stroški FIA znašajo okrog 20 tisočakov, od tega nagrade za najhitrejše voznike devet tisoč evrov.

Polovico proračuna pokrijejo pokrovitelji, 20 tisočakov vozniki, preostanek pa gledalci z vstopnino. Organizatorji so prav zato veseli napovedanega lepega vremena in tudi vrhunske zasedbe, ki bo magnet za vsaj okrog šest tisoč gledalcev.

Predvidoma trije treningi se bodo jutri v Ilirski Bistrici začeli ob 11. uri, v nedeljo pa prva od obeh tekmovalnih voženj ob 9. uri zjutraj.

Ne spreglejte